Dostupni linkovi

Haški zahtevi i zaštita novinarskih prava


Haški tribunal, Foto: Vlado Azinović
Haški tribunal, Foto: Vlado Azinović

Sudija Haškog tribunala Jean Claude Antonetti dao je nalog srpskim vlastima da u roku od dva meseca sprovedu istragu i utvrde identitet autora, ali i da dostave sve informacije, snimke ili druge elemente za utvrđivanje izvora njihovih tvrdnji u dva teksta koja je dnevni list "Kurir" objavio 27. i 28. juna ove godine, a na čije se izvode tokom suđenja pozivao optuženi Vojislav Šešelj, tražeći da se proces protiv njega obustavi. Kako udovoljiti ovom zahtevu, a istovremeno ne prekršiti zakon Srbije o javnom informisanju koji novinara štiti od prinude da otkrije svoje izvore informacija?

Srpski tabloid u junskim tekstovima tvrdi da se pokojni premijer Zoran Đinđić 14. avgusta 2000. godine u švajcarskom Luganu neformalno sastao sa bivšom tužiteljkom Carlom del Ponte, a da se u razgovor u jednom momentu ubacio i pokojni sudija Haškog tribunala Richard May. Smisao tih tekstova je da je tokom tih navodnih razgovora pomenutih ličnosti već unapred dogovoreno da se Vojislav Šešelj isporuči Tribunalu u Hagu.

U jednom trenutku tih navodnih razgovora, prema pisanju "Kurira", Zoran Đinđić kaže Carli del Ponte: "Sklonite Šešelja iz Srbije", a zatim je pita: "Koji je po vama prioritet Vojislav Šešelj?". Na to pitanje tužiteljka, navodno, odgovara: "Vi ćete najbolje sagledati ko će novoj vlasti smetati, pa ćemo na vaše predloge uvek odgovoriti pozitivno… Ukoliko radikali remete političku situaciju, neka Šešelj bude na udaru, a vaši pravnici neka usmere optužnicu u željenom pravcu…"

Portparol Okružnog suda Ivana Ramić potvrdila je da je Veće za ratne zločine tog suda primilo zahtev Sudskog veća Haškog tribunala i da će slučaj biti dodeljen na rad postupajućem istražnom sudiji koji će istražiti sve okolnosti u vezi sa pomenutim tekstovima. Ona, međutim, nije otkrila kako će se istraga odvijati.

Na pitanje da li nadležni organi Srbije moraju odgovoriti na ovaj zahtev Sudskog veća Tribunala u Hagu, advokat Slobodan Šoškić odgovara potvrdno:

"Nesumnjivo je da smo kao država u obavezi da odgovorimo. Saradnja i pravosudna pomoć određeni su članom 29 statuta Međunarodnog tribunala u Hagu i tom odredbom je predviđeno da države moraju sarađivati sa Međunarodnim sudom u istrazi i tokom gonjenja osoba optuženih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava."

Bez obzira o kojem je mediju reč, da li je u pitanju drečavi politički tabloid ili ozbiljno glasilo, postavlja se pitanje kako ovaj zahtev Haškog tribunala korespondira sa zakonom, ne samo ove zemlje, koji novinare štiti od prinude da obelodanjuju svoje izvore informisanja.

Pomoćnik ministra kulture Dragan Janjić, koji je zadužen i za medije, kaže da novinar ima pravo da odbije da otkrije svoje izvore. Dodaje da srpski sud u odnosu na ovaj zahtev Tribunala mora da se ravna prema zakonodavstvu svoje zemlje.

A Nadežda Gaće, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, podseća na bitne odrednice Zakona o javnom informisanju usvojenog posle 5. oktobra 2000. godine:

"U njemu postoji odrednica koja štiti novinara da ne mora da otkrije svoje izvore informisanja. To je potpuno prirodno i normalno jer ako bi bilo suprotno, to bi značilo da svi mi radimo za tajne službe. Dakle, novinar ima pravo da štiti svoj izvor informisanja."

I advokat Šoškić navodi da Zakon o informisanju štiti novinara od prinude da otkriva svoje izvore:

"Odredbom člana 32 Zakona o javnom informisanju predviđena je novinarska tajna, kojom se ističe da novinar nije dužan da otkrije podatke u vezi sa izvorom informacije, osim uz jedno ograničenje, a to je ako se podaci odnose na krivično delo, odnosno učinioca krivičnog dela, za koje je zaprećena kazna zatvora najmanje pet godina. Dakle, kada su u pitanju tako teška krivična dela, onda novinarska tajna više ne važi i novinar se ne može pozivati na nju."

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, ističe da haški zahtev nije upućen Tužilaštvu nego Veću za ratne zločine, ali dodaje:

"Ovo je neuobičajen zahtev, do sada ga nismo imali ovde u Srbiji, pa makar se radilo i o "Kuriru" koji zaista ne bira sredstva u svom obračunu sa onim što je iole demokratsko u ovoj zemlji. Dakle, kao građanin Srbije ne mogu da shvatim da se nekome guši pravo na zaštitu izvora, što je i evropska kategorija i sastavni deo Povelje."

U Haškom tribunalu je danas, zbog Bajrama, neradni dan, tako da nismo uspeli da dođemo do tamošnjih predstavnika za javnost, a Matijas Helman, predstavnik Kancelarije Tribunala u Beogradu, rekao nam je da je video zahtev Suda u Hagu, ali da će više informacija imati narednih dana:

"Izgleda da je zahtev ovaj suda zapravo zadovoljavanje onoga što tražio Vojislav Šešelj, da se ti članci razmotre na neki način, ali sada nisam u mogućnosti da to zasigurno kažem, odnosno malo mi je teško da to tumačim jer nisam razgovarao ni sa kim iz tog sudskog veća niti sam tražio više informacija."

Nikada ne bih smatrala da nešto što je objavio "Kurir" treba da bude trag za Haški tribunal, kaže Nadežda Gaće:

"Oni imaju pravo i to su nam prosledili, ali zaista mislim da naše Tužilaštvo za ratne zločine treba na drugi način da prikuplja podatke za Haški tribunal, a ne preko tekstova objavljenih u žutoj štampi, što je u Srbiji zapravo politički tabloid."

Upitan kako će teći istraga koju je od nadležnih organa Srbije tražio Haški tribunal, Slobodana Šoškića kaže:

"Redakcija će biti dužna da otkrije autore tih tekstova, pa će naši istražni organi obaviti razgovore sa autorima tih tekstova i od njih pokušati da saznaju podatke o izvoru informacija koje su izneli u svojim tekstovima. Oni se onda mogu pozvati na novinarsku tajnu, ukoliko im se u tim razgovorima ne predoči da je eventulano po sredi neko teško krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje pet godina."

XS
SM
MD
LG