Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo suđenje Daviniću i Dragiću


Beograd, Palata pravde

Pred Okružnim sudom u Beogradu danas je počelo suđenje bivšem ministru odbrane Prvoslavu Daviniću i biznismenu Miletu Dragiću, optuženim za zloupotrebe u nabavci vojne opreme u aferi poznatoj kao "Pancir". Čelnici Ministarstva odbrane i Vojske nekadašnje SCG terete se za sklapanje štetnog ugovora u vrednosti od 300 miliona evra o nabavci velike količine vojne opreme.

Aferu je u avgustu 2005. godine otvorio tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je optužio Davinića i Dragića za sklapanje štetnog ugovora u vrednosti od 300 miliona evra o nabavci velike količine vojne opreme.

Sudsko veće razdvojilo je postupak protiv biznismena Mileta Dragića, proizvođača vojne opreme, od ostalih aktera afere "Pancir", uključujući i bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića. Bivši ministar je novinarima, pred početak suđenja u Palati pravde, rekao da je uveren da će sud uskoro doći do zaključka da su navodi optužbe neosnovani, tvrdeći da optužnica govori o jednom, dok je suština problema u nečem sasvim drugom:

"Jedna stvar je vrlo jasna, doneta je konkretna odluka od strane Saveta ministara da se nabave određene količine i vrste po godinama i određenog proizvođača bez cena - cene je trebalo utvrditi kasnije. Stvar je vrlo jasna, odluka Saveta ministara se sprovodi od strane Ministarstva odbrane. Ovde se radilo o sprovođenju te odluke i ona je bila potpuno legitimna i u skladu sa našim očekivanim prilivom finasijskih sredstava. Prema tome, stvar je vrlo jasna i mislim da ću to konkretno pokazati na sudu."

Mile Dragić, vlasnik kompanije "Proizvodnja Mile Dragić", je tokom istrage sumnjičen za davanje mita od 27.000 dinara. On u izjavi za naš program kaže da očekuje oslobađajuću presudu:

"Videćete svu besmislenost, tuže me za pokušaj prevare. Uhapsili su me zbog 10.800 dinara, 150 evra, i zbog dva plaćena hotelska računa za prezentaciju. Držali me 30 dana u pritvoru i tek tog tridesetog dana su saslušali moje svedoke, a bio sam šesti čovek u Srbiji po platnom porezu na zaradu. Moja firma Proizvodnja Mile Dragić je bila četvrti izvoznik u Srbiji i 8.000 radnika je bilo angažovano na poslovima izvoza onoga što je Proizvodnja Mile Dragić uradila, a doživljavam tu neprijatnost da me hapse za 10.800 dinara – možete sami izvući zaključak."


Dragićevi advokati zahtevali su da se postupak protiv njihovog klijenta razdvoji i da mu se sudi pred Opštinskim sudu u Zrenjaninu:

"Ne postoje zakonski uslovi za vođenje jedinstvenog postupka jer Okružni sud u Beogradu, a posebno ne vojno odeljenje, nije nadležan, niti mesno niti stvarno niti funkcionalno, za postupanje u ovom predmetu."

Spornim ugovorom, između ostalog, bila je predviđena nabavka 69.000 šlemova i više od 60.000 pancirnih prsluka za vojsku koja je tada imala 28.000 vojnika, a procenjivalo se da bi država zbog neosnovano povećanih cena bila oštećena za 176 miliona evra.Vojni analitičar Aleksandar Radić:

"Bilo bi vrlo nekorektno pričati o bilo čijoj krivici ili nevinosti, neka to obavi sud, ali je u igri bilo previše novca i suprotstavljenih interesa – mislim da od suda treba da čujemo šta se zapravo dešavalo. Previše toga se desilo za vreme postojanja državne zajednice Srbije i Crne Gore, a što je sada sporno, jer je očigledno da je to bila jedna nesrećna kombinacija podele vlasti između dve države. Ministarstvo odbrane je tada funkcionisalo, blago rečeno, na jedan neobičan način i došlo je vreme da podvučemo crtu pod to istorijsko iskustvo postojanja državne zajednice i da ustanovimo šta je to Srbija dobila, a šta izgubila."

U aferi "Pancir" optuženi su i general u penziji i bivši pomoćnik ministra odbrane Milun Kokanović i pukovnik Jovica Vučković. Terete se za zloupotrebu službenog položaja.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG