Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novinarski prosvjed zbog neefikasnosti policije


Protest novinara u Zagrebu, 29. septembra 2008

Proteklo je gotovo 4 mjeseca od brutalnog premlaćivanja novinara „Jutarnjeg lista" Duška Miljuša, jednog od najkvalitetnijih i najoštrijih analitičara hrvatskog krim-podzemlja, a da policija nije otkrila ni počinitelje ni naručitelje. Otada se desilo još nekoliko premlaćivanja, i Hrvatsko novinarsko društvo je danas javnim prosvjedom prozvalo Vladu i policiju zbog neefikasnosti.

Hrvatsko novinarsko društvo prozvalo je u ponedjeljak na javnom prosvjedu hrvatsku Vladu zbog neučinkovitosti u hvatanju naručitelja i izvršitelja brutalnih premlaćivanja novinara Duška Miljuša, zagrebačkog političara koji je razotkrio korupciju u gradskim vlastima Igora Rađenovića, poduzetnika Josipa Galinca, krivog zbog toga što nije bio dovoljno „kooperativan“ sa poduzetnicima povezanim sa kriminalnim podzemljem i osamnaestogodišnjaka Luke Ritza, žrtve huliganskog premlaćivanja. Predsjednik Društva Zdenko Duka:


„Naš konkretan zahtjev je da vlast i policija počnu raditi svoj posao – da štite nas novinare i sve građane, da riješe sve dosadašnje slučajeve premlaćivanja i ubojstava. U sigurnosti koju vlast i policija moraju osigurati, nema mjesta cenzuri, koja je hrvatskim ustavom zabranjena, ni autocenzuri, koja je sad vrlo pouzdan način da se dugotrajno, novinarski preživi.“


Nijedna policija na svijetu ne uhiti baš sve napadače, nema te policije koja ne uhiti baš nikoga, ali hrvatska se policija tom „idealu“ uvelike približila, jer nijedan naručitelj nije uhvaćen, a na sudu su završili samo napadači na Rađenovića, ironičan je bio predsjednik Društva:


„Kada jedan novinar ne bude jedinica opće nesigurnosti, kada ne bude braka iz računa države i mafije i kada ovo više ne bude mala zemlja za velike batine, novinarstvo će biti slobodnije i društveno odgovornije. Poručujemo vladi – ovo je vaša krivnja!“


Među nekoliko stotina prosvjednika, bio je i pretučeni socijaldemokratski političar Igor Rađenović, koji upozorava da ovo nasilje i – za sada – nedostatna borba protiv njega ugrožavaju demokraciju:


RSE: Tko je odgovoran za neefikasnost policije?


Rađenović: To je teško pitanje. Ja vjerujem da policija zna, hoće i može. Ona radi određene korake u tom smjeru. Očigledno smo nezadovoljni njihovom brzinom. Vjerujem da mogu biti brži i učinkovitiji.


RSE: Tko ih može natjerati da budu brži i učinkovitiji?


Rađenović: Politička volja je presudna u prepoznavanju problema. Nije slučajno tako puno građana i tako puno kamera ovdje. Mi prepoznajemo da je ovo ozbiljan problem države, problem sigurnosti, problem demokracije u Hrvatskoj i smjera u kojem Hrvatska ide. Otkrivanjem počinilaca od strane policije i pravomoćnim presudama od strane pravosuđa, možemo krenuti naprijed. Ukoliko se to ne dogodi u svim ovim slučajevima, to neće biti dobro za hrvatsku demokraciju.


Pretučenog Josipa Galinca, koji je na prosvjed „došepao“ s nogom u gipsu, zamolili smo da komentira današnje pokretanje postupka protiv jednog od poduzetnika koji mu je prijetio zbog toga što je Galinec – zamislite! – tražio da ovaj prestane uzurpirati hotel za koji već tri godine ne plaća najamninu!


„Ja sam prijavio sve prijetnje koje sam dobio. Svjedoci su posvjedočili. Meni je nevjerojatno, ne mogu shvatiti da je moguće da jedan hotelski kompleks, bivši zakupoprimac uzurpira tri godine bez plaćanja, bez mogućnosti da mi tri godine dobijemo ročište, bez mogućnosti da se tri godine provjere neke elementarne činjenice, kao što je činjenica da li je ugovor raskinut, da li je bilo plaćanja u međuvremenu ili ne. To je nešto što, uz malo dobre volje, sustav i država mogu riješiti za pola sata ili sat vremena pregleda osnovne dokumentacije. A to traje već treću sezonu.“


Iako je rečeno da političari na prosvjedu nisu dobrodošli, desetak socijaldemokratskih zastupnika se ipak pojavilo, kao i predsjednik Stjepan Mesić, kojeg su neki kolege novinari dočekali zvižducima. Naglasivši kako je došao kao građanin, a ne kao političar, prenio je poruku koju je upravo izrekao predstavnicima policije, koju je primio povodom njihovog blagdana. Statistike i pokazatelji govore da je Hrvatska sigurnija od mnogih država, kazao je:


„Ali ne treba zanemariti mišljenje znatnog dijela naših građana, koji se uvijek ne slažu s takvom ocjenom, zbog toga što se iz nekih razloga ne osjećaju sigurnim. Ima, nažalost, događanja, koje ih učvršćuju u njihovom uvjerenju. Organizirani kriminal, korupcija, brutalne oružane pljačke, sve to utječe da se naši građani ne osjećaju dovoljno sigurnim. Naša je zadaća da to promijenimo.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG