Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zagorec konačno pred sudom u Hrvatskoj


Vladimir Zagorec

Bivši pomoćnik hrvatskog ministra obrane, umirovljeni general Vladimir Zagorec koji je prije tri dana uhićen u Beču, a kojeg u Hrvatskoj čeka suđenje za pronevjeru dragulja vrijednih pet milijuna dolara, bit će najvjerojatnije u roku od 48 sati izručen Hrvatskoj, potvrdio je za RSE Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak.

Hrvatska javnost sa zanimanjem nagađa što bi Zagorec na suđenju u Hrvatskoj mogao iznijeti o kupovanju oružja '90-ih i koje 'velike ribe' povući sa sobom.

Odvjetnik uhapšenog umirovljenog hrvatskog generala Vladimira Zagorca, Zvonimir Hodak, izjavio je za naš program da je od državnog tajnika za zatvorski sustav Ivana Damjanovića dobio garanciju da će optuženi Zagorec, zbog prijetnji njegovih protivnika i bivših prijatelja 'kako ga čekaju u zatvoru', dobiti jednokrevetnu zatvorsku sobu, a u šetnju izlaziti sam. Što se tiče samog trenutka izručenja, Hodak nije želio spekulirati, osim da bi to moglo biti 'vrlo brzo', iako je Zagorčeva odvjetnica od austrijskog Ustavnog suda zatražila odgodu izručenja zbog bojazni za Zagorčevu sigurnost u Hrvatskoj:

«Ustavni sud može tu mjeru donijetu u roku od 48 sati, ali ja se bojim da će tada već biti bespredmetna jer će moj klijent već biti u Zagrebu.»

Osumnjičeni Vladimir Zagorec već godinama živi u Austriji, nakon što je pobjegao iz Hrvatske gdje je nad njim pokrenuta istraga zbog pronevjere dragulja vrijednih pet milijuna dolara, a namijenjenih za kupovanje oružja za obranu Hrvatske. Hrvatska je raspisala međunarodnu tjeralicu i Zagorec je prvi put u Beču bio uhapšen u ožujku prošle godine, ali je i pušten na slobodu uz kauciju od čak - milijun dolara. Njegova supruga danas tvrdi da nije postojao nikakav strah od Zagorčeva bijega iz Austrije, te da su u pitanju politički razlozi, za što optužuje austrijske i hrvatske vlasti. Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić kategorički je odbacio spekulacije da iza svega stoji on osobno:

«To su gluposti! Pa, pogledajte kako je obučen. Pa, pogledajte kakvu imovinu ima'!? A vi me tako pitate. Pa, čim se on prije bavio, gdje je on bio u politici? Nosio onaj štap geometrima...!»


Uz famozne nestale dijamante i slučaj Zagorec vežu se i priče o basnoslovnim tajnim računima u inozemstvu na koje su se '90-ih slijevali novci namijenjeni kupovanju oružja za obranu Hrvatske, a u tom kontekstu jednom je bilo spomenuto i ime aktualnog premijera Ive Sanadera. Hrvatska javnost i iseljeništvo konačno bi željeli doznati punu istinu, a mnogi vjeruju da bi upravo Zagorec mogao štošta otkriti. Upitan o svemu, premijer Sanader je na Hrvatskom radiju samo kratko kazao:


«Kao svakog hrvatskog građanina i mene zanima gdje su, ako su nestali, toliki novci o kojima se govori. Gdje su oni, jer hrvatsko iseljeništvo i hrvatski ljudi koji su skupljali novac za naoružanje i uputili ga prema Hrvatskoj imaju pravo znati gdje je taj novac završio. Je li to sad u ovom slučaju ili nekom drugom? Ali mene apsolutno zanima, kao i svakog hrvatskog čovjeka, gdje je taj novac nestao.»


U izjavi našem radiju Josip Boljkovac, ministar unutarnjih poslova u HDZ-ovoj vladi 1991:


«Nije Zagorec sam. U Torontu su tih godina dolazile vreće novca i pojedinci su ga trpali u vreće i metali na svoje račune. Mislim da je imperativ vremena da se dobije istina.»


Kolumnist riječkog Novog lista Branko Mijić misli da će i u slučaju Zagorec glavni akteri ostati izvan dohvata:


«Slučaj Zagorec je politička priča utoliko što bi sada trebao uslijediti rasplet svih onih događaja koji su se zbivali tijekom '90-ih kad su, uz pomoć Tuđmanova režima, Zagorec i njemu slični dolazili u poziciju da od 'običnih golja' postanu danas veliki biznismeni. I, naravno, da do ovog raspleta ne bi nikad došlo, a svjedočili smo tome na suđenju Hrvoju Petraču, da se ratni profiteri države Hrvatske nisu sukobili oko podjele plijena. Dakle, kada Zagorec nije ispunio očekivanja svojih kompanjona, koji su početkom '90-ih zajedno sa njim, zarađivali trgujući oružjem, a 'nešto' stavljajući u vlastiti džep i poslije razvijali poslove, došlo je do međusobnih optužbi i da nije bilo tog sukoba među njima samima, ne bi bilo nikakvog hapšenja niti ikakve optužbe protiv svega onoga što je činio.»

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG