Dostupni linkovi

"Zastavin" posao stoleća


Pogoni Zastava auta, Foto: Branko Vučković
Pogoni Zastava auta, Foto: Branko Vučković

Predstavnici Vlade Srbije i italijanske "Fijat grupe" potpisali su u Beogradu Ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku "Zastava". U Vladi Srbije ocenjuju da se radi o najvećem ugovoru koji zemlja potpisuje u oblasti industrijskog razvoja, dok u Kragujevcu događaj nazivaju poslom stoleća.

Na zgradi Skupštine Kragujevca veliki natpis na italijanskom - "Ben tornati" (Srećan povratak). Dobordošlica je upućena italijanskom Fijatu, kompaniji koja je iz tog grada otišla sredinom osamdesetih godina, a danas se, potpisivanjem ugovora sa Vladom Srbije o zajedničkom ulaganju u fabriku Zastava, u njega vraća. Posle višedecenijske krize u jedinoj automobilskoj industriji u Srbiji, građani Kragujevca imaju velika očekivanja od dolaska Fijata u fabriku koja je nekada hranila čitav grad:

“Da se zapošljavaju mladi, dosta ima nezaposlenih, znači treba da rade nešto da mogu da žive.”

“Prvo, ekonomsko poboljšanje, standard, rešavanje problema nezaposlenosti.”

“Pa, stvarno je vreme da krenemo i mi napred.”

Zastava iz Kragujevca, koja je '60-ih proizvodila Fiću, ponovo će proizvoditi vozilo Fijata. Potpis na ugovor između Vlade Srbije i italijanske kompanije, čija ukupna vrednost iznosi oko 950 miliona evra i koji bi trebalo da omogući otvaranje preko 4.500 novih radnih mesta, stavili su ministar ekonomije Mlađan Dinkić i predsednik Fijat grupe Serđo Markione. U zajedničkom društvu Fijata i države Srbije u Zastavi italijanski gigant imaće većinsko vlasništvo od 67 odsto, dok će Srbija imati 33 odsto udela. Prema ugovoru, Fijat preuzima imovinu fabrike "Zastava", pri čemu će početna investicija italijanske kompanije iznositi oko 700 miliona evra, a srpske vlade više od 200 miliona evra.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su, u ime Vlade Italije ministar spoljnih poslova Franko Fratini, predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i brojni članovi Vlade. Tadić je nakon potpisivanja istakao da ugovor sa "Fijatom" ima i poseban politički značaj:

“Jer naša bliskost sa Italijom i njena spremnost da pomogne u evropskim integracijama naše zemlje sada je utemeljena i u ekonomskoj sferi. Posle 50 godina, ovo je novi početak i zato delim ponos građana Srbije, što je jedna od najvećih svetskih kompanija, i najveća italijanska kompanija, ponovo u Srbiji.”

Italijanski šef diplomatije Franko Fratini najavljuje da će se saradnja dve zemlje nastaviti i u budućnosti jer "Italija ima interes za ulaganja u Srbiju":

“Danas je veoma važan dan za Italiju jer potpisivanje ugovora ojačava veze dveju zemalja i u ekonomskom smislu, pored već uspostavljenih jakih i osvedočenih veza u politici.”

Pošto su ispred Palate Srbije, posle potpisivanja sporazuma, pustili balone u bojama italijanske i srpske zastave i tako simbolično označili dolazak italijanskog proizvođača u Srbiju, predstavnici Vlade i Fijata preselili su se u Kragujevac gde su zajedno obišli Zastavu. Zoran Radojević, generalni direktor grupe Zastava vozila izjavio je da ugovor sa italijanskom kompanijom obezbeđuje budućnost automobilske industrije Srbije za naredno stoleće, pa i dalje:

“Danas je Zastava zabeležila treći važan datum u svojoj istoriji. Prvi, davne 1853. kada je osnovan industrijski sistem u Kragujevcu, pa 1953., kada je otpočela proizvodnja automobila u saradnji sa Fijatom, i danas kada se Fijat vratio i potpisao jedan mnogo značajniji ugovor nego što je onaj iz 1953.”

Ekonomisti ocenjuju da će ugovor sa Fijatom značajno doprineti i Srbiji i Kragujevcu, i da može biti magnet za nove strane investicije. Ipak, Milan Kovačević konsultant za strana ulaganja, navodi da je teško dati generalnu ocenu ovog posla jer i dalje nisu poznati svi detalji ugovora:

“Mi ne znamo kako će, iz kojih novaca i kako uložiti Srbija ovih 33 posto. Rečeno je da će se sadašnja imovina Zastave uložiti u to preduzeće, ali ne znamo pošto je vrednovana, niti znamo šta će se dogoditi sa dosadašnjim velikim dugovima tog preduzeća. Ipak, to je svakako značajan posao za nas sa stanovišta makroekonomije. Svakako je dobro što ćemo imati zaposlenje ljudi, što ćemo konačno prestati da bacamo novce u dosadašnju Zastavu, koja je loše poslovala. Odlično je što ćemo imati i određeni eksport. Ipak, država bi trebalo da stvori koncept kako da firme same dođu, a ne da ih mi plaćamo za njihova ulaganja.

XS
SM
MD
LG