Dostupni linkovi

Šta stoji iza formiranja Crnogorske demokratske unije?


U Srbiji je nedavno osnovana Crnogorska demokratska unija, nova nacionalna stranka čiji je cilj, tvrdi njen osnivač Pavle Lalatović, zaštita prava i očuvanje identiteta Crnogoraca u Srbiji. Tu navodnu nakanu zasijenila je informacija da je Pavle Lalatović godinama bio predsjednik Srpske Rojalističke Stranke koja je sarađivala sa ultradesničarskom organizacijom "OBRAZ". U crnogorskoj partiji u Srbiji vjeruju da je nova stranka zapravo kukavičije jaje iza kojeg stoji Srpska pravoslavna Crkva u Crnoj Gori. Koji su stvarni motivi osnivača Pavla Lalatovića?

RSE: Gospodine Lalatoviću, osnivač ste stranke Crnogorska demokratska unija koja, kako ste već saopštili, ima misiju da očuva identitet, kulturu i jezik Crnogoraca u Srbiji, što su motivi za osnivanje ove stranka?

Lalatović: Pre svega, katastrofalan rezulat Crnogorske partije na izborima u Srbiji i onda je Crnogorska demokratska unija nastala kao rezultat težnji da ujedini i podstakne na djelovanje i samoorganizovanje etničke Crnogorce pravoslavne, katoličke i muslimanske vjeroispovijesti koji žive u Srbiji, da ih u jezičkom, kulturnom i ekonomskom pogledu poveže sa matičnom zemljom, sa Crnogorcima širom svijeta, a da istovremeno jača njihove veze sa narodima sa kojima živi i sa drugom nacionalnim manjinama i zajednicama.

RSE: Preuzeli ste veoma zahtjevnu misiju, a kako ste izjavili cilj vam je da spriječite djelovanje ekstremnih Crnogoraca. Čini se da imate dobre preporuke pošto ste bili predsjednik desničarskog Srpskog Rojalističkog Pokreta čiji su se članovi i šefovi otvoreno hvalili kako su u ratu okrvavili ruke. Otkud sada figurirate kao pomiritelj?

Lalatović: Srpski rojalistički pokret nije u moje vreme kada sam ja bio predsednik, desničarska politička organizacija nego je bio pre svega pokret za modernu, evropsku Kraljevinu Srbiju jer niko od članova Srpskog rojalističkog pokreta nije okrvavio ruke i ja sam ponosan na to svoje političko delovanje.

RSE: Vi ste se, znači, zalagali za Srbiju kao modernu monanarhiju, a sada ste se promovisali kao lider crnogorske stranke. Otkud ste se sad odjednom sjetili tih crnogorskih korijena ili možda ima istine u optužbama da je ta novoosnovana stranka samo kukavičije jaje podmetnuto od strane nekih velikosrpskih krugova, kako tvrde u Crnogorskoj stranci u Srbiji:

Lalatović: Pre svega, ja sam Crnogorac, jer sam rođen kao Crnogorac, a da li je, pošto ne možete da shvatite da Crnogorac može biti i monarhista u Srbiji jer živi pre svega u Srbiji, a može isto kao što je Crnogorac komunista, kao što je Crnogorac levičar ili desničar ili narodnjak. Nebitna je moja politička orijentacija. Da bih ja bio Crnogorac mogu biti bilo koje političke orijentacije.

RSE: Koliko imate članova uopšte i koji su to članovi za koje bi crnogorska javnost eventualno znala?

Lalatović: Pre svega mi smo osnovani pre mesec dana. Članstvo i članovi istaknuti u Beogradu su mnogi profesori univerziteta koji će se ubrzo čuti u crnogorskoj javnosti. Ima i glumaca i pisaca, ali nebitno je da li ih poznaje crnogorska javnost i gospodin Stevović, važno je da oni žive od svog rada i da su lojalni građani Srbije.

RSE: Sa kojim institucijama i strankama namjeravate da sarađujete u Crnoj Gori i da li ste već ostvarili neke kontakte?

Lalatović: Mi smo već ostvarili kontakte, ali sarađivaćemo pre svega sa vladajućom koalicijom, odnosno sa DPS-om i Milom Đukanovićem u Crnoj Gori, za koga smatramo da je moderni evropski političar i mudar čovek i ovim putem mu poručujem da se uzdrži Crna Gora od priznavanja Kosova i Metohije i da sačeka odluku Međunarodnog suda pravde da Crna Gora podrži Rezuluciju Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i ne sumnjamo da će gospodin Đukanović uspjeti da se odupre svim pritiscima.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG