Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Svi parametri upućuju na uspješnu sezonu


Predrag Nenezić

O koncertu Madone i kritikama vezanim za turističku sezonu, kao i o mogućnosti razvoja elitnog turizma u Crnoj Gori, na današnji Svjetski dan turizma (27. septembar), govori crnogorski ministar turizma i zaštite životne sredine, Predrag Nenezić.

RSE: Da li je Madona opravdala očekivanja i ulaganja koja je Vlada dala za organizaciju tog koncerta, zbog čega ste bili žestoko kritikovani?

Nenezić: Jeste u svakom slučaju. Znali smo da će efekti biti upravo onakvi kakvi su bili i kakvi jesu. Prije svega tu je publicitet koji je samim pripremama koncerta dobila Crna Gora, ne samo u Evropi, nego i na širem prostoru, pošto je ovo jedini koncert koji je Madona održala u ovom dijelu svijeta. Mislim da je bio jako važan za imidž Crne Gore.

Veoma su važni i finansijski efekti. Mi na današnji dan u Crnoj Gori imamo preko 38.000 turista, a to je za 21.000 više nego prošle godine na isti dan. Turista je više za 111 posto i pravi pokazatelji su popunjeni hoteli i popunjen privatni smještaj, ne samo u Budvi, nego i u Kotoru i u Tivtu. Raduje me između 80.000 i 90.000 noćenja koji će se ostvariti jer se ovdje radi o produženom vikendu. Efekti su vidni i kada je u pitanju državni budžet, sam porez, ali i kada su u pitanju naši hotelijeri, naša privreda, vanpansionska potrošnja. Efekti će biti jako dobri i ugrubo se u ovom trenutku procjenjuje da su oni između sedam i devet miliona, ali biće još vremena za analizu. Vlada je pomogla koncert sa 500.000 eura, a sa isto toliko i opština Budva.

Glavni sponzor je dao milion eura, a ostatak su pokrile ulaznice. Nikakvih špekulacija nema. Koncert je koštao oko pet milina eura i on je u potpunosti pokriven. Finansijki efekti su jako dobri.

RSE: Pola miliona eura za Madonin koncert nije jedino zbog čega ste ove turističke sezone bili kritikovani. Tvrdi se da je ovogodišnja sezona podbacila, da cifre sa kojima se zvanično barata ne odgovaraju stvarnom stanju. Čak se u nekoliko navrata tražila i vaša ostavka.


Nenezić: Ovo sve je dio strategije koju smo počeli realizovati 2001. godine. Sada su se stekli uslovi da u Crnoj Gori primijenimo sve one instrumente turističke politike kojom turističku sezonu produžavamo, a špicu sezone moramo smanjiti jer infrastruktura i biodiverzitet Crne Gore ne mogu da prihvate toliki broj turista u samoj špici sezone. To je nešto što je potpuno legitimno i nešto što smo davno odlučili. Ova godina je prva godina u kojoj se to na jedan drastičniji način osjetilo. To je nešto što je neminovno i što je jedan od koraka ka stvaranju Crne Gore kao one destinacije u koju se dolazi tokom cijele godine i u kojoj nema one nesnosne gužve jer kada trpi infrastruktura, trpi i kvalitet.

Problem je u tome što je i ove godine jedan dio naše privrede podigao cijenu u jednom dijelu i nije računao na to da kvalitet mora da prati cijenu. To su oni koji se javljaju često kao kritizeri. Imamo i jedan dio one jeftine ponude koja je bila relativno jednostavna i po niskim cijenama, a ta ponuda ove godine nije naišla na tražnju. To moramo pokušati na drugi način riješiti, a ne kroz turističku politiku.

Svi finansijski i fizički parametri upućuju na to da je sezona bila veoma uspješna. Računali smo da ćemo čak malo i da izgubimo u ovoj godini razgovarajući u Vladi i definišući politiku za ovu godinu. Mi nismo izgubili, nego smo dobili. Fizički pokazatelji noćenja to pokazuju, ali nam često kolege iz opozicije prebacuju da su lažirani. U to bismo možda i mogli da povjerujemo, kada ne bismo imali isti takav i svaki drugi pokazatelj, od graničnih prelazaka drumskim putem, preko broja avionskih putnika, broja plovila, prometa mobilne telefonije i svih onih ostalih pokazatelja koji upućuju na to da smo mi ove godine ostvarili, do sada, između pet i sedam posto rasta po svakom pitanju, a da će do kraja ove godine biti ostvareno onih 10 procenata, što pokazuje ovaj dobri septembar. U tom dijelu nikakve dileme nema da je to ono što smo planirali, da se to ostvaruje i da Crna Gora ni za pedalj neće odstupiti od turističke politike koju je usvojila.

Ono što čujem od kolega, u dva navrata, iz Pokreta za promjene, neću komentarisiti, ali ću reći da bi morale te mlade kolege malo da razmisle o svom načinu izražavanja. U Crnoj Gori neosnovane kritike i vrijeđanja nikome nisu donijeli dobro. Već to počinje da liči na one scenarije propadanja nekih partija iz devedesetih godina. Savjetovao bih im da u tim godinama, sa takvim ambicijama koje imaju, ipak malo razmisle o svom ponašanju i načinu izražavanja. To u Crnoj Gori ne prolazi, ni kod birača, ni kod građana.

RSE: Nemate namjeru da date ostavku?

Nenezić: Vjerujem da ti ljudi, koji nas pozivaju da podnesemo ostavku, nikada neće biti u prilici da o tome odlučuju. Ali svakako, onaj ko je postavio mene i moje kolege na ovu funkciju, taj jedini može o tome odlučivati, a nikako opozicija, pa makar ni sa takvim prozivkama koje nisu primjerene. Niko ovdje ih neće dobro doživjeti. Takvo ponašanje opozicije nama odgovara jer pokazuje koliko je nemoćna.

RSE: Može li se govoriti o elitnom turizmu, ako se gradi do u samu špicu sezone, ako su saobraćajni kolapsi i restrikcije vode, problemi sa infrastrukturom, prateća pojava tokom turističke sezone?


Nenezić: Naravno da to još uvijek nije elitni turizam. Prije svega treba da razvijemo visoko kvalitetnu turističku ponudu u svakom njenom segmentu, a jedan dio tog proizvoda će biti elitni. Nikada nismo rekli da je to ono što nudimo ljudima. Mi smo svim potencijalnim posjetiocima objasnili i pozvali ih da dođu, dožive i upoznaju Crnu Goru, da se uvjere u kvalitetu komfora i onoga što bi imalo predznak elitnoga, da će moći uživati u tome za nekoliko godina. Naravno, već sada imamo nekih elitnih objekata koji mogu da odgovore zahtjevima najzahtjevnijih turista. Crna Gora, niti je promovisala, niti sebe još uvijek promoviše kao takvu zemlju, osim kao zemlju koja tome teži. Zato, većini turista, kada vidi radove, kada vidi da se država trudi da unaprijedi putnu infrastrukturu, komunalnu infrastrukturu, to ne smeta. Pođite u neke druge destinacije i vidjet ćete da se jako puno radi, ali se prosto to toleriše onim zemljama za koje se zna da su na dobrom putu i da će se jednog dana upravo realizovati ono čemu mi stremimo. Pogledajte i pročitajte štampu iz regiona. Pročitajte kritike iz međunarodne zajednice. Sve je pozitivno - od najčitanijeg časopisa tipa TIME, do Jutarnjeg lista u Hrvatskoj, koji je prije nekoliko dana napisao jedan vrlo objektivan članak o Crnoj Gori i o turističkoj politici Crne Gore.

Mi u Crnoj Gori moramo da se nosimo sa tim i da neke stvari objasnimo mnogo bolje. Mislim da u tom dijelu, i mi kao Vlada, imamo puno posla. Trebamo taj turistički bum, koji Crna Gora doživljava već nekoliko godina, da usmjerimo u pravom pravcu. Mi nemamo problema sa brojem investitora ili sa tražnjom. Mi moramo samo da odgovorimo na onu tražnju koja ide za višim kvalitetom smještaja i da prihvatimo one investitore koji, ne samo da donose kapital, nego i znanje, koji imaju odgovarajući odnos prema životnoj sredini. Mi moramo da upravljamo rastom, a to je taj menadžment destinacije kojom se sada bavimo. Vjerujte da smo naišli na veoma pozitivne i dobre kritike onih dobronamjernih stručnjaka iz cijeloga svijet koji prate ono što radi Crna Gora.

RSE: Danas je Svjetski dan turizma. Ove godine je posvećen klimatskim promjenama. U Limi se, u organizaciji Svjetske turističke organizacije, odražava konferencija. Govoriće se o mogućnostima turizma da odgovori na klimatske promjene. Da li su crnogorski planovi za produžavanje post-sezona na tom fonu?

Nenezić: Drago mi je što je ove godine tema klimatske promjene i turizam. Mi smo u Crnoj Gori spojili dva sektora - sektor životne sredine, koji se upravo bavi klimatskim promjenama, i sektor turizma - jer su to dvije teme koje moraju ići jedna uz drugu, posebno u periodu koji dolazi. Crna Gora se mora suočiti sa opasnosti globalnog otopljavanja, zbog obale i zbog problema koji mogu nastati globalnim otopljavanjem prouzrokovanim velikim emisijama ugljen dioksida.

Crna Gora ima i ogromnu komparativnu prednost u našem zaleđu, u planinama i sjeveru, jer se danas cijeli svijet okreće ka zelenilu. Zeleni turizam upravo cvjeta u takvim predjelima, tako da je naša strategija ubrzan razvoj turizma na sjeveru, a to se poklapa sa globalnim trendovima.

Imamo odgovoran odnos prema životnoj sredini i prema onome što se zovu klimatske promjene danas. Mi smo potpisnici Kjoto protokola, formirali smo tijela koja se bave mehanizmima čistih razvoja i moramo svojim primjerom doprinijeti boljem razumijevanju ovoga što se danas dešava jer će klimatske promjene svakako uticati na turizam. Jako je važno da se o tome što više priča. Učestvovali smo i u Davosu, i u Londonu, u Kartageni, na Baliju, u izradi deklaracije kojom se definiše odnos turizma prema životnoj sredini i klimatskim promjenama. Mislim da je jako važno da se ove godine, na današnji dan, ta tema podiže na najviši mogući nivo kada je u pitanju turizama jer ona jeste tema broj jedan u svijetu.
XS
SM
MD
LG