Dostupni linkovi

Prva debata Obame i Mekejna


Prvo televizijsko sučeljavanje Baraka Obame i Džona Mekejna, 26. septembar 2008.
Prvo televizijsko sučeljavanje Baraka Obame i Džona Mekejna, 26. septembar 2008.

U prvom od tri televizijska sučeljavanja demokratski i republikanski predsednički kandidati Barak Obama i Džon Mekejn sukobili su se oko državne potrošnje, poreza i iračkog rata, i dovodili u pitanje sposobnost onog drugog da vodi zemlju naredne četiri godine.

Iz sinoćnje debate na Univerzitetu Misisipi nijedan od dvojice kandidata nije izašao kao jasan pobednik, ocenjuju mediji. 72-godišnji Mekejn izrazio je sumnju da je njegov rival, 47-godišnji Obama, koji je tek u svom prvom senatorskom mandatu, spreman za Belu kuću.

"Ja zaista ne verujem da senator Obama ima znanje i iskustvo, i smatram da je doneo pogrešne odluke po dosta pitanja", rekao je Mekejn.

Obama je stalno vezivao Mekejna za politiku aktualnog predsednika Džordža Buša i optužio republikance da su zbog Iraka zanemarili druge probleme u zemlji.

"Naredni predsednik mora da ima širu stratešku viziju o izazovima koji su pred nama",
upozorio je Obama.

Iako je tema sinoćnje debate bila međunarodna politika i nacionalna bezbednost dominirala je finansijska kriza.

Obama je rekao da je Bušova ekonomska politika, koju je Mekejn podržavao, dovela do kraha Vol strita. Mekejn se distancirao od Bušove politike i rekao da se između ostalog protivio njegovom trošenju, stavu o klimatskim promenama, torturi zatvorenika u Gvantanamu, načinu na koji je vodio rat u Iraku i rekao da je Obama poznat u Kongresu kao levičar.

Obama je kritikovao Mekejnovu podršku američke invazije u Iraku. Mekejn je bio jedan od najčrvšćih zagovornika rata za razliku od Obame koji je bio protivnik od početka.

“Strategija povećanja snaga je bila uspešna i mi smo pobedili u Iraku. I mi ćemo doći kući sa pobedom i priznanjem”,
rekao je Mekejn.

Pouka koja bi trebalo da se izvuče je da nikada ne treba da oklevamo sa korišćenjem vojne sile, poručio je Obama:

“I da ja, kao predsednik, nikada neću oklevati da zaštitim bezbednost američkih građana. Ali vojnu silu treba mudro da koristimo, a nismo je mudro koristili u Iraku."

Oko Rusije, Mekejn je rekao da je Obama reagovao dosta blago na rusku intervenciju u Gruziji prošlog meseca. Obama je odgovorio da pojavljivanje jedne "agresivne" Rusije predstavlja pretnju miru:

“Sudeći po onome što se desavalo poslednjih nekoliko nedelja i meseci naše shvatanje ruskog prilaza mora biti izmenjeno jer veoma agresivna Rusija je pretnja miru i stabilnosti u regionu. Njihove akcije u Gruziji su neprihvatljive.”

Mekejn je rekao da je Rusija postala nacija natankovana naftnim dolarima koja je u suštini Vlada instrumentalizovana KGB-om:

“Pogledao sam gospodina Putina u oči i video tri slova, K, G I B. I njihova agresija u Gruziji nije prihvatljivo ponašanje.”

Mekejn je napao Obamu zato što je izrazio spremnost da razgovara sa neprijateljskim zemljama kao što je Iran, bez preduslova:

“Vidite, ja ću sesti sa bilo kim ali postoje preduslovi i oni ne bi trebalo da legitimizuju, susretom lice u lice, osobu kao što je Ahmedinedžad. Sada je senator Obama rekao bez preduslova.”

Obama je uzvratio da jedan od Mekejnovih savetnika Henri Kisindžer podržava isti pristup:

“Ja verujem da mi moramo da se uključimo u direktan diplomatski kontakt sa Iranom ali ovo je ključna razlika između mene i senatora Mekejna. Shvatanjem da ne razgovaramo sa ljudima mi ne utičemo na njih da ne rade. To nije delovalo u Iranu, nije delovalo u Severnoj Koreji. U svakoj prilici naši napori na njihovoj izolaciji zapravo ubrzavaju njihove napore da dobiju nuklerano oružje. To će se promeniti kada ja budem predsednik SAD,” rekao je Obama.

Prema anketama Si-en-ena (CNN) posle suočavanja 51 odsto anketiranih smatra da je Obama bio bolji, 38 odsto da je to bio Mekejn.

XS
SM
MD
LG