Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema pomaka u sporu oko imena


Branko Crvenkovski prilikom obraćanja na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, 25. septembar 2008.

Makedonija i Grčka nisu ni bliže ni dalje do rešenja spora o imenu posle nekoliko susreta na tu temu u Njujorku, na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Makedonska delegacija u kojoj su bili predsednik države Branko Crvenkovski i šef diplomatije Antonio Milošoski ovih dana su razgovarali sa medijatorom u sporu Metjuom Nimicem, kao i sa visokim američkim diplomatom Danijelom Fridom, koji se smatra glavnim čovekom u Vašingtonu zaduženim za ovaj problem.

Branko Crvenkovski
je u svom obraćanju Generalnoj skupštini izjavio da je Makedonija spremna da prihvati fer kompromis i razumno rešenje, koje neće osporavati naš nacionalni i kulturni identitet:

“Razume se da nismo spremni da damo saglasnost bilo kakvom rešenju o jednom ovako važnom nacionalnom pitanju. Ako je rezon našeg integrisanja u međunarodne institucije da time doprinesemo stabilizaciji države, to znači da ne smemo dozvoliti da lošim kompromisom budemo unutrašnje destabilizovani i poniženi.”

Bivši ministar spoljnih poslova Slobodan Casule kaže da bi loš kompromis o kome Crvenkovski govori, bio rešenje koje ne bi prihvatili vlada, predsednik, javnost ili najveće etničke zajednice - makedonska i albanska.

“Bilo kakvo rešenje koje bi se moglo postići, na primer na nivou šefa države, koji ima pravo da potpisuje međunarodne dogovore, neće biti ratifikovano u Sobranju, a ukoliko bude ratifikovano, zbog “težine” albanskog glasa, išlo bi se na referendum.”

Loše rešenje bi moglo izazvati destabilizaciju, pre svega u makedonskom političkom bloku, smatra analitičar Albert Musliu:


“Najgori kompromis koji bi se mogao napraviti i koji bi mogao dovesti do nekih unutrašnjih destabilizirajućih situacija, povezanih sa albanskim političkim partijama, je da se uopšte ne dođe do rešenja. Znači, partije Albanaca insistiraju na rešenju."

Nesaglasnost u načinu rešavanja spora: Crvenkovski i Gruevski


Nikola Gruevski
O američkom insistiranju na brzom rešenju spora i ulasku Makedonije u NATO, eksperti kažu da neće doneti rezultat, zbog unutrašnjih problema koje imaju vlade u Skoplju i Atini, kao i njihovi dijametralno suprotni stavovi. A ono sto je svih ovih dana privlačilo najveću medijsku pažnju u Makedoniji je bila nesaglasnost o načinu rešavanja spora između predsednika Crvenkovskog i vlade na čelu sa premijerom Nikolom Gruevskim.

Sevale su varnice u svakoj njihovoj izjavi, koje su bile pune sarkazma i niskog političkog nivoa. Gruevski je izjavio da mu je žao što Crvenkovski nije iskoristio boravak u Njujorku da nadje rešenje problema, a ovaj mu je uzvratio da se uozbilji i urazumi i da ne koristi ovo važno pitanje za dnevno političke ciljeve. Nezadovoljstvo vlade je izazvala i odluka Crvenkovskog da se sam susretne sa medijatorom Nimicem, na šta je on odgovorio da je tu praksu sa odvojenim razgovorima uveo upravo premijer Gruevski.

Ovakav odnos najviših predstavnika Makedonije, koji imaju različite stavove o rešavanju spora, traje duže vreme, a makedonska javnost i pored toga što je podeljena po istom osnovu, jedinstvena je u mišljenju da svakodnevna prepucavanja i nadmudrivanja predsednika i premijera samo umanjuju ugled Makedonije u međunarodnoj zajednici i oslabljuju njenu poziciju u ovom sporu.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG