Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić lobira i upozorava


Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio je iz Njujorka države regiona, koje još nisu priznale Kosovo, da Beograd neće imati razumevanja ukoliko se odluče na takav korak. Istovremeno, Tadić je na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, izrazio očekivanje da će se pitanje Kosova vratiti za pregovarački sto.

Predsednik Srbije Boris Tadić nastavio je u susretima u Njujorku lobiranje za inicijativu da se Međunarodni sud pravde izjasni o nezavisnosti Kosova. Navodeći da Srbija nikada neće prihvatiti da bude ucenjena oko Kosova zarad evropskih integracija, potpredsednik Vlade Božidar Đelić opisao je Tadićeve aktivnosti Srbima u Kosovskoj Mitrovici:


“Predsednik Tadić sa saradnicima radi mukotrpno danima da obezbedimo podršku za našu inicijativu pred Međunarodnim sudom pravde, koji će, u to smo uvereni, pokazati da je jednoglasno proglašenje nezavisnosti Kosova nelegalno.”


Pored zalaganja da se Međunarodni sud pravde izjasni o nezavisnosti Kosova, predsednik Srbije založio se i za nove pregovore Beograda i Prištine, uz uverenje da će do njih i doći. Ne isključujući ovu mogućnost, ali tek za nekoliko godina, jedna od liderki Srba sa Kosova Rada Trajković upozorava da se insistiranjem na statusnim pitanjima gubi vreme, te da bi Beograd i Priština za pregovaračim sto trebalo da sednu sa konkretnim problemima ljudi koji žive na Kosovu:


“Mislim da je u ovom trentku potenciranje statusa potpuno kontraproduktivno, pre svega za srpsku državu i za srpski narod. Gospodin Koštunica je osam godina držao na agendi pitanje statusa i, kada pogledamo rezultate za tih osam godina, Srba je sve manje na Kosovu. Prosto, u tim pričama Srbi se iseljavaju, nestaju i za nekoliko godina, ukoliko budemo forsirali priču o statusu, bojim se da će biti irelevantno jer će Kosovo biti bez Srba.”


Pojedini analitičari smatraju da Beograd, diplomatskim akcijama u Njujorku želi da dokaže domaćoj javnosti kako je Srbija učinila sve u borbi protiv nezavisnosti Kosova, te da je cilj da se to pitanje uskoro skine sa dnevnog reda. Boris Tadić je u očekivanju novih pregovora Beograda i Prištine rekao i ovo:


“Razmotrićemo zajedno sa drugom stranom sve moguće opcije. Sve su opcije legitimne, i sve su bolje od ove u kojoj jedna strana gubi sve, a druga dobija sve.”


Upravo iz ove izjave Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlanske integracije tumači da Tadićeve inicijative imaju drugačiji cilj:


“U osnovi ovoga je ideja da se jednog momenta izađe sa predlogom podele Kosova, sa nečim što očito nije bilo moguće dok je Vojislav Koštunica bio premijer. Sve drugo, i ta ideja da dokažemo da smo u pravu pa neka je i ceo svet protiv nas, i ideja da se samo skloni tema Kosova iz očiju srpske javnosti, po ovako visoku cenu, koju očito plaćamo jer su i EU i SAD nezadovoljne, bi bilo potpuno nerazumno. Tako da je jedino logično rešenje koje ja vidim podela Kosova, a čak i za tu ideju, ja nisam sligurna koliko je cena koju plaćamo prevelika ili nije.”


Pitanje da li je cena previsoka moglo bi se postaviti i kada su u pitanju odnosi Srbije sa zemljama regiona. Na udaru su se našle Crna Gora, Makedonija i BiH, zemlje susedi koje još nisu priznale Kosovo. Tadić im je više puta poručio da Srbija neće imati razumevanja ukoliko to učine u ovom trenutku. Iako ocenjuje da priznanje Kosova od strane zemalja regiona ima daleko veću težinu nego kada ga priznaju neke druge države, Aleksandar Popov iz Centra za regonalizam ne slaže sa Tadićevim metodama:


“Bolje bi bilo da se takve stvari rade u tišini, u razgovorima šefova država ili šefova diplomatija, jer ovakva javna upozorenja zapravo mogu samo da iritiraju. Mislim da to nije dobro, ali to je slika stanja u našim odnosima i očito je da ćemo do nekog razvedravanja morati da čekamo još jedno, možda i malo duže vreme.”

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG