Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zadovoljstvo zbog poziva u Jadransku povelju


Daniel Fried

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Danijel Frid pozvao je u ime država članica Jadranske povelje Crnu Goru i BiH da postanu punopravne članice Povelje, u kojoj su do sada bile u statusu posmatrača. Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen zadovoljan je pozivom jer on predstavlja priznanje Crnoj Gori za pozitivne rezultate u procesu evroatlantskih integracija.

Komentarišući poziv pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Aziju Danijela Frida Crnoj Gori zajedno sa Bosnom i Hercegovinom postane punopravna članica Jadranske povelje šef diplomatije Milan Roćen je, izražavajući zadovoljstvo, rekao da će članstvo Crne Gore u Jadranskoj povelji intenzivirati regionalnu saradnju i razmjenu iskustava sa susjednim zemljama u tom procesu što će doprinijeti ubrzanoj realizaciji zajedničkog strateškog cilja članstva u NATO i ojačati evropsku perspektivnu regiona. Roćen očekuje, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, da će Crna Gora u najskorije vrijeme formalno prihvatiti poziv za učlanjenje gdje će biti aktivan i pouzdan partner u okviru tog mehanizma.

Govoreći o benefitima i obavezama Crne Gore unutar Jadranske povelje generalni sakretar Atlantskog vijeća u Crnoj Gori Savo Kentera kaže da nema konkretnih obaveza već se isključivo radi o poboljšanju i stimulisanju saradnje između zemalja koje žele da postanu članice NATO alijanse:

"U širokom, najširem smislu te obaveze i ta prava se svode isključivo na saradnju svih zemalja koje su dio tog tima, koje žele postati dio Alijanse, ali ponavljam, nikakvih konkretnih prava i obaveza. Može proći i dugi niz godina da budemo otvoreni dok Crna Gora postane članica NATO saveza, a to što je postala članica Jadranske povelje apsolutno ništa ne znači da je to neka garancija da ćemo postati članica NATO alijanse. Ono na čemu mi i dalje treba da radimo i što je ključ u narednom periodu to je javno mnjenje u Crnoj Gori, odnosno da se poveća broj onih koji podržavaju ulazak Crne Gore u NATO i dok ne budemo imali jedan minimum koji je zaista neophodan ne možemo apsolutno računati prije svega na članstvo u akcionom planu iduće godine na proljeće kao što bi bilo ustvari najbolje za Crnu Goru, a da ne govorimo ni o samom članstvu u samoj alijansi".

Protivnici ulaska Crne Gore u NATO smatraju da osim što u Crnoj Gori ne postoji većinsko raspoloženje za ulazak u tu vojno političku alijansu. Istovremeno, prema riječima predsjednika Liberalne partije Miodraga Živkovića, Crna Gora ne ispunjava uslove za pristup Povelji:

"Ako uzmemo u obzir da u ovom trenutku Crna Gora gotovo da nema vojsku već ima samo restlove bivše Jugoslovenske Narodne Armije i to oficirski kadar sa 80%, 20% posto samo vojnički da uništava naoružanje, svako normalnan treba da postavi pitanje koje smo mi to uslove uopšte ispunili da bismo postali član NATO pakta i da napravimo jedan korak naprijed i da pristpumo Jadransko jonskoj inicijativi. U pitanju je nešto drugo i ovom komentarom samo želim poručiti svim onima koji žele poistovijetiti evropske integracije sa atlantskim integracijama, odnosno integracijama u NATO pakt da to apsolutno nema veza, da su to dva različita postupka".

Ono što najviše smeta političkoj grupaciji Srpska Lista je činjenica da vladajuća koalicija povlači poteze bez prethodno otvorenih rasprava, a konkretno u ovom slučaju približavaju se savezu bez rasprave o benefitima i obavezama. Portparol Dobrilo Dedeić:

"Ovaj najnoviji događaj, realizaciju još jedne ideje na tom putu posmatramo kao kontinuiran proces proteza od kojih štetu mogu imati samo građani Crne Gore, a korist elitistički krugovi koji insistiraju na tome da Crna Gora postane dio ove Alijanse mi uvijek tvrdimo sa svim rizicima koje NATO nosi sa sobom. Sa naše strane postoji osuda za jedan takav postupak".

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG