Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vaterpolo: treba stvoriti crnogorski brend


Reprezentacija Crne Gore, evropski prvak u vaterpolu 2008.

Tradicija bokeškog vaterpola i crnogorska vaterpolo škola kao nastavljač jugoslovenskih šampiona - to su ključevi kojima su crnogorski vaterpolisti, u seniorskoj i juniorskoj selekciji, osvojili evropska zlata. Fenomenom tog vanserijskog uspjeha još će se dugo baviti vaterpolo stručnjaci i oni koji vole i prate najuspješniji crnogorski sport.

Kako je zemlja sa samo nekoliko vaterpolo klubova i tri bazena uspjela da nakon samo godinu i po dana na međunarodnoj sceni osvoji zlatni seniorski i juniorski tron Evrope? Taj fenomen trener Veselin Đuho objašnjava bokeškom tradicijom vaterpola:

"Ja bih rekao da je tradicija čudo, i da je to u ovom velikom uspjehu najvažniji faktor".

Kapiten vaterpolo reprezentacije Veljko Uskoković fenomen crnogorskog uspjeha tumači kroz vaterpolo školu koja je objedinila nasljeđe nekadašnjih jugoslovenskih šampiona:

"Konkurencija je u vaterpolu velika u svim uzrastima, vaterpolo se danas igra zaista svuda u svijetu, a ključ našeg uspjeha je crnogorska škola vaterpola.»

Najveći zaluge za uspjeh crnogorskog vaterpola imaju Kotor i Herceg Novi koji su iznjedrili ljubav Crne Gore prema tom sportu. Trener Budvanske rivijere Veselin Đuho:

"Ja ću se vratiti jedno dvadesetak godina unazada kada se igrao vaterpolo u bivšoj Jugoslaviji. Znalo se, kada bi se prošla Boka, jaki klubovi kao što je bio "Partizan", "Mladost", "Dubrovnik"- ko bi prošao Boku «neokrznut» , nio bi siguran da osvaja prvenstvo. Znači, tradicija vaterpola u Boki je stvarno duga, i to je ono što je nosi svih ovih godina".

Đuho je prošle godine budvanskom timu donio iskustva slavnog hrvatskog vaterpola- svjetskog prvaka. Iako Budvani ulažu velike novce u svoj klub, Kotorani i Novljani prednjače u titulama. Zašto, pitamo trenera Đuha:

"Razlog je vrlo jednostavan. Zimski bazen u Budvi postoji tek par godina. Prema tome, u tako kratkom roku ne može se ništa napraviti. Ja dolazim iz grada vaterpola Dubrovnika gdje je tradicija fenomenalna, ali samo zahvaljujući tome što se ima bazen, što djeca imaju gdje raditi,normalno da su razlutati neizbježni. Ja već sada promatram i pratim i naše mlađe kategorije koje su već u stanju da pobjede i ekipu "Primorca" i ekipu "Herceg Novog". Treba nam samo vremena, i ja mislim da već u roku od tri, četiri godine da ćemo sigurno imati veliki uticaj u igri i rezultatima u crnogorskom vaterpolu".

Evropa je osvojena, sada treba odnjegovati najpoznatiji crnogorski brend. Kapiten reprezentacije Veljko Uskoković:

"Iako se vaterpolo u Crnoj Gori, na žalost, igra samo u nekoliko gradova, što je malo, ovo ljeto je pokazalo da je crnogorska vaterpolo reprezentacija prava nasljednica one jugoslovenske vaterpolo škole. Jer kada iz dva ili tri kluba uspjete napraviti ekipu koja je prvak Evrope, bez ijednog igrača sa strane, bez naturalizovanih igrača, mislim da to potvrdjuje kvalitet škole, i uz kvalitetne trenere, to je jedini pravi razlog uspjeha Crne Gore".

Vaterpolo trener Veselih Đuho:

"Svi oni koji ne prate vaterpolo za njih je iznenađenje da je Crna Gora ovako jaka. Međutim, ja koji sam već dugo u vaterpolu i koji sam bio i trener "Juga", "Olimpojakosa", "Mladosti" i od prošle godine u Budvi, odmah sam iste godine prorekao da će Crna Gora imati veliki uticaj i da će poremetiti neke odnose u svjetskom vaterpolu. To se i dogodilo. Crna Gora je evropski prvak, Crna Gora je među četiri na Olumpijskim igrama, i juniori su prvaci Evrope, doista jedan fantastičan uspjeh na kojem treba čestitati svim ljudima koji su u vaterpolu".

XS
SM
MD
LG