Dostupni linkovi

Učenici srušili zid srama


Zid u hodniku koji je razdvajao talijansku i hrvatske srednje škole, u Bujama u Istri, konačno je pao, baš na istarski praznik - Dan Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom. Sve buntovniji srednjoškolci su preksinoć srušili zid koji ih razdvajao. Jučer je ravnatelj talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci", Claudio Stokovaz (Klaudijo Stokovac), najavio ponovnu gradnju zida kojeg je podigao ovo ljeto, e da bi danas izjavio da od zida definitivno odustaje. Zid je osuđen i na današnjoj svečanoj sjednici skupštine Istarske županije u Pazinu.

Na proslavi u Pazinu na zid se osvrnula i potpredsjednica hrvatske Vlade, Đurđa Adlešić:

"Drago mi je što vidim da su ovdje mladi ljudi često pametniji od nas. Ovdje ne žele dopustiti da se između nas grade zidovi."


U Bujama su zid, koji je razdvajao talijansku i hrvatske Gospodarsku i srednju školu "Vladimir Gortan", nazvali Zidom srama. Ravnatelj talijanske škole, Claudio Stokovaz, je pokušao objasniti bujski zid:

"To je bila jedna pregrada u pločama koja je trebala prepriječiti nepotrebno prelaženje i ometanje nastave od strane učenika susjednih škola u našu školu. Tu su i drugi razlozi. Naša škola radi u jednoj smjeni. Popodne rade samo dvije čistačice na 1.700 kvadrata i one nemaju pod kontrolom što se zbiva u cijeloj zgradi. Bilo je tu i dilanja droge, pogotovo među učenicima iz Gospodarske škole, koji imaju praksu iz strojarstva i elektrotehnike u našoj radionici."

Ravnateljica srednje škole "Vladimir Gortan", Ana Zupčić Kuhar, je objasnila postupak srednjoškolaca koji su zid, koji ih je razdvajao, jednostavno srušili:

"Oni su to učinili. To je bio njihov bunt protiv toga što se sagradio zid. To je njihov stav. Nastojala sam kroz razgovor, i s učenicima i s profesorima, da ne dođe do nasilja, da se ne razbija jer to nije lijepo i nije dobro. Želimo to riješiti razgovorom i mislimo da će im to sada, kada se to dogodilo, biti jedna pouka da se ne smije raditi ništa, a da se susjeda ne pita."

Saborski zastupnik iz Istre, Damir Kajin, zid smatra skandaloznim i pozdravio je njegovo rušenje, premda smatra da Stokovcu nije bila ideja razdvojiti učenike po njihovoj nacionalnosti:

"Ovo je suludo. Jednostavno ne mogu razumjeti da je ravnatelj srednje talijanske škole, gospodina Stokovca, to mogao učiniti, ili bolje rečeno, da to može i dan danas braniti. Ne sumnjam da bi on želio pregraditi učenike talijanske i hrvatske nacionalnosti. Sigurno takve namjere on nikada nije imao, ali bez obzira na sve, poruka je štetna. Ovih dana sam, sa skupa na 65. godišnjicu pazinskih odluka, poručio da se smire i da taj zid već jednom maknu i to u ulozi izaslanika Republike, gospodina Stipe Mesića."

I Stokovac je danas - pod pritiskom mlađih i starijih od sebe - odlučio više ne podizati zid između 300 učenika talijanske i 600 učenika hrvatske nacionalnosti:

"Odustajem od zida. Radije ću svoju energiju koncentrirati na gradnju nove škole jer ju je najavio i istarski župan."

Ravnatelj će upregnuti snage u gradnju zidova, ali ne pregradnih, nego zidova nove škole, premda zastupnik Kajin napominje da talijanska zajednica u Istri ima odlične školske uvjete:

"Možda malo koja manjinska zajednica, ne samo u Hrvatskoj, nego i van nje, im tako dobre standarde i mogućnosti kao što ih oni imaju na Bujama. Utoliko ga, niti razumijem, niti ga mogu pravdati. Mogu se samo nastaviti izrugivati jednoj takvoj njegovoj nakani."

XS
SM
MD
LG