Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napad na učesnike Queer festivala


Sinoć su se u Sarajevu dogodili nemiri prilikom otvaranja prvog Queer festivala. Nekoliko desetaka huligana, uglavnom pripadnika vehabijskog pokreta, napalo je učesnike festivala i pritom ozlijedilo više osoba.

„Ubij, ubij, ubij pedera“

Ovako je sinoć nekoliko deseteka huligana, uglavnom pripadnika vehabijskog pokreta, sa parolama „Ubij pedera“, protestiralo ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu zbog održavanja Queer festivala. Demonstracije su prerasle u nerede, prilikom kojih je ozlijeđeno najmanje osam osoba. Šest osoba zatražilo je pomoć od liječnika, kaže Biljana Jandrić, glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu:

„Sinoć, oko 22 sata su stigao prvi povrijeđeni u Klinički centar. Radilo se o policajcu, imao je lakše tjelesne povrede. U narednih sat – dva došlo je još pet pacijenata. Kod svih se radilo, izuzev dvojice, o lakšim tjelesnim povredama. Svi su zbrinuti i upućeni kući.“

Goste i učesnike festivala huligani su tijekom večeri pratili te ih premlaćivali. U jednom od napada teške povrede zadobio je državljanin Danske. Slobodanka Dekić, aktivistica Udruženja Q:

„Sinoć je u pratnji prijatelja i prijateljice izišao iz Galerije i onda su krenuli prema Skenderiji jer su im na tom parkingu bila parkirana kola. Prišli su im s leđa, jednu osobu su udarili. On je počeo da beži. Drugu osobu su udarili, ona je pala. Ima lakše povrede, dok su Andreasa oborili na zemlju i šutirali su ga. Momak ima otisak čizme na licu.“

U jednom od incidenata povrijeđeni su i bh. novinari i književnici Emir Imamović i Peđa Kojović. Za naš radio Kojović je kazao da je sinoćnji događaj još jedan pokazatelj kako domaće vlasti nisu u stanju jednako zaštiti sve građane glavnog grada BiH:

„Mi sada živimo u jednom društvu u kome svaki nasilnik kome se nešto ne sviđa, bez obzira na prisustvo policije, ima osjećaj da može da dođe i da vas prebije. To sve, naravno, dolazi iz činjenice da su povodom ovog Queer festivala izjave najviših stranačkih političara bile ustvari poziv na linč.“

Senad Pećanin, urednik magazina „Bh dani“ koji je i pokrovitelj Queer festivala, ističe kako sinoćnji napadi predstavljaju veliku saramotu za Sarajevo i BiH:

„Mislim da je ovo jedan veliki šamar i Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Mislim da bi svi oni koji smatraju da imaju pravo na dostojanstven život slobodnog građanina u Sarajevu trebali biti ozbiljno zabrinuti. Brutalnost i organizacija sinoćnjih fizičkih napada nameću pitanje šta je slijedeće.“

Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta BiH, sinoćnji napad na učesnike Queer festivala ocijenio je skandaloznim:

„Nije stvar u ukidanju sloboda. Stvar je u međusobnom respektu. Nije stvar u slobodi izražavanja. Stvar je u iniciranju nasilja koje je zabranjeno po zakonu ove zemlje. Zabranjeno je po međunarodnim konvencijama. Drugo, to je fašistička retorika. To je retorika koju poznaje fašizam. Da ste zamijenili na onim plakatima koji su osvanuli jučer u Sarajevu ime „homoseksualci“ sa „Jevreji“ ili „Romi“ ili bilo ko drugi, vidjeli biste program Adolfa Hitlera.“

Organizatori prvog Queer festivala ističu kako se festival neće nastaviti u obliku kako je planirano. Lokacije na kojima će se događaji održavati javnosti neće biti poznate, ističe predsjednica Udruženja Q, Svetlana Đurković.

„Dakle, bitno nam je da, ako nećemo u ovom gradu imati siguran i bezbjedan prostor koji je garantovan svima nama, mi ga moramo stvoriti na neki drugi način. Tako da umjetnički kulturni festival sa tim programom se neće nastaviti, ali će se nastaviti Queer Sarajevo festival sa drugom porukom, sa drugom organizacijom i sa drugom idejom.“

U sinoćnjim napadima policija je uhitila i identificirala dvije osobe. Riječ je o maloljetnim osobama rođenim 1990. i 1994. godine.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

XS
SM
MD
LG