Dostupni linkovi

Vlada RS optužuje OHR za političko uplitanje


Zgrada Vlade RS, Foto: Maja Bjelajac
Zgrada Vlade RS, Foto: Maja Bjelajac

Nakon što je Vlada Republike Srpske prije desetak dana donijela odluku da Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Tužilaštvu BiH ne dostavi traženu dokumentaciju o poslovanju firmi "Integral inženjering" iz Laktaša i kćerke firme "Integra inženjering" iz Banjaluke kao i pojedinih ministarstava, uslijedile su oštre reakcije iz Ureda Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

U pismu upućenom Vladi ovog entiteta OHR traži da institucijama RS bude naloženo da u potpunosti sarađuju sa organima za provođenje zakona u BiH. Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak stanovišta je da je ovaj potez političko uplitanje u rad policijskih i pravosudnih organa u BiH:

„Nepoštivanje zahtjeva upućenih iz Tužilaštva BiH ili SIPA-e je nezakonito. Instrukcije od strane zakonodavnog ili izvršnog tijela koje sprečava pravosuđe da radi svoj posao predstavlja jasno političko uplitanje u pravosudna pitanja.“

Kancelarija visokog predstavnika u BiH zatražila je da Vlada RS na današnjoj sjednici povuče zaključak prema kojem institucije RS nemaju obavezu da dostavljaju informacije SIPA-i i Tužilaštvu, no Vlada o tome nije raspravljala. Visoki predstavnik je upozorio da je o ovakvom stavu Vlade RS obaviješteno i Vijeće za implementaciju mira u BiH, koje će o njemu raspravljati sutra.

Saopštenje OHR-a nije ništa drugo nego političko uplitanje i podrivanje vladavine zakona na koji se poziva, reakcija je Vlade RS koju prenosi glasnogovornica premijera RS Biljana Bokić:

„Vlada RS će sarađivati sa svima, u okviru zakona, ali ovdje je u pitanju očigledna zloupotreba zakona i Vlada RS nema namjeru da promijeni svoju odluku sve dok razlozi za donošenje takve odluke ne budu otklonjeni.“

Podsjećamo, Vlada RS je zaključila da SIPA nije poštovala Ustav RS u pogledu nadležnosti sudske vlasti, te je odbila dostaviti porezne prijave i bilanse preduzeća "Integral inženjering" iz Laktaša i kćerke firme "Integra inženjering"iz Banjaluke od 2005. do 2007. godine te finansijsku dokumentaciju Vlade RS od 2002. do 2007. godine.

Centar za istraživačko novinarstvo nedavno je objavio istraživanje o poslovima koje je „Integral“ obavljao za Vladu RS i druge entitetske institucije, u kojem su otkrivene mnoge nepravilnosti. Novinarka Centra Renata Radić:

„Ugovori koji su sklapani sa „Integralom“ sklapani su na minimalne iznose, tako da je „Integral“ u većini slučajeva, u odnosu na konkurenciju, pobjeđivao na tenderima. No, nakon sklopljenog ugovora vrlo često se sklapaju dodatni aneksi, pa taj prvi ugovor nikad ne završi na cifri na kojoj jesu, nego se uvijek to poveća, vrlo često i za više od 50 posto. U nekim ugovorima koje su oni dobili, ta je firma u startu mogla biti eliminirana jer nije imala sve dostavljene podatke ili nije imala licence, ali oni, vrlo brzo nakon uočenih tih nepravilnosti, donesu te dokumente i prolaze na tenderima.“

Inače „Integral“ i „Integra inženjerig“ u više navrata su bili i predmetom kritika od strane Revizora RS s obzirom da je ustanovljeno da su prilikom sklapanja poslova ove firme davale najniže ponude, iako je krajnja cijena radova kroz anekse bila i nekoliko desetina puta skuplja od one na tenderu. Glavni revizor RS Boško Čeko navodi primjer dionice puta Klašnica-Mahovljani kojom je, prema tenderu, „Integral“ radove trebao završiti za cijenu od oko 44 miliona KM, ali se kroz anekse ta cijena popela na oko 109 miliona, a nisu ispoštovani ni rokovi jer put ni nakon šest godina od potpisivanja ugovora nije završen. Na pitanje je li „Integral“ favorizovan od strane Vlade RS, Čeko kaže:

„Oni uvijek dobijaju poslove jer su uvijek najjeftiniji. Čak smatram da im se unaprijed obezbjeđuju neki poslovi. Vidite, on ponudi najmanju cijenu, najpovoljniju cijenu, komisija ga izabere, ali sve se to onda aneksima. Ti aneksi uvijek nekim rupama pokrivaju itd. Pogledajte, kad je bio put na tenderu, on je bio najjeftiniji sa svojom ponudom. Ali su cijene bile ispod svakih kriterija. Samo dio puta koji smo mi naveli, tamo negdje za dva tunela, koji su bili 19 miliona, a izišli su na 60 miliona poslije aneksa.“

Pretpostavlja se da je zbog ovakvog načina rada, te aneksa za koje se, kako Čeko tvrdi, uvijek nađe rupa u zakonu, SIPA je i tražila da joj se na raspolaganje stavi dokumentacija Ministarstva za prostorno uređenje Ministarstva saobraćaja i veza i Ministarstva finansija koji su i odgovorni za ove poslove. S druge strane, stiče se dojam da se sve nepravilnosti skrivanjem dokumentacije žele prikriti.


„Integral“ je dobio posao i na gradnji zgrade RTRS koju nije završio, a rok je bez penala prolongiran. Također „Integral“ je bio angažovan i na zgradi Vlade RS. Ugovorom koji je potpisala Vlada s Dodikom na čelu preuzela je stambeno-poslovni objekt koji je „Integral“ gradio za svoje potrebe u blizini zgrade Telekoma i tada je uslijedila još jedna nelogičnost, kaže Čeko:

„Ti svi poslovi koje je radila i "Integra inženjering" i "Integral inženjering", oni su se zadužili za određene kredite kod banaka, a onda je, prilikom kupovine, Vlada preuzela na sebe te kredite.“

Na koji način je „Integral“ dobijao poslove pokazuje i primjer sukoba interesa suvlasnika kompanije Slobodana Stankovića, kaže Radićeva:

„Kada je išao posao kod dodjele izgradnje autoputa Banjaluka – Gradiška, u toj ekipi koja je odlučivala kakav će to biti put i sve ostalo, sjedio je Slobodan Stanković. Nakon toga njegova firma dobiva taj posao.“

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odbilo je dati komentar na postupak Vlade RS, kao i na sam tok istrage. Agencija za istrage i zaštitu BiH smatra da je stav OHR-a jasan, te da se suzdržavaju daljih komentara.

XS
SM
MD
LG