Dostupni linkovi

I dalje sve ovisi o Hrvatskoj


Zastave zemalja Europske unije
Zastave zemalja Europske unije

Glavni hrvatski pregovarač sa Europskom unijom oštro je demantirao vijest Hrvatske televizije o navodnom padu eurooptimizma hrvatske Vlade i pomicanju datuma ulaska u Europsku uniju tek 2014.godine. I političari i analitičari slažu se da je završetak pregovora moguć do kraja 2009. godine, ako Hrvatska ispuni sve zadaće što si ih je sama postavila pred sebe.

„Mogu kategorički demantirati da je došlo do bilo kakvog pomicanja planiranih rokova ulaska u Europsku uniju“, kazao je sinoć glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak, komentirajući vijest javne televizije kako je u hrvatskoj Vladi navodno došlo do osjetnog pada eurooptimizma i pomicanja rokova za ulazak Hrvatske u EU čak do 2014. godine.

„Nema promjena - nema pada entuzijazma, nema usporavanja, nema mijenjanja strateških ciljeva i nema odustajanja od prvotno projiciranih datuma ulaska,“ naglasio je.

"Naš cilj i dalje ostaje tehnički završetak pregovora 2009. godine. Ja kao glavni pregovarač izražavam čvrsto uvjerenje da ćemo mi u EU ući dosta prije 2014., a hoćemo li ući 2010. ili 2011. u ovom trenutku nitko ne može reći sa stopostotnom sigurnošću", zaključio je Drobnjak.


Istog je stava u izjavi za naš radio i Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa Europskom unijom, nakon čije se sinoćnje zatvorene sjednice i pojavila ova vijest javne televizije.

„Hrvatska apsolutno ima šanse završiti pregovore do konca 2009. godine. U javnosti se pojavila špekulacija da bismo mi mogli ući tekar 2014, međutim to je spomenuto samo u kontekstu završetka fiskalnog razdoblja u Europskoj uniji, a ne u kontekstu naših stvarnih mogućnosti. Hoćemo li mi zaključiti pregovore do konca sljedeće godine, ovisi apsolutno o tome jesmo li u stanju definirati tri do četiri reforme u pravosuđu koje su operativne, i koje se daju mjeriti. Ako smo to u stanju, s obzirom na raspoloženje u Europskoj komisiji u ovome trenutku, naše šanse da okončamo pregovore do kraja 2009. godine su dobre.“

Profesor političke filozofije i politički analitičar Žarko Puhovski za naš radio kaže kako se nikako sa sigurnošću ne može govoriti o godini hrvatskog ulaska u Europsku uniju. U ovom trenutku – paradoksalno – uopće nije važno je li Hrvatska pripravna ili ne, jer Europska unija sada nije institucijski pripravna prihvatiti Hrvatsku.


„Drugo, postoji politička procjena u Europskoj komisiji da će oni, ako se ulazak Hrvatske u Europsku uniju ne bude mogao provesti do kraja 2010. godine, to radije odgoditi za 2012. godinu, nego da se to dogodi u proljeće ili ljeto 2011. godine, jer bi to značilo intervenciju u hrvatske parlamentarne izbore ujesen 2011. godine.“


Datumi su sigurno važni, ne samo na vanjskopolitičkom, nego i na unutarnjepolitičkom planu, kaže za naš radio profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Branko Caratan.


„Raniji ulazak Hrvatske u Europsku uniju donosi nesumnjive ekonomske prednosti za Hrvatsku, ali i političke prednosti za vladajuću političku garnituru. I obrnuto – kasniji ulazak stvari predočuje u sasvim drugačijem svjetlu!“


I dalje sve ovisi o Hrvatskoj, procjenjuje politički analitičar Davor Gjenero. Europska unija neće pred Hrvatsku postavljati ozbiljnije prepreke zbog irskog „ne“ Lisabonskom sporazumu, pa – ako Hrvatska ispuni kriterije za otvaranje pregovora u pravosuđu i ako provede reforme sukladno sa tempom što si ga je sama zadala – može do kraja sljedeće godine završiti pregovarački proces.


„Ako međutim javna uprava i zakonodavna i izvršna vlast ne budu na razini koja se od njih očekuje, Hrvatska će kasniti. Isto tako, ne treba pretpostavljati da bi došlo do bilo kakvog vezivanja Hrvatske u nekakav paket – bilo sa Srbijom, bilo s nekom drugom državom. Sve države u regiji daleko zaostaju za Hrvatskom kada je riječ o pretpristupnom dijelu.“

XS
SM
MD
LG