Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Financijska kriza na kraju Busheva mandata


George Bush u obraćanju naciji

Američki predsjednik George Bush uputio je Kongresu dramatičan apel da prihvati prijedlog njegove administracije za sanaciju financijskog sektora vrijedan 700 milijardi dolara, upozorivši kako u suprotnom gospodarstvu SAD-a prijeti "duga i bolna recesija". Članovi Kongresa bi o prijedlogu trebali glasati do kraja tjedna. Ekonomska kriza u zemlji bez dvojbe će utjecati i na sučeljavanje dvojice predsjedničkih kandidata.

Financijska kriza obilježava kraj Busheve ere u Bijeloj kući i odrazit će se na utrku za njegova naslijednika. Američki predsjednik suočava se sa jednim od najvećih izazova drugog predsjedničkog manadata, ističu analitičari. U obraćanju naciji George Bush je vrlo alarmantno upozorio da se Amerika nalazi usred financijske krize i da bez hitne akcije Kongresa zemlja može skliznuti u veliku paniku i suočiti s dugom i bolnom recesijom.


"Ovi napori nemaju za cilj spasiti jednu tvrtku ili jednu industriju, već cijelu američku ekonomiju. Pomoći će američkim potrošačima da zadovolje svoje dnevne potrebe, a proizvođačima da otvore nova radna mjesta. Pomoći će i poslati signal svjetskim tržištima da je američki financijski sustav ponovo u igri"
, kazao je prvi čovjek SAD.

Bush je u Bijelu kuću pozvao čelnike Kongresa i predsjedničke kandidate Johna McCaina i Baracka Obamu na razgovore i oni su potvrdili svoj dolazak.


Mc Caine je objavio da prekida svoju kampanju i vraća se u Washington:


"Moramo se susresti kao Amerikanci, ne kao Demokrati ili Republikanci i tako se moramo ponašati. Moj izborni je tim u kontaktu sa Obaminim timom i mi ćemo našu prvu predsjedničku raspravu odgoditi do petka navečer dok se ne dogovorimo kako odgovoriti na krizu."


Demokartski kandidat Barack Obama nije sklon odgoditi sučeljevanje, jer predsjednički kandidati moraju znati kako rješiti ekonomsku situaciju.


"Po mom mišljenju ovo je trenutak kada američki narod mora čuti što namjerava poduzeti čovjek koji će za oko četrdesetak dana biti odgovoran za način rješavanja ove zbrke", kazao je Obama.


Prijedlog Bushove administracije za sanaciju teško uzdrmanog Wall Streeta sa 700 milijardi dolara naišao je na vrlo skeptičnu reakciju kongresmena. Neki, uključujući i pojedince iz Busheve Republikanske stranke, su ga na nazvali "financijskim socijalizmom".

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG