Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pokrenut projekat 'Ženska Vlada'


Dio nevladinih organizacija započeo je u utorak projekat "Ženska Vlada" čiji je cilj da promoviše učešće žena u javnom životu Crne Gore kao i osnovno ljudsko pravo na jednakost. Građani će narednih nekoliko mjeseci moći da predlažu kandidate za Vladu, a mogu biti prijavljene sve punoljetne građanke Crne Gore.

Projekat "Ženska Vlada" je dobila najširu podršku društvenih organizacija koje će do 26. oktobra predlagati crnogorske građanke. Zainteresovane kandidatkinje će moći i same da se prijavljuju za 14 ministarskih mjesta. Prema riječima Milice Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju, u narednoj fazi biće izabrana premijerka i potpredsjednica "Ženske Vlade":

"U toj našoj zamišljenoj 'Ženskoj Vladi' raspored resora je trenutno kao i u Vladi Crne Gore, to je ono čime smo se rukovodili, a premijerka te 'Ženske Vlade' neće biti izabrana na ovaj način već na kraju projekta za mjesto premijerke takmičiće se tri najbolje plasirane izabrane ministarke."

Podrška medija, profitnih i neprofitnih organizacija je veoma važna za sprovođenje projekta jer se radi o velikom nedostatku u Crnoj Gori, a to je minimalna participacija žena u javnom životu, a istovremeno radi se o velikom kapacitetu. Potrebno je pronaći model da veliki broj žena sa kvalitetnim biografijama izađu iz sjenke. Koordinator Nansen Dijalog Centra Boris Raonić:

"Ovo nije nikakva vlada u sjenci, ovo je jedna vrsta igre gdje mi pokušavamo da nađemo model da veliki broj žena koje su svojim stručnim angažovanjem sposobne da iznesu kvalitetne ideje na scenu u Crnoj Gori. Već imamo i naznake da ćemo organizovati sastanke 'Ženske Vlade' sa pravom Vladom, gdje će ženski ministar i pravi ministar razgovarati o određenim problemima."

Na pitanje da li će ovaj projekat uticati na svijest politčkih partija da nakon sljedećih izbora u Vladu uđe više žena, Milica Kovačević kaže:

"Ono što nas je opredijelilo da u ovom trenutku startujemo sa projektom je i približavanje parlamentarnih izbora koji su naredne godine, želimo da na ovaj način pozovemo političke partije da im skrenemo pažnju na postojanje jednog velikog potencijala i kreativnog i obrazovnog i svakog drugog među ženskom populacijom, među ženama u Crnoj Gori i na taj način pokušamo da utičemo da bude više kandidatkinja na izbornim listama političkih partija u narednom izbornom ciklusu."

Komentarišući ovaj projekat, šefica vladine Kancelarije za ravnopravnost polova Nada Drobnjak pozdravlja akciju:

"Ja zaista očekujem da u ovih narednih nekoliko mjeseci dok se projekat bude realizovao u Crnoj Gori se dođe do imena preko stotinjak žena koje jesu kvalitetne i koje mogu da daju doprinos u demokratizaciji crnogorskog društva, ali i svakako da pokažu da ima žena koje hoće da rade na javnoj sceni, da ima žena koje hoće da preuzmu odgovornost i na svoja pleća."

Predsjednica skupštinskog Odbora za ravnopravnost Ljubica Beba Džaković kaže da ženama niko ne brani da se bave politikom i uđu u Vladu, a da je problem u samim ženama u Crnoj Gori:

"Ima drugih načina i to za mene nije način. Ne dopada mi se to, ali dopada mi se ima raznih načina da se protestuje. Žena mogu svugdje uspjeti ako su svjesne sebe i ako znaju za što rade, što im je prioritet u životu i što hoće. Ja sam ušla u politiku i vidite koliko trajem i zamislite da tražim mišljenje da neko ženama ne da, da, samo što žene nijesu svjesne sebe i svojih vrijednosti i na pogrešan se način eksponiraju."

Koordinatorka Ženskog programa "Anima" Ljupka Kovačević za sada nije sigurna da li će akcija rezultirati većem učešću žena u javnosti:

"U odnosu na tu inicijativu ja sam radoznala i nemam nikakav određen stav. Znam samo da su postojale u drugim sredinama, da je to dalo neke rezultate, da li će takvi rezultati biti u Crnoj Gori i da li će to pokrenuti žene da se bave javno to ne znam, nijesam sigurna."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG