Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dobre i loše strane primene trgovinskog sporazuma sa EU


Sedište Evropske komisije u Briselu

Deo javnosti u Srbiji, pre svega u poljoprivredi, smatra da bi jednostrana primena Privremenog trgovinskog sporazuma ugrozila domaću proizvodnju. Čelnici Evropske unije su predložili vlastima u Srbiji da pokrenu primenu sporazuma, bez obzira što on zvanično nije overen u Briselu. S druge strane, u Vladi i stručnoj javnosti procenjuju da će primenom sporazuma građani Srbije i srpske firme imati značajno veći izbor, veću trgovinsku konkurenciju, što znači da će građani jeftinije plaćati robu i usluge iz zemalja članica Evropske unije.

Jednostranom primenom privremenog trgovinskog sporazuma Srbija pre predviđenog roka otvara svoje tržište ka Evropskoj uniji. Primena tog sporazuma znači smanjenje carina za jedan broj proizvoda, ali i povećanja kvota za izvoz u evropske zemlje. Deo javnosti, pre svaga u poljoprivredi, protivi se primeni sporazuma, tvrdeći kako bi njegovom primenom bila ugrožena domaća proizvodnja. Pomoćnik ministra za poljoprivredu Miloš Milovanović:

"Smatram da otvaranje srpskog tržišta za poljoprivredno-prehrambene proizvode koji dolaze iz Evropske unije, bez uzvratnih reakcija od strane Evropske unije, nije najpametnije rešenje u ovom trenutku za Srbiju. Ovo će na našu domaću privredu praktično biti udarac više, budući da se po prvi put susreće sa ozbiljnom konkurencijom iz inostranstva, i neminovno će voditi do velikih investicija u domaćem procesu proizvodnje, prerade i plasmana hrane, do investicija koje treba da dovedu do unapređenja konkurentnosti."


I sekretar odbora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran mišljenja je da bi se jednostrana primena sporazuma loše odrazila na poljoprivredu Srbije:

"Oni bi na taj način njihove velike robne fondove hrane mogli da plasiraju, pošto oni ne potcenjuju nijedno tržište, koliko god ono veliko ili malo bilo, i sigurno je da bi njihovi viškovi robe došli do nas. Treba biti zaista obazriv, nas čeka taj period oštre konkurencije, ali ga možda ne treba baš prizivati ranije."


Međutim, u sektoru za proizvodnju tekstila i kože, trećem po vrednosti izvozniku iz Srbije, kažu da bi odrmzavanje trgovinskog sporazuma pozitivno uticalo na izvoz i rast domaće proizvodnje. Sekretar odbora za tekstil pri Privrednoj komori Srbije Božidar Stojiljković:

"Država Srbija mora biti otvorena zemlja, mora ubuduće da skine mnoge carinske stope, koje je imala na pet, osam i dvanaest odsto, kako bismo mogli da se snabdevamo sirovinom bez opterećenja i kako bismo mogli da formiramo jedan gotov proizvod koji nije opterećen tim ulaznim inputima. Ne vidim razlog da bi bilo koja konkurencija mogla da ugrozi postojeću proizvodnju. Naprotiv, konkurencija je uvek gurala sve napred tako da će i jednostrana primena ovog trgovinskog sporazuma biti pozitivna stvar."

Deo političke javnosti veruje da bi jednostranom primenom Privremenog sporazuma Vlada Srbije direktno ugrozila opstanak domaće privrede, ostavljajući je nezaštićenom pred najoštrijom konkurencijom iz inostranstva. Zbog čega se u javnosti mogu čuti tonovi da bi odmrzavanje privremenog sporazuma moglo ugroziti srpsku poljoprivredu, odgovara ekonomista Milan Kovačević:

"Čini mi se da baš ništa ne bi bilo ugroženo jer je i za nas korisno da bude svih onih artikala koji mogu konkurisati na domaćoj pijaci, odnosno koji mogu da se ponude na domaćoj pijaci iz uvoza po nižoj ceni od one koju daju domaći proizvođači. To je jedini način da i oni naši proizvođači, koji su blizu toga da osvoje taj proizvod i koji ga takođe delimično nude, požure da iskoriste inovacije, da počnu da kontrolišu svoje troškove i da tako i oni budu konkurentni, ne samo na domaćem već i na inostranom tržištu. Vrlo brzo će biti nemoguće da se bilo koji proizvođač koji nudi svoju robu samo na domaćem tržištu održi i na našem tržištu. Moramo se uključiti u svetsku zajednicu."

Stručnjaci ističu da bez pristupnih fondova, koje će Srbija dobiti tek kada i Evropska unija bude počela da primenjuje sporazum, teško da je moguće ulagati veća sredstva u privredu, ali i da se domaće tržište mora spremiti za nadolezeću oštru konkurenciju. Od primene Sporazuma neposrednu korist će osetiti i građani Srbije i srpske firme, jer će biti uspostavljena veća trgovinska konkurencija i značajno veći izbor, što znači da će građani jeftinije plaćati robu i usluge iz zemalja članica Evropske unije.

XS
SM
MD
LG