Dostupni linkovi

Gastro Fest Budva: Od ćevapa do pastermajlije


Montenegro - Logo of GastroFest 2008, 23Sept2008
Montenegro - Logo of GastroFest 2008, 23Sept2008

U Budvi je u toku Prvi Gastro Festival koji je, osim tradicionalnih crnogorskih jela, predstavio i kuhinje regiona. Od bosansko-hercegovačkog ambasadora čućemo koji su ćevapi bolji - sarajevski ili banjalučki, a makedonski vojni ataše otkriće nam tajnu pastrmlija, makedonskog tradicionalnog jela.

Trpeze Prvog Gastro Festivala slične su u svojoj različitosti:

"Na oko fino, a jako ukusno" - Bogdan Krsmanović iz Udruženja šefova kuhinja Crne Gore opisuje po čemu hotelijeri žele da svojim gostima ostave ukus tradicionalnog crnogorskog jela, kada se starim specijalitetima dodaje kreativna kulinarska inovacija:

"Tu su stara nacionalna jela kao što je pasulj prebranac, raštan i sarmica od raštana, musaka od tikvica, uz to i nova jela kao rolovana piletina punjena šljivama, ili rolovano pečenje punjeno raznoraznim nadevima – sve to pokazuje da pratimo trendove turističkih metropola."

Za bosanskom trpezom govorimo, a o čemu drugom do ćevapima. Ambasador Branimir Jukić najbolju je ribu, kaže, jeo na Adi Bojani, a diplomatski odgovara na pitanje koji su ćevapi bolji, sarajevski ili banjalučki:

"Odlučili smo da prezentiramo jela iz svih djelova Bosne i Hercegovine. Imaćemo sarajevske ćevape, banjalučki ćevap, romanijski kajmak, hercegovačko vino, pite zeljanicu, burek i sirnicu sa svih područja Bosne i Hercegovine, i za dezert neizbježnu baklavu."

RSE: Ipak, gdje se jedu najbolji ćevapi?

Jukić: Postoji velika konkurencija između Sarajeva i Banja Luke, pošto su banjalučki ćevapi malo veći, ali sarajevski su ukusniji; imate i internu konkurenciju u Sarajevu, odnosno Baš Čaršiji, da li je najbolji Željo, Mrkva ili Petica; tako da smo donijeli sve uzorke, pa će sami gosti moći ocijeniti koji su ćevapi ustvari najbolji.

RSE. Gospodine ambasadore, kuvate li Vi?

Jukić: Kuvam.

RSE: Što najrađe?

Jukić: Ja sam s mora, inače iz Neuma, i meni su najdraže pašte, uglavnom mediteranska hrana.

RSE: Kako ocjenjujete našu nacionalnu kuhinju u Crnoj Gori?

Jukić: Ovdje je kuhinja dosta razvovrsna, imate taj kontinentalni dio od cicvara, kačamake, pečene jagnjetine, pa sve do morskih specijaliteta, i moram reći da sam najbolju ribu jeo u Ulcinju na Adi Bojani.

Vojni ataše Makedonije Donče Kuzmanov pomogao nam je da odaberemo najbolje sa makedonske trpeze. Za gravče na tavče svi znamo, ali vojni ataše zna ovdje manje poznate pastermajlije:

"Tu je tradicionalno tavče gravče. Mi ga uzimamo kao tradicionalno makedonsko jelo, međutim, ono je poznato i šire na Balkanu, to je ono što zovete pasulj; onda je tu selsko meso, takođe tradicionalni i poznati ajvar iz Makedonije, ljutice, pinđuri, i imamo još jedan specijalitet to je pastermajlija."

RSE: A kakvo je to jelo zapravo?

Kuzmanov: Osnovni sastojak je brašno, uz koje se obično koristi svinjsko, ali u originalu ovčije meso. Uz to pašu i tradicionalna vina iz Makedonije, ova su iz Kombinata Tikveš, to je jedna od najvećih vinarija na Balkanu, deo vina je iz Bovina, iz Kovina, deo iz nekih malih vinarija iz Republike Makedonije.

RSE: Pretpostavljam da ste probali naša crnogorska vina, što mislite?

Kuzmanov: Jesam, i mislim da su kvalitetom skoro ista kao i makedonska, ne bih hteo da kažem da su bolja.

XS
SM
MD
LG