Dostupni linkovi

Nacrt statuta Vojvodine korak ka otcepljenju?


Novi Sad, zgrada Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodina
Novi Sad, zgrada Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodina

Statut Vojvodine u poslednje vreme jedna je od glavnih meta onoga što je ostalo od srpske opozicije. Dokument se ocenjuje kao antiustavni akt koji priprema secesiju i severne pokrajine Srbije.

Srpska radikalna stranka ocenila je da je nacrt Statuta Vojvodine protivustavan i pozvala predsednika Srbije Borisa Tadića i njegovu Demokratsku stranku da "spreče cepanje Srbije" i da od te pokrajine ne stvaraju "novu državu".

Slične ocene izrekla je i Koštuničina Demokratska stranka Srbije. Portparol Andreja Mladenović ocenio je da su namere vladajuće koalicije u Vojvodini da se Statutom utvrde elementi državnosti, a ne autonomije pokrajine:

"Vladajuća koalicija je najgrublje pogazila zakonsku proceduru i na skrovitim mestima mimo Skupštine napravila ovaj Nacrt statuta Autonomne pokrajine Vojvodine. Prave namere ovako nelegalnog pravljenja Nacrta statuta su da se zaobilaznim putem Vojvodini umesto autonomije protivustavno utvrde elementi državnosti."

Predsednik pokrajinskog Izvršnog veća Bojan Pajtić tvrdi da se u ovom dokumentu nije išlo ni ispod, ali ni iznad, ustavom datog okvira, da je taj okvir maksimalno iskorišćen:

"To znači da će se u ovom Statutu naći odredbe koje, s jedne strane, garantuju pokrajinsku imovinu i, s druge strane, visok nivo investicija u Vojvodini. Statut mora da obuhvati nove institucije koje su u međuvremenu nastale, kao što je, na primer, institucija pokrajinskog obdusmana. U ovom statutu naći će se i institucija mešovite delegacije, između pokrajinske i republičke vlade, i ta mešovita delegacija treba da onemogući nesporazume na vezama. Takođe, u statutu će se naći i Savet nacionalnih zajednica pri Skupštini Vojvodine, koji nikako neće biti drugi dom Skupštine Vojvodine već će biti samo jedno od tela, odnosno institucija."

Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, ovako se u izjavi za naš program osvrnuo na ocene koje su o statutu Vojvodine izrekle Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka:

"Mislim da su izjave predsednika Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije besmislice i da su one zapravo prouzrokovane njihovom nemoći, jer statut Vojvodine ne samo da je u skladu sa Ustavom već je to najbolje moguće rešenje do kojeg smo mogli da dođemo prateći i pridržavajući se Ustava. Poznato je da je Liga socijaldemokrata Vojvodine bila protiv Ustava i da građanke i građani Vojvodine na ustavnom referendumu nisu podržali Ustav u dovoljnoj meri. Činjenica je da smo svi mi nezadovoljni Ustavom, ali smo doneli političku odluku da ga pratimo i da se pridržavamo Ustava. Dakle, ovaj statut jeste u potpunosti u skladu sa Ustavom i mislim da nije ni do Srpske radikalne stranke ni do Demokratske stranke Srbije da ga tumače. Ako je došlo do bilo kakvog kršenja Ustava, prava adresa za to je Ustavni sud Srbije. U svakom slučaju, ovo je samo prvi korak u vraćanju autonomnih nadležnosti Autonomnoj pokrajini Vojvodini i mi smatramo da jedino jaka i autonomna Vojvodina i decentralizovana Srbija mogu za rezultat da daju bogatu i evropsku Srbiju. Nemoguće je da Vojvodina bude jaka i bogata, a da Srbija ne oseti pozitivnu korist od toga."

Na izjave o protivustavnosti Nacrta statuta Vojvodine reagovao je i politički analitičar Jovan Komšić:

"Rekao bih da je ovaj tip komentara predloga statuta Vojvodine samo jedan novi prilog u već oveštaloj političkoj i ideološkoj priči Miloševićevog vremena koja je jedinstvo nacije i države tretirala posredstvom komandovanja ministarstvima i drugim administrativnim odajama centralne vlasti na celoj teritoriji i nad svim institucijama i organizacijama u Srbiji. Ovo je jedna intelektualno nekreativna pozicija zato što uopšte nije reč o antiustavnom dokumentu već, po mom sudu, reč je o optimalno iskorišćenim i minimalnim mogućnostima koje Ustav Srbije pruža, kada je reč o pokrajinskim autonomijama. Drugo, čini mi se da Demokratska stranka Srbije ozbiljno rizikuje da posle ovakvih reakcija stekne ugled jedne neozbiljne i nedosledne političke opcije, budući da je Demokratska stranka Srbije, kao stožer u Vladi Srbije, stala iza dokumenta Vlade Srbije iz 2005. godine, koji je podrazumevao mnogo snažnije nadležnosti autonomnih pokrajina, uključujući i zakonodavne nadležnosti."

XS
SM
MD
LG