Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počela 63. Opća skupština UN


U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku danas je počela Opća skupština Svjetske organizacije. Zasijedanje je otvorio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, koji se založio za smanjenje siromaštva i jačanje međunarodne suradnje.
"Postoji opasnost da se države i nacije počnu okretati više samima sebi nego li našoj zajedničkoj budućnosti. Svjedočimo nastanku novih centara moći u Aziji i Južnoj Americi i zemljama u razvoju. Problemi s kojima se suočavamo sve su složeniji, a možemo ih uspješno riješiti samo suradnjom, ne sukobima. Države i narodi ne mogu više štiti vlastite interese bez partnerstva s ostatkom svijeta", rekao je Ban Ki-moon.
Nakon njega sudionicima zasijedanja oproštajnim govorom obratio se američki predsjednik George W. Bush koji početkom iduće godine odlazi s dosadašnje dužnosti. Bush je govorio o potrebi zajedničke borbe protiv terorizma, za koji je rekao da nema mjesta u suvremenom svijetu.
"Ujedinjeni narodi i druge međunarodne organizacije danas su potrebniji nego ikada. Umjesto da usvajamo rezolucije kojima se osuđuju teroristički napadi tek nakon što su se dogodili, moramo tješnje surađivati kako bismo spriječili da do njih uoće dođe. Umjesto da toleriramo sve oblike vladavine, moramo se suprotstaviti tiranijama koje omogućuju teroristima da opstaju," rekao je Bush.
"Teroriste moramo vidjeti upravo onakvima kakvi su –bezobzirnim ekstremistima koji iskorištavaju očajnike, zloupotrebljavaju učenje velike religije i nastoje nametnuti svoju volju na što je moguće više ljudi. Neki govore kako bi ovi ekstremisti predstavljali manju prijenju ako bismo ih ostavili na miru, ali njihovi vođe tvrde da nikakvi ustupci ne mogu spriječiti ostvarivanje njihovih želja. Izvođenje terorista pred lice pravde ne potiče terorizam, to je najbolji način da se zaštitimo od njih", rekao je američki predsjednik.
Sudionicima zasijedanja obratio se potom predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, a uz ostale, očekuju se i nastupi iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada i gruzijskog Mihaila Sakašvilija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG