Dostupni linkovi

Kritike zbog Deklaracije


Sulejman Tihić
Sulejman Tihić

Subotnja deklaracija Glavnog odbra Stranke demokratske akcije o potpunom provođenju Dejtonskog sporazuma naišla je na oštre reakcije Kancelarije visokog predstavnika u BiH i političkih partija u RS. U opoziconim strankama ovaj potez ocjenjuje se kao predizborna igra.

Deklaracijom o potpunom provođenju Dejtonskog sporazuma, koju je predložio predsjednik stranke Sulejman Tihić, Glavni odbor SDA je zatražio od međunarodne zajednice odlučnije djelovanje na polju reformi u BiH, zbog, kako je navedeno, drastičnog pogoršanja političke situacije, naročito u provođenju Dejtonskog sporazuma. U zaključcima Glavnog odbora SDA navodi se da pet proklamovanih uslova Savjeta za implementaciju mira za povlačenje OHR-a iz BiH nisu dovoljni, te napominje da je ključni uslov, koji se mora uzeti u obzir, ustavna reforma koja će zemlji omogućiti funkcionisanje bez OHR-a. SAD je ocijenila da odluka o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) može biti donesena tek nakon potpune implementacije Dejtonskog sporazuma i prenosa nadležnosti na relevantne institucije BiH, čime će biti omogućeno funkcionisanje bez OHR-a.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić za naš program kaže kako je cilj Deklaracije potpuna provedba Dejtonskog sporazuma, kako bi se izbjegle sve nesuglasice do kojih može doći u onom dijelu koji se odnosi na najavu zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika. Tihić navodi da, ukoliko se ne provede Anex 10 koji se odnosi na civilnu implementaciju i djelovanje visokog predstavnika i ukoliko se nastave tendencije koje postoje u dijelu međunarodne zajednice da se zatvori OHR, SDA će pokrenuti inicijativu da se implementira ustavno-pravni sistem Republike BiH. Prvi čovjek SDA takvu inicijativu objašnjava time što je prije 13 godina tadašnja Skupština RBiH prihvatila Dejtonski sporazum kao cjelinu i uz njegovu punu implementaciju:
“Međutim, nama nije cilj da ovom Deklaracijom da se vratimo na ustavni sistem RBiH jer znamo šta bi to značilo i kakve su tu sve komplikacije i problemi. Nama jeste cilj da se implementira Dejtonski sporazum. Cilj nam je da zaustavimo neke tendencije u međunarodnoj zajednici, u OHR-u, koje su podlegle pritisku Dodika, pritisku Republike Srpske da se zatvori OHR prije implementacije veoma važnih segmenata.“
Povodom Deklaracije SDA, među prvima je reagovala Kancelarija visokog predstavnika u kojoj kažu da deklaracija nije u skladu sa Ustavom BiH, koji je sadržan u Anexu 4 Dejtonskog sporazuma, i koji ima primat nad Ustavom RBiH. Govori portparol Ljiljana Radetić:
„Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira je u nekoliko navrata naveo da političari u Bosni i Hercegovini moraju prestati sa praksom prijetnje ustavnim promjenama i ustavne strukture ove zemlje. Eksplicitan stav članova odbora je i dalje da sve strane moraju u potpunosti poštivati Dejtonski mirovni sporazum.“
Tihić tvrdi da nije dobio nikakvo pismo od visokog predstavnika Miroslava Lajčaka u kojem se traži da Glavni odbor SDA izmijeni Deklaraciju o provođenju Dejtonskog sporazuma jer je suprotna Ustavu BiH, ističući da je to pitanje završeno na Glavnom odboru stranke. Na naše pitanje hoće li, ukoliko prvi čovjek međunarodne zajednice to zatraži, izmijeniti Deklaraciju, Tihić odgovara:
„Nemamo mi razloga da mijenjamo ništa. Mi da smo dobili nekakva dopis u kojem je argumentovano ukazano na neke tačke, neke dijelove Deklaracije, da nisu djelomično tačne, da treba nešto popraviti, da treba nešto dograditi, normalno da bi mi to prihvatili. Ali, mi nismo dobili pismo, ne znam šta piše u tom pismu da bih mogao sada odgovoriti eksplicitno hoćemo li ga prihvatiti ili nećemo.“
Predstavnici politčkih partija iz RS-a osuđuju Deklaraciju SDA. U SNSD je smatraju dijelom politike koju vodi reis Mustafa efendija Cerić, kaže generalni sekretar stranke Rajko Vasić:
„Mislim da priča i Deklaracija o Republici Bosni i Hercegovini, o povratku na taj ustav, je potpuna istorijska, politička, svaka druga, nerealna opcija koja može samo značiti korak dalje ka raspadu BiH.“
Za HDZ BiH dvoentitetsko uređenje, odnosno Anex 4, su najveća prepreka za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine. Portparol Mišo Relota:
„Sadašnje dvoentitetsko uređenje BiH neprihvatljivo je za hrvatski narod u BiH i mi smo vrlo jasno kazali, kao i druge stranke s hrvatskim predznakom u deklaraciji potpisanoj u Kreševu, da BiH može osigurati svijetlu evropsku budućnost samo kroz potpuno novi ustav koji će predstavljati plod dogovora i konsenzusa svih legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda.“
U najjačoj opozicionoj stranci, Socijaldemokratskoj partiji BiH, kažu da je Deklaracija SDA predizborna retorika koja ima za cilj, kako kaže potpredsjednik SDP-a Slobodan Popović, da se građani zavaraju:
„Deklaracija u ovom momentu spada u nešto što se zove priča o predizbornoj kampanji, o visokim politikama, da se ne bi pričalo o ovozemaljskim problemima koje imaju građani ove zemlje, bez obzira u kojem njenom dijelu žive i kojoj naciji pripadaju, i kako se mole bogu i kojoj političkoj opciji pripadaju.“
Inače, Dejtonski mirovni sporazum, od kada je prije 13 godina donesen, nikada nije potvrđen u Parlamentu BiH. Aneks 4 se odnosi na Ustav BiH u kojem su sadržane nadležnosti državnih i entitetskih institucija.
XS
SM
MD
LG