Dostupni linkovi

Retorika Vlade rizična za odnose sa EU


Vicepremijer Ivica Bocevski (levo) i komesar za proširenje EU Oli Ren (desno) na pres konferenciji u Briselu , 04. septembar 2008.
Vicepremijer Ivica Bocevski (levo) i komesar za proširenje EU Oli Ren (desno) na pres konferenciji u Briselu , 04. septembar 2008.

U očekivanju izveštaja Evropske komisije o tome kako napreduje Makedonija na putu ka Evropskoj uniji, koji će biti objavljen početkom novembra, ovih dana je registrovana razmena oštrih replika između makedonske vlade i ambasadora Unije u Skoplju Ervana Fuerea.

Naime, neimenovani predstavnik kabineta premijera Gruevskog na brifingu je izrazio nezadovoljstvo zbog poslednjeg nastupa Fuerea, kada je on rekao da se vlada ne treba pozivati na tome da samo zbog spora sa Grčkom o imenu, u jesenjem izveštaju iz Brisela nećemo dobiti datum za početak pregovora za članstvo. Evroambasador je podsetio i na probleme kod kuće, odnosno loše sprovedeni parlamentarni izbori u junu, odsustvo političkog dijaloga i nefunkcionisanje institucija.

"Nama je od vitalnog značaja da vlada primi izveštaj, sve što on sadrži, i napredak koji je registrovan, i nedostaci koji će biti identifikovani. Važno je da vlada fokusira svu svoju energiju na sadržaj izveštaja,"
rekao je Ervan Fuere.


Vicepremijer zadužen za evrointegracije Ivica Bočevski, u pokušaju da malo spusti loptu, rekao je da će izvestaj pretstavljati realnu sliku o tome šta se dogadjalo u protekloj godini, sa svim pozitivnim i negativnim elementima. Ipak, ostao je na tome da je problem sa Grčkom najveća prepreka:

"Ono što jasno govorimo je da i savrseno čisti dosije Republike Makedonije nije garancija da ćemo dobiti datum za početak pregovora sa EU, imajući u vidu izjave koje dolaze od našeg južnog suseda."

Bočevski je u poslednje vreme, pa i na nedavnom susretu u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije, nekoliko puta ponovio da je spor sa Grčkom glavni problem i da je Makedonija do sada ispunila 75 posto od osam kriterijuma koje je dobila od Evrovlade, sa realnim izgledima da se sve ispuni do početka oktobra. U međuvremenu su predsednik Makedonije Branko Crvenkovski, opozicione partije i neke nevladine organizacije pozvali vladu da ne koristi spor sa Grčkom kao alibi za nesprovedene reforme. Eksperti takođe imaju različite stavove o odnosima makedonske vlade sa Briselom. Univerzitetski profesor Dimitar Mirčev kaže da poslednja prepucavanja neće uticati na dobre odnose sa Evropskom unijom:

"Na sve ovo gledam kao na situacioni problem, koji nista ne menja u nasim odnosima sa Unijom. Oni ostaju uredjeni i pravno i politički."

Mirčev kaže da kritike Fuerea ne treba shvatati negativno. Reakcija naše vlade je posledica nervoze domaćih političara, kaze on.

"U našem političkom životu ima malo nervoze u zadnje vreme, zbog očekivanih ocena u izveštaju Evropske unije i ta nervoza ponekad prouzrokuje i neadekvatne ocene o nekim nastupima."

Suprotnog stava je analitičar Hisen Ramadani. On ističe da je ovakva retorika vlade rizična za naše odnose sa Unijom:

"Ja sam kao građanin iznenađen zbog tolike bezosećajnosti od strane vlade oko posledica svega toga."

Ramadani smatra da izjava Fuerea iskazuje stav cele Evrope prema nama, a to potvrdjuje i prisustvo ambasadora zemlje predsedavajućeg u Uniji - Francuske, u trenutku kada su te kritike upućene.

"Mislim da se vlada na neki način, uslovno rečeno, nediplomatski ponaša prema međunarodnoj javnosti, a naročito prema Evropskoj uniji. Da li je spor o imenu jedino, ili glavno pitanje, to je tema za raspravu. Činjenica je da je u Uniji i samom premijeru Gruevskom dato na znanje da nisu zadovoljni politikom vlade."

A gde je zaista Makedonija na tom putu ka Briselu, znaće se početkom novembra. U medjuvremenu u Skoplju je ovih dana održan sastanak Komiteta za stabilizaciju i pridruživanje, na kome se raspravljalo o postignutim rezultatima u ispunjivanju političkih i ekonomskih kriterijuma, kao i o aktivnostima za usvajanje prava Evropske unije, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

XS
SM
MD
LG