Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kako se izvući iz krize?


Službenik burze u Brazilu

Ovotjedna financijska kriza koja je potresla svjetske burze izazvala je ipak reakcije najrazvijenijih zemalja svijeta koje su odlučile pomoći bankama u bankrotu značajnim financijskim injekcijama. Ugledni ekonomski stručnjaci , međutim, upozoravaju da kriza ni izdaleka nije pri kraju.

Američka vlada razrađuje "sveobuhvatni" program koji treba omogućiti da se banke riješe svoje imovine u vrijednosnicama oslonjenim na loše hipotekarne kredite . Ministar financija Henry Paulson i predsjednik Federalnih rezervi Ben Bernanke u četvrtak navečer, po lokalnom vermenu, o pripremi tog programa izvijestili su prve američkog Kongresa."

"U korijenu poremećaja na tržištima kapitala je pad cijena nekretnina. Zato smo se okupili kako bismo zajedno izradili brzo rješenje usmjerno točno u srce problema, a to je nelikvidna imovina u bilancama financijskih institucija"
, rekao je Paulsen na konferenciji za tisak nakon sastanka u Kongresu.


Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi kazala je da u idućim satima očekuje prijedlog Ministarstva financija.

Nove korake prethodno je najavio Georg BusH:

"Naše financijsko tržište i dalje se suočava s ozbiljnim problemiama. Moramo nešto učniti. Američki narod mora biti siguran da radimo na tome da ojačamo i stabiliziramo naše financijsko tržite i osnažimo povjerenje investitora".

Vijest o osnivanju vladina fonda za dugoročnu sanaciju banaka s obezvrijeđenom imovinom oslonjenom na hipotekarne kredite, u četvrtak je podigla vrijednost dionica na Wall Streetu za više od 3,5 posto, a indeks ow Jones rastao je 410 bodova.

Naime slom velikih američkih banaka utjecao je na burze, kako u SAD, tako i u Aziji i Evropi. Ruska burza koja je nakon dva dana ponovno otvorena, no nakon nekoliko sati rada ponovno je zatvorena, jer postoji bojazan da bi moglo doći do daljnjeg obezvređivanja dionica.


Mnogi ekonomski analitičari upozoravaju da je kriza dugoročna. Art Hogan, glavni investicijski strateg tvrtke Jeffrey and Comp, ističe da jedna kriza sustiže drugu i da na žalost " ne vidi način da se tržište podigne na noge".

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG