Dostupni linkovi

Srbi najavljuju amandmane na izvještaj o BiH


Parlamentarna skupština Savjeta Evrope
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope

Predstavnici srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković i Mladen Ivanić uložiće na raspravi u Strazburu amandmane zbog iznesenih neistina protiv Republike Srpske (RS) u izvještaju Monitoring tima i Rezoluciji o Bosni i Hercegovini.

"Ovo je ozbiljna situacija u kojoj se Vladi RS i premijeru pakuju neistinite stvari", rekla je Markovićeva, precizirajući da se iznose neistine u pogledu obaveza i dužnosti koje je, prema njima, trebalo da izvrši Vlada RS, piše "Glas Srpske".

Markovićeva je pojasnila da je Izvještaj sastavljen tako da je očigledno da su određeni političari iz FBiH imali uticaj na koizvjestioce, ističući da je "tu svoje prste umiješao i Haris Silajdžić, od kojeg se učestalo može čuti da je RS faktički remetilac".

Ona je istakla da će prema izvještaju biti usvajana rezolucija, koja će imati prijedloge šta bi BiH trebalo da uradi na putu ka Evropi.

Ivanić je rekao da iza izvještaja i rezolucije stoji lobi, koji već godinama radi protiv RS, a da monitoring izvještaj ima veoma problematičnu stvar, a to je otvaranje pitanja entitetskog glasanja.

Problem će biti, dodao je on, što će Silajdžić govoriti prije usvajanja rezolucije, a zasigurno će dati sve od sebe da negativno prikaže RS.

U Izvještaju Komisije za praćenje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Mevlut Kavusoglu i Kimo Sasi navode da Komisija Savjeta Evrope žali što ustavne reforme u BiH tapkaju u mjestu, izražavaju zabrinutost povećanjem nacionalističkih i etničkih govora, te osuđuju "udarce koje je RS nanijela državnim institucijama".

Komisija za praćenje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope objavila je da zbog nedostatka veće saradnje među različitim državnim i entitetskim strukturama BiH neće biti u stanju da u cjelosti koristi prednosti evropskih integracija.
XS
SM
MD
LG