Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija bi mogla dobiti moralnu satisfakciju


William Montgomery

Da li je politički produktivna ili neproduktivna inicijativa Srbije da od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o legalnosti kosovskog proglašenja nezavisnosti? U intervjuu za Radio Slobodna Evropa o tome govori bivši američki ambasador u Srbiji i Hrvatskoj William Montgomery.

Montgomery: Međunarodni sud pravde je upravo zato i osnovan, da daje mišljenje kad se pojave situacije poput ove, kada se pojave dijametralno suprotna gledišta država o nekom problemu. Dakle, smatram da je traženje mišljenja tog suda sasvim racionalno i opravdano i ne vidim ništa loše u toj inicijativi Srbije. Drugo je pitanje da li će ona imati neku konkretnu dobit od te inicijative, s obzirom na to da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije obavezujuće i da postoji mogućnost da Sud da ambivalentno mišljenje. Gledano iz moje perspektive, Srbija bi možda mogla dobiti moralnu satisfakciju, ali praktično, na terenu, na Kosovu – ne bi izmenila, odnosno, ne bi dobila ništa.

RSE: Neće li Srbija ovom inicijativom na East Riveru pucati sama sebi u nogu nastavljajući da se pravno nadgornjava sa zapadnim zemljama, od kojih zavisi brzina njenih evropskih integracija?

Montgomery: Moram vam reći da su po mom mišljenju zemlje Evropske unije i Sjedinjene Države zauzele veoma pogrešan stav u pogledu te inicijative Srbije u Ujedinjenim nacijama. Srbija tu inicijativu sprovodi na veoma legitiman način; ona, dakle, diplomatskim, a ne nekim drugim sredstvima, nastoji da pronađe rešenje nečega što vidi kao problem. Zbog toga smatram da je pogrešno što Evropska unija i Sjedinjene Države pokušavaju da Srbiju u tome obeshrabre. Jedna stvar je reći – hej, mi se s tim ne slažemo, uzdržaćemo se od glasanja – a sasvim druga – aktivno obeshrabrivati i diskvalifikovati inicijativu Beograda da zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde. Kritičare ove incijative Srbije pitao bih kakvu alternativu oni predlažu; ako nije dobro ovo što Srbija radi, šta bi umesto toga trebalo da radi? Bojim se da ne bi stiglo previše dobrih odgovora na to pitanje. U jednoj reči, mislim da ova inicijativa Srbiji neće naškoditi, nego, obrnuto – da će joj pomoći. Ne vidim, dakle, u čemu je problem.

RSE: Čuli ste, svakako, izjavu gospodina Richarda Holbrookea u Prištini pre desetak dana, da Evropska unija ne treba da primi Srbiju u svoje redove pre nego što ona prizna Kosovo. Kako gledate na to?

Montgomery: Mislim da Evropska unija i Sjedinjene Države očekuju, s pravom ili ne – svejedno, da kao rezultat procesa koji je Evropska unija preduzela na Kosovu, kao i procesa približavanja Srbije Uniji, Beograd zazume mekši stav u pogledu Kosova, dopuštajući mu da neometano funkcioniše i razvija se. Takvo očekivanje, siguran sam, postoji u Vašingtonu i Briselu, a da li će se pretvoriti u ultimatum na način koji pominjete – ne znam. Mislim da će biti nesrećan razvoj događaja ako se tako nešto dogodi.

XS
SM
MD
LG