Dostupni linkovi

Rehn:"Hrvatska može završiti pregovore do kraja 2009."


Pristupni pregovori s Hrvatskom teku dobro i ona bi mogla otvoriti većinu preostalih poglavlja do kraja ove godine, a tehnički završiti pregovore do kraja sljedeće godine, izjavio je u četvrtak povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Pristupni pregovori s Hrvatskom dobro napreduju. Očekujem da će većina preostalih poglavlja biti otvorena ove jeseni. Međutim, najteža poglavlja mogla bi ostati za češko predsjedništvo EU-a. Tijekom proljeća sljedeće godine trebalo bi biti moguće zatvoriti veliki broj poglavlja, kako bi se tehnički pregovori zaključili prije kraja sljedeće godine", rekao je Rehn u svom govoru u Pragu, na konferenciji o odnosima EU-a i zapadnog Balkana, koju je organiziralo češko ministarstvo vanjskih poslova. Rehnov govor objavila je Komisija u Bruxellesu.

Rehn je istaknuo da se problemi Unije s Lisabonskim ugovorom, odnosno irsko odbijanje toga dokumenta ne referendumu, ne bi trebali odraziti na proces proširenja.

"To se ne bi trebalo dopustiti. Proširenje nije igralo ulogu u raspravi u Irskoj", rekao je Rehn, dodajući da proširenje ne bi trebalo biti "žrtveni jarac".

XS
SM
MD
LG