Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tzipi Livni na čelu partije


Tzipi Livni

Aktualna izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni postala je predsjednica vladajuće Kadima partije. Istina, za dlaku, za malo više od jedan posto glasova, je pobijedila bivšeg ministra obrane Shaula Mofaza. Uspije li joj formirati koaliciju, mogla bi postati druga žena premijer u povijesti Izraela nakon Golde Meir koja je vladala Izraelom od 1969. do 1975.

Prognoze su predviđale da će Tzipi Livni glatko pobijediti svoga protukandidata. Istina, pobijedila je, ali sa tek jedan posto više od Mofaza. Pedesetogodišnjoj novoj šefici stranke predsjednik države dati će mandat za sastav nove vlade. Ne uspije li u tome u roku do šest tjedana, biti će raspisani novi izbori. Ironija je tim veća što će Ehud Olmert koji je bio prisiljen odstupiti zbog korupcijskih optužbi i dalje će obavljati dužnost premijera, možda čak i do početka 2009.

Livni mora sastaviti većinu u Knesetu. Svi procjenjuju da to neće biti lak zadatak. Ona mora uvjeriti Olmertove koalicijske partnere da može kontrolirati kako svoju centrističku stranku, tako i Liberalnu partiju bivšeg generala i ministra obrane Ehuda Baraka, i ultra ortodoksnu Sahs partiju na desnici.

Analitičar Ari Shavti ističe koliko je Livni atipična političarka u Izraelu:

"Ovo je prvi put da se pokušao izabrati drugačiji lider – žena, civil, umjerena i poštena osoba – koja je sasvim drugačija od lidera kakve smo imali prošlih godina."

Livni, koja je na čelu izraelskog mirovnog pregovaračkog tima, sa Palestincima vodi razgovore već više od godinu dana, no javnost sa njihovim ishodom nije upoznata. Livni i palestinska strana su se složili oko jednog principa – ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat se nada da pregovori sa Izraelom neće zastati sada kada Livni treba voditi koalicijske pregovore oko vlade:

"Nadamo se da bez obzira da li će se uspjeti sastaviti vladu ili će doći do novih izbora, da će mirovni proces biti nastavljen. Vjerujem da će se izabrati put mira, put dvije države Izraela i Palestine koje će živjeti jedna pored druge u miru i sigurnosti."

Postane li Tzipi Livni premijerkom, biti će nakon Golde Meir, druga žena u izraelskoj povijesti kojoj je to uspjelo.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG