Dostupni linkovi

Putin: "Ne znam ko su oni, ali znam ko ste vi"


Nenad Pejić
Nenad Pejić

Iskustvo mi kaže da što su političari agresivniji, to više kriju stvarnost. Čim im počnu smetati male oaze slobodnih medija, prizivaju patriotizam, a neovisne novinare počnu nazivati petom kolonom - sve mi se čini da stanje sa one četiri stiže do neke opasne tačke.

Jednom davno, dok sam još bio student beogradskog sveučilišta odveli me starije kolege u jednu knjižaru gdje su se mogle kupiti neke od knjiga koje su bile "nestale" sa tržišta. Broz je bio mudar, pustio je da se zabranjenim knjigama zabavljaju djeca. Kasnije se u Beogradu pojavio tjednik "Vreme" i radio "B92", oba medija bitno drugačija od propagande na Miloševićevoj televiziji i "Politici". I Milošević je u tome bio mudar - šta ga briga za dvadesetak tisuća čitalaca tjednika "Vreme" i slušatelje radija "B92". Njih čitaju i slušaju oni koji su ga ionako prokužili.

Mislio sam da je i Putin takodjer mudar - pustio je moskovski radio "Echo Moskvy" da ugošćuje oporbu i eksperte, a slušatelje te radio stanice ionako nije mogao pridobiti. Konačno, vlasnik Echo Moskvy je ionako "Gasprom", moćna firma koju premijer Rusije kontrolira pa je lako utjecati na urednike. Ali, vijest koja je stigla iz Moskve kaže da sam vjerojatno pogriješio. Putin je izgleda odlučio da više ne bude – "mudar". Prije desetak dana je pozvao u svopju rezidenciju u Sočiju urednike uglednih novina i medju njima, po prvi put Alekseja Venediktova, prvog urednika pomenute neovisne moskovske radio stanice. I, naravno, žestoko napao uredjivačku politiku radija i način na koji je izvještavano o ratu u Gruziji. Putin je čitao citate iz programa i direktno se obratio Venediktovu: "Vi ste odgovorni za sve što se emitira na radiju, Aleksej Venediktov! Ja ne znam ko su ti ljudi tamo, ali znam ko ste vi!"

Čovjek ostane šokiran takvim načinom razgovora i sa tako otvorenim prijetnjama. Venediktov je protestirao ali je Putin zamahnuo prepisima iz radijskog programa i odgovorio: "Vi za ovo morate imati odgovore, Aleksej Aleksejevič!" Državni su mediji odmah zatim složno smjestili novinare ove radio stanice medju izdajnike i ubrzo im dodijelili nativ "pete kolone". Da ne bude nikakve dileme, u utorak uveče se pred radio stanicom "spontano" našla grupa protestanata tražeći da se radio zatvori, a parole su glasile: "Smrt špijunima!", "Venediktova u zatvor!"

Posljedica: Jedna od najboljih emisija ovog radija, a jedna je druga novinarka dobila otkaz. Radio je možda preživio - dok Putin ne odluči drugačije ili dok se ne promjeni uredjivačka politika.

Može biti da još jedna vijest, koja je stigla istog dana kad i vijest o moskovskoj radio stanici nema nikakve veze sa medijima. Ali, znajući da se iza svake agresivne retorike krije u stvari slabost, ovom se hroničaru učinilo da nijedna vijest nije slučajna i da su vijesti povezane. Naime, burza u Moskvi je zatvorila svoja vrata prije dva dana i još je zatvorena! Nakon mjeseci pada na tržištu kapitala koje je počelo još u petom mjesecu ove godine ruska ekonomska kriza je stigla do tačke kad se burza zatvorila, makar na kratko.

Istog dana kada je Putin priprijetio moskovskom neovisnom radiju predsjednik Medvedev je držao sastanak sa 50 vodećih biznismena. Biznismeni su upozoravali predsjednika da se vrijednost ruskog društvenog proizvoda smanjila više od za jedne trećine, (680 milijardi dolara) radi pada na berzi. Biznismeni takodjer kažu da su izgubili oni izgubili 142 milijarde dolara jer je pala vrijednost njihovih kompanija, dok je država na svom vlasništvu izgubila 346 milijardi dolara!

Samo ovog ponedjeljka vrijednost na berzi se smanjila sa 4.8%, a u devetom mjesecu, za sada čak - 24%. Aleksej Kudrin, minitar finansija, kaže da će vlada možda udvostručiti pravila o kratkoročnim depozitima u bankama i povećati ih na 48 milijardi dolara. Da bi se spriječila nelikvidnost u Rusiji tamošnja je narodna banka ovog ponedjeljakl ubrizgala 13 milijardi dolara ostalim bankama, a još 13,5 milijardi dolara prošlog petka.

Političari u Rusiji tvrde da se gubici na berzi dešavaju radi rata u Gruziji i prizivaju patriotizam. Podaci, medjutim, govore suprotno. U četiri tjedna prije rata ruska berza je pala na vrijednosti za 192 milijarde dolara, a za četiri tjedna nakon rata za 167 milijardi dolara! Pored toga odlazak kapitala iz Rusije počeo još u petom mjesecu ove godine, a zvanična inflacija je već u prvom mjesecu ove godine bila oko 11%, nezvanična nekoliko procenata više.

Ruski predsjednik Medvedev kaže da je zadatak vlade da spriječi nelikvidnost, ali njegov premijer nema vremena za to jer se bavi prijetnjama rijetkim neovisnim medijima i drugim državama. Dugo ve' vremena svjetski stručnjaci objašnjavaju da svaka ekonomija koja se zasniva samo na jednom proizvodnom sektoru, u ruskom primjeru to su nafta i gas, nema šanse da obezbjedi stabilnost i dugoročan rast. Cijene nafte su u prethodna dva mjeseca pale za gotovo trećinu, prihod od nafte isto toliko. Rusija ima dakle manje novca, vrijednost dionica pada, inflacija raste, kapital ponovo odlazi iz Rusije.

I glavni problem je - neovisni radio "Echo Moskvy"!!! Čak je i on opasan iako ima tek 8.5% slušatelja u ruskom glavnom gradu. Bogme, ako je opasna i jedna mala neovisna radio stanica, sve mi se čini da stvari ne stoje baš onako kako ih predstavljaju premijer i predsjednik Rusije.

XS
SM
MD
LG