Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Najavljen novi prosvjed novinara


Dušan Miljuš u bolnici nakon što je brutalno pretučen.

Hrvatsko je novinarsko društvo najavilo novi mirni prosvjed za 29. rujna zbog neučinkovitosti hrvatske policije, koja ni nakon tri mjeseca nije otkrila počinitelja, a kamoli naručitelja brutalnog napada na novinara Jutarnjeg lista, Dušana Miljuša za što, očito, nema političke volje.

Prošlo je više od tri mjeseca otkako je novinar Jutarnjeg lista, Dušan Miljuš, koji godinama istražuje organizirani kriminal u Hrvatskoj, brutalno pretučen. Otada je pod danonoćnom policijskom zaštitom, dok nalogodavci i izvršitelji i dalje slobodno šeću - postojeća hrvatsku Vladu i policiju Hrvatsko novinarsko društvo. Sam Miljuš kaže da osim još jedne pristigle prijeteće dopisnice na njegovo ime u redakciju, ne može o mogućim napadačima ništa podrobnije reći:

"Sasvim mi je jasno da je to iz kruga organiziranog kriminala u Hrvatskoj, i to iz ne baš nekih nižih sfera, nego viših. Možda počinitelj nije visoko pozicioniran, ali mislim da je naručitelj. Na policiji je da to i materijalizira i konkretizira sa dokazima."

U posljednjih 10 godina do danas u Hrvatskoj je zabilježeno 17 fizičkih napada na novinare, koji su uglavnom pisali o kriminalu ili korupcijskim aferama. Počinitelji su rijetko otkrivani, a još manje nalogodavci, što se u javnosti tumači spregom politike i kriminalnih skupina, te nedostatkom političke volje.

Novinar Globusa, Gordan Malić:

"Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je kao i sva druga ministarstva – učinkovito onoliko koliko politika ili Vlada želi da ono bude učinkovito. Mislim da je riječ o strategiji neučinkovitosti, naročito u nekim sferama vladine politike - recimo istražiteljskim sferama."

Uostalom, kaže Malić, o tome najbolje svjedoči i materijalni položaj USKOK-a, državnog Ureda za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj, u koji se, barem javno, polažu velike nade:

"Najgori pripravnik, mafijaški početnik, vozi u najmanju ruku neku dobru limuzinu, a ravnatelj USKOK-a ukrcava se u svoj jedan jedini auto, koji je donirala strana institucija, a ne hrvatska Vlada. Slično, a ponekada i gore, izgleda situacija u MUP-u. Ono što najviše zabrinjava je potpuno kadrovsko rasulo MUP-a, gdje dominiraju sukobi različitih frakcija. Kada nema politike koja vodi MUP, onda se pojave različite opcije na ovaj ili onaj način povezane sa politikom ili kriminalom. To je sada u Hrvatskoj na sceni."

Na isti zaključak naišli smo i kod većine zaustavljenih Zagrepčana:

"Mislim da to sve dolazi od političara. Oni nam kroje i sudbinu i sve."

"Razni interesi."

"Sve je cenzurirano."

"Kapital vrši pritisak a politika i kapital su usko povezani. Preko medija pokušavaju ostvariti što veću kontrolu i održati utjecaj."

I predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Zdenko Duka, najveću smetnju pravom istraživačkom novinarstvu vidi u vlasničkom problemu, što nije samo specifikum Hrvatske:

"Vlasnici su u dilu i sa biznisom i sa politikom."

Upravo zbog toga, najnoviji novinarski prosvjed, iako zbog neučinkovitosti policije i na sam Dan hrvatske policije, održat će se pred Kamenitim vratima, nedaleko hrvatske Vlade, a ne pred zgradom policije, jer, ističe Gordan Malić, nije samo u pitanju pretučeni novinar Dušan Miljuš, već osposobljenost Hrvatske za borbu protiv korupcije:


"Ona je potpuno neosposobljena za borbu protiv korupcije i kriminala, ali je, na žalost, kriminal vrlo sposoban da nađe putove do politike, ponekada i do vrha politike."

Novinar Miljuš:

"Bojim se da će biti sve teže jer su neki ljudi, koji su prije desetak i više godina praktički bili u kriminalnoj zoni glavni likovi crnih kronika, danas ugledni biznismeni i partneri lokalnih vlasti, bez službene mrlje u biografiji, vrlo moćni i vrlo opasni. Obzirom na tu situaciju, onda nam perspektiva i nije baš ružičasta."

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG