Dostupni linkovi

Korak ka priznanju kosovske nezavisnosti?


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odobrio je da se na plenumu raspravlja o rezoluciji o neophodnosti ubrzanja procesa integracija Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture, koja, po mnogima, predstavlja uvod u priznanje nezavisnosti Kosova.

Prije odluke članova Odbora o rezoluciji o neophodnosti priznanja procesa integracija Crne Gore u evroatlantske strukture u skladu sa Ustavom, Vuksan Simonović je najavio da će njegova Socijalistička narodna partija biti protiv tog dokumenta jer se rezolucijom povezuju evropske i NATO integracije, ali i zbog povezivanja integracija u međunarodne institucije i priznanja nezavisnosti Kosova:

"Pitanje priznavanja samoproglašene države, kvazi države, slobodno se može reći, Kosova, što apsolutno po našem dubokom uvjerenju nije interes niti Crne Gore niti njenih građana, a imajući u vidu potrebu Crne Gore za dobrim odnosima sa susjedima, prije svega sa Republikom Srbijom, čije je Kosovo i Metohija sastavni dio i po Ustavu Srbije i po svim međunarodnim dokumentima počev od Povelje Ujedinjenih nacija, pa do Rezolucije 12.44, a i zbog potrebe stabilnosti u regionu, naravno, prije svega i iznad svega stabilnosti u samoj Republici Crnoj Gori."

Član odbora iz Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković je saopštio da je cilj rezolucije da se potvrdi odnos državnih institucija prema evroatlantskim integracijama i poziv svima da zajedno rade na tome. Komentarišući 3. stav u kome se navodi da je Crna Gora spremna da uvaži političku realnost koju članice Evropske unije i NATO vrednuju kao značajnu za regionalnu stabilnost slijedi politiku koja je na kursu njenih evroatlantskih opredjeljenja, te da će to biti osnova i za opredjeljenje Crne Gore prema pitanju Kosova, Vuković je rekao da to ne znači da je donesena javna ili tajna odluka o priznanju Kosova:

"Jedino otvoreno pitanje u regionu kojim se bave i Evropska unija, a mi hoćemo u Evropsku uniju i NATO, a mi hoćemo u NATO na ovaj ili onaj način, je Kosovo. O tome se razmišlja, ali nije donijeta nikakva podzemna odluka niti je ovo prevarna rezolucija. Na tim principima očuvanja Crne Gore, očuvanja naših evropskih integracija temeljiće se i naš odnos prema pitanju Kosova."

Komanterišući rezoluciju, lider Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša kaže da je ona uvod u odluku Vlade o nezavisnosti Kosova:

"Rezoluciju doživljavam kao uvod u ono što će se uskoro desiti od strane Vlade. Mislim da je jasno da Crna Gora stemi evropskim i evroatlantskim integracijama. Takođe je jasno da su najznačajnije države Evropske unije i SAD priznale Kosovo odmah nakon proglašenja nazvisnosti i Crna Gora nema razloga imajući u vidu svoj nacionalni i državni interes da kasni u tom pravcu."

Opozicione političke stranke su u prvim komentarima ocijenile da je vladajuća koalicija rezolucijom predstavila da od priznanja Kosova zavise evropske i evroatlantske integracije Crne Gore. Sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o rezoluciji je zakazana za 3. oktobar i biće obezbijeđen direktan tv prenos, a do tada će se o rezoluciji izjasniti još dva skupštinska odbora. Na pitanje da li će opozicione stranke prisustvovati raspravi 3. oktobra s obzirom da više mjeseci bojkotuju rad u plenumu, Koča Pavlović iz Pokreta za promjene kaže:

"Mi ostajemo pri onome stavu sve dok se ne riješi problem prenosa mi nećemo učestvovati u radu plenarnih sjednica Skupštine Crne Gore."

Dobrilo Dedeić, portparol Srpske liste, kaže da su u toku konsultacije u okviru ove koalicije i da će naknadno izađi sa stavovima tih pitanja:

"Da li je sama rezolucija definitivan čin ili samo najava ili eksplicitan čin priznanja nezavisnosti Kosova, posmatrano iz našeg ugla i u faktično i u simboličkom smislu, odlučićemo moguće već danas tokom dana na stranačkim i u komunikaciji sa organima drugih političkih činilaca koji čine Srpsku listu."


Crnogorsko priznanje Kosova će, kako pišu domaći mediji, uveliko zavisiti od zaključaka rasprave u Ujedinjenim nacijama.


Kako danas pišu podgoričke "Vijesti" Vlada Crne Gore će se o priznanju Kosova kao samostalne države izjasniti tek nakon što Ujedinjene nacije odluče da li će prihvatiti zahtjev Srbije da Međunarodni sud pravde ocijeni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova. Ako Generalna skupština Ujedinjenih nacija uopšte bude raspravljala o tome i ako odbaci zahtjev Srbije Vlada Crne Gore priznaće nazvisnost Kosova u bliskoj perspektivi. U slučaju da Generalna skupština Ujedinjenih nacija pristane da se uključi sud u Hagu, Vlada će najvjerovatnije sačekati odluku tog suda, piše podgorički dnevnik pozivajući se na izvor blizak Vladi.

Komentarišući tu mogućnost Živorad Kovačević, predsjednik Evropskog pokreta Srbije, kaže da to nije loša strategija:

"Moram da kažem da to nije loše. Time se našlo jedno uporište za određeno opravdanje jer to što Srbija sada čini mislim da to nije loš potez sam po sebi jer se upućuje Međunarodnom sudu pravde. Tesitra se mnjenje u Generalnoj skupštini i ne bi bilo loše da to što se Crna Gora uhvatila za to kao neki reper koji će joj omogućiti da donese odluku."

Sa tom ocjenom slaže se i pravni ekspert Blagota Mitrić koji naglašava da je ovo par exelans političko pitanje:

"Po mom ličnom sudu ja mislim da je to jedan dobar taktički potez vladajuće koalicije u pogledu konačne odluke, pa bez obzira kakva ona bude. Tim prije što oni buduću odluku vežu za odluku najznačajnijih organa kao što su Ujedinjene nacije, Evropska unija i slično. Sve u svemu mislim da to predstavlja ne jedan potez nego predstavlja jedan put kako bi se možda ublažile negativne reakcije bez obzira koja odluka bude, ako se prizna Kosovo i uvaži i ako se ne prizna opet da se ublaži. Tako da mislim da nema ništa sporno i da je to dobar politički potez."

Na pitanje da li bi ovakav tajming blagotvorno djelovao na reakciju zvaničnog Beograda povodom crnogorskog stava o samostalnosti Kosova, Živorad Kovačević kaže:

"Ne umem da procenim. Nema posebnih razloga da bude naročito burna, jer to je ipak neka odluka sa nekom rezervom. Vezuju se za neku akciju koju je preduzela sama Srbija. Mislim da se Srbija dosta sada zabavila sama sobom i da ne verujem da ima mogućnosti za luksuz da se previše reaguje na poteze svojih suseda."

Blagota Mitrić smatra da će to uveliko zavisiti od odluke Ujedinjenih nacija:

"Ako čitav svijet, a tu prije svega mislim na Ujedinjena nacije i Međunarodni sud pravd,e ako donesu negativne odluke po Srbiju onda oni zaista više nikakvih ni pravnih ni političkih sredstava nemaju da zadrže Kosovo i u toj situaciji je potpuno jedno faktičko pitanje kada će koja država priznati Kosovo ili neće."

Trenutno se očekuje odluka Generalnog komiteta Ujedinjenih nacija da li će zahtjev Srbije da Međunarodni sud pravde ocijeni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova biti uvršten u dnevni red 63. zasijedanja Generalne skupštine koje je počelo juče.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG