Dostupni linkovi

Vanredna vijest

"Dragulj Medine" ponovo u knjižarama


Uprkos protivljenju Islamske zajednice u Srbiji, kontraverzni roman "Dragulj Medine" ponovo se vraća u knjižare Beograda i drugih mesta u Srbiji. Reagovala je i Vlada Srbije, koja sa žaljenjem konstatuje da su, zarad komercijalnih interesa, zanemarena i povređena osećanja pripadnika islamske veroispovesti, ali i da ne može da se meša u nezavisnu izdavačku delatnost.

Kontraverzni roman "Dragulj Medine", američke autorke Šeri Džons, ponovo se vratio u beogradske knjižare, a do kraja nedelje trebao bi da se pojavi i u ostalim većim knjižarama u zemlji. Tako je, posle prvobitnog povlačenja iz prodaje i višenedeljne polemike u javnosti, odlučio vlasnik izdavačke kuće "Beobuk" Aleksandar Jasić, jer smatra da je to dobro i za Islamsku zajednicu u Srbiji, koja se usprotivila prodaji ovog štiva, i za čitaoce, i, konačno, za samog izdavača. On objašnjava zašto:

"Nekoliko razloga nas je nateralo da vratimo knjigu u prodaju. Pre svega to što su u nekim domaćim tabloidima na senzacionalistički način objavljeni odlomci, a u jednim ozbiljnim novinama ne samo odlomci već su objavljeni i delovi rečenica. Na žalost, to su tiraži koje nijedna knjiga u Srbiji ne može da postigne. Takvo objavljivanje odlomaka, na taj način, može čitaoce da dovede u zabludu o samom sadržaju knjige. Između ostalog i zbog toga sam odlučio da je interesu svih zainteresovanih da knjiga pod etiketom "Beovuk" bude objavljena u celosti i data čitaocima na uvid."

"Dragulj Medine" se nedavno pojavio u beogradskim knjižarama, ali je ubrzo povučen iz prodaje, zbog protivljenja Islamske zajednice u Srbiji, sa sedištem u Novom Pazaru, koja je ocenila da je reč o delu koje na pornografski način opisuje život Ajše, žene proroka Muhameda. Ova islamska zajednica smatra da je pisanje o Muhamedu van svete knjige Kuran svetogrđe i uvreda za svakog pripadnika islamske vere.

Jasić, međutim, ne smatra da ova knjiga vređa osećanja muslimana:

"Da smo tako smatrali knjigu ne bismo ni objavili. Od početka smo govorili, a i sada stojimo iza toga, da po našem mišljenju ona ne vređa i da to ni nije bila namera autorke."

Oglasila se i Vlada Srbije, koja je izrazila žaljenje što su izdavanjem knjige "Dragulj Medine" u Srbiji, zarad komercijalnih interesa, zanemarena i povređena osećanja pripadnika islamske veroispovesti, ali, takođe, saopštava da ne može da se meša u nezavisnu izdavačku delatnost, jer su sloboda govora i iznošenje stavova zagarantovani Ustavom Srbije i pretpostavka su svakog demokratskog društva. Ministar kulture Nebojša Bradić:

"To je odluka izdavača, mi kao Ministarstvo za kulturu se držimo standarda koje smo usvojili. U ovoj zemlji nema cenzure, izdavačku i uređivačku politiku pojedinih izdavača uređuju oni sami i način i njihovu odluku da knjigu puste u prodaju Ministarstvo za kulturu neće obrađivati."


Objašnjavajući saopštenje Vlade u kojem se izražava žaljenje povodom ponovnog pojavljivanja knjige, Bradić kaže:

"Ovde se radi o više stvari, o cenzuri, koja ne postoji u zemlji, o izdavačkom pravu koje je legitimno i o određenim mogućim političkim implikacijama zbog kojih je došlo do ovakvog oglašavanja."

"Izdavanje ove knjige, s obzirom na složenu i osetljivu političku situaciju u svetu, nije u interesu borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", saopšteno je iz Vlade.

I orijentalista Rade Božović smatra da je to "osetljiv teren", objašnjavajući da živimo u zajednici i državi gde ima nekoliko religija i gde su vođeni ratovi s religijskim predznakom:

"Protiv zabrana sam, ali sam i za poštovanje tuđih osećanja, posebno osećanja manjinskih grupa. I tada sam rekao, a i sada ostajem pri tome, da se manjinskim grupama u poslednjih nekoliko decenija izuzetno posvećuje pažnja svuda u svetu pa tako i mi to moramo činiti. Lično mislim da muslimani koji se osećaju pogođeni ovom knjigom ne treba da obraćaju pažnju na to već treba da vode, kao i do sada, jedan ispravan, verski i socijalni život u sredinama u kojima žive, rade i zajedno sa drugim vernicima, drugih konfesija i religija, učestvuju u izgradnji demokratskog društva."

U svakom slučaju, knjiga je sada i definitvno pred čitalačkom publikom u Srbiji, a prethodni događaji, kao i obično, pojačali su interesovanje za njom:

"Knjiga bi trebalo da se pojavi danas posle podne. Mi smo već imali tu knjigu u prodaji i prodali smo sve primerke jer je bila hit. Knjiga je bila izreklamirana tako kako jeste i svi su pohrlili da je kupe. Danas je bilo petnaestak, uglavnom žena, kupaca koji su tražili tu knjigu."


… kaže za naš program prodavačica u jednoj beogradskoj knjižari, koja ne veruje da će "Dragulj Medine" izazvati neke posebne probleme:

"Apsolutno se ne plašim, mislim da neće biti nikakvih problema, da mi živimo u sekularnoj državi i da knjige ne treba da se zabranjuju - treba zabraniti šund. Ne znam kakva je knjiga, koliko sam pročitala u novinama loša je, ali svejedno mislim da niko iz verskih zajednica nema pravo da se oglašava tim povodom."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG