Dostupni linkovi

Hrvatska odlučna da udje u EU 2009.


Hrvatska je u pristupnim pregovorima u posljednjih nekoliko mjeseci napravila veliki napredak, ali do studenoga mora još puno napraviti na ispunjavanju mjerila u dva ključna poglavlja, Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje, izjavio je u utorak u Bruxellesu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

"Čestitao sam premijeru Sanaderu na velikom napretku u pristupnim pregovorima u posljednjih nekoliko mjeseci, ali, naravno još ima puno posla u nekoliko najvažnijih područja, primjerice u ispunjavanju mjerila za dva ključna poglavlja, Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje", rekao je Barroso, istaknuvši u okviru ovoga drugoga pitanje restrukturiranja brodogradnje.

"Dobili smo uvjeravanja od premijera Sanadera da će sve biti spremno do studenoga u tim područjima", rekao je Barroso, dodajući da će Komisija prije objavljivanja izvješća o napretku, što je predviđeno za 5. studenoga, donijeti sveobuhvatnu ocjenu o ispunjavanju mjerila za otvaranje pregovora u tim poglavljima, koje je Hrvatska predala u krajem lipnja.

Premijer Sanader je izrazio odlučnost Hrvatske da učini sve što je potrebno kako bi pristupne pregovore završila sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG