Dostupni linkovi

Raspala se koalicija prozapadnih stranaka u Ukrajini


Yulia Timoshenko
Yulia Timoshenko

Ukrajinska koalicija prozapadnih stranaka predsjednika Viktora Juščenka i premijerke Julije Timošenko više ne postoji. Dvoje pobjednika "narančaste revolucije" ponovno se razišlo, i kao što neki analitičari upozoravaju, tako su olakšali Moskvi da ojača proruske snage u Ukrajini.

Juščenko i Timošenko su se već jednom razišli neposredno nakon "narančaste revolucije", a zbog čega je Naša Ukrajina bila prisiljena ući u koaliciju s proruskom Strankom regija. "Narančasta koalicija" se, pak, obnovila nakon tijesno dobivenih izbora prije godinu dana.

Međusobne optužbe dvoje političara u proteklih 22 mjeseci nisu jenjavale. Uglavnom su se svodile na optužbe za korupciju i preveliku koncetraciju moći u rukama predsjednika, te želje i Juščenka i Timošenka da ona prvi put, a on po drugi put bude izabran za predsjednika Ukrajine.

Kao povod za najnoviji razlaz navode se Juščenkove optužbe da se Timošenko prodala Kremlju i navodno pristala na prorusku politiku u zamjenu za financijsku podršku na sljedećim predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati 2010. Kao dokaz se navodi to da je premijerka odbila eksplicitno osuditi postupke Moskve u nedavnom ratu protiv Gruzije.

Viktor Yushchenko
Lider proruske partije regija Viktor Janukovič razlaz je dočekao na poklon:

"Ova takozvana demokratska koalicija, koja zapravo nikada nije ni postojala nestala je kao rosa na suncu."


Zastupnicima ukrajinske Vrhovne rade sada predstoji 30 dana da pokušaju sastaviti novu parlamentarnu većinu,a ona se može postići samo s proruskim strankama. Timošenko bi mogla u koaliciju sa Janukovičem. Takav scenario bi sa radošću bio dočekan u Moskvi, koja je nezadovoljna ukrajinskim aspiracijama za članstvom u NATO i EU. Poljski analitičar Eugeniusz Smolar ističe da odgovornost za krizu snose dvoje vodećih ljudi u Ukarjini. "Analizirajući odnos izmedju gospođe Timošenko i predsjednika Juščenka, ne treba vam Rusija da biste shvatili da se u Ukrajini nešto događa. Parlament je bio blokiran. Iako svi imamo simpatija prema "narančastoj revoluciji", vrijeme je da to zaboravimo," ističe Smolar.

Ukoliko ne dođe do formiranja nove koalicije, Viktor Juščenko će raspustiti Parlament i raspisati nove izbore. Analitičari procjenuju da je vjerojatnije održavanje prijevremenih izbora i to negdje krajem prosinca.
XS
SM
MD
LG