Dostupni linkovi

U decembru stupa na snagu Sporazum sa EU?


Božidar Đelić
Božidar Đelić

Potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić izjavio je danas, posle razgovora u Briselu sa evropskim komesarom Olijem Renom, da je realno očekivati da Evropska unija u decembru odluči da stavi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, pošto tada tužilac Haškog suda takođe podnosi izveštaj Savetu bezbednosti UN.

Očigledno je, kako proizilazi iz susreta Đelića i čelnika EU, da Holandija, koja jedina u EU blokira primenu sporazuma sa Srbijom, želi da nametne uslov da optuženi Ratko Mladić bude u zatvoru Haškog suda da bi Sporazum stupio na snagu.

"Vidite da na ta direktna pitanja (holandski ministar Maksim) Ferhagen nije dao direktne odgovore," na jučerašnjem sastanku šefova diplomatija EU, naveo je Đelić.

On je objasnio da se "zato otvara prostor da sporazum može odmrzne i ako Mladić nije u Hagu". "Mislim da je svima u zemlji jasno da taj uslov neće nestati", dodao je Đelić.

Potpredsednik srpske Vlade je, međutim, ukazao na činjenicu da su i haški tužilac Serž Bramerc i svi ministri EU, osim holandskog, na jučerašnjem zasedanju jasno posvedočili da su uvereni da je saradnja Srbije s Haškim sudom veoma dobra i da, za 26 zemalja EU i Evropsku komisiju, opravdava primenu sporazuma s Beogradom.

Đelić je istakao da neće biti poremećen cilj Srbije da u 2009. dobije status kandidata za članstvo u EU, da je za to ponovo dobijena podrška Evropske komisije i preneo da je Ren predložio da Srbija već počne sama da sprovodi odredbe sporazuma s EU.

Time će se ostvariti rezultati koji će biti važni prilikom odlučivanja o davanju statusa kandidata za članstvo u EU, a Đelić je zatražio da Evropska komisija i formalno garantuje da će se to zvanično uvažiti i da se neće desiti da neko u EU kaže da se rezultati mogu uvažiti samo kad se odmrzne sporazum EU - Srbija.

Potpredsednik srpske Vlade je dodao da je sa Renom i zvaničnicima Evropske komisije pokrenuta rasprava o tome da se, pored dosadašnje podrške od 200 miliona evra godišnje iz budžeta EU, iz fondova EU podrže i elektrifikacija koridora 10 i učešće ovog ključnog saobraćajnog pravca od velike važnosti i za samu Evropsku uniju.

Đelić je predočio da je cilj i da se od Evropske komisije dobije podrška da Srbija posle 2010. godine dobije nekoliko stotina miliona evra više nego što dosad stiže iz budžetskih sredstava Unije.

On je rekao i da je u Evropskoj komisiji predao izveštaj o koracima srpskih vlasti za ispunjenje uslova za ukidanje evropskih viza za srpske građane, i da to treba da se ostvari u idućoj godini.

Ren je, po rečima Đelića, u razgovoru ponovio da su cela Evropska komisija i 25 zemalja članica na jučerašnjem zasedanju šefova diplomatija EU svesrdno podržavali stavljanje na snagu privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Evropska komisija je, preneo je Ren Đeliću, razočarana zbog toga, ali poručuje Srbiji da ogromna većina članica i institucija EU želi Srbiju u svojim redovima kao punopravnu članicu. Zato, po rečima Rena, to ne treba Srbiju da ni na koji način obeshrabri.

Đelić je istakao da je "strategijski interes Srbije da uđe u Evropsku uniju i nepravda koja je učinjena na jučerašnjem sastanku (ministara EU) neće nas ni na koji način odvratiti od tog cilja".

Potpredsednik srpske Vlade je dodao da je sad pitanje kada će EU odlučiti da "odmrzne" privremeni trgovinski sporazum sa Srbijom i ukazao na to da će tužilac Haškog suda Serž Bramerc u decembru podneti Savetu bezbednosti UN izveštaj o saradnji Srbije i tribunala u Hagu.

"I to se može videti", objasnio je Đelić "kao realna mogućnost i momenat kada bi taj privremeni sporazum mogao da bude na dnevnom redu Evropske komisije i da se na jednom samitu EU promeni ono što je odlučeno juče" na ministarskom zasedanju, kad je Holandija blokirala želju ostalih 26 članica EU i Evropske komisije da se primeni sporazum s Beogradom.

Kad je reč o sledećim koracima Srbije u evropskim integracimaja, Đelić je naglasio da je to da Srbija postane kandidat za članstvo u EU, a što je danas potvrdio i Ren, isto kao i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

U tom cilju je evropski komesar Ren ponovio predlog da Srbija odluči koje elemente privremenog trgovinskog i celog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bi mogla da počne da primenjuje jednostrano.

I to sa ciljem da Srbija ima iskustvo i dokazane rezultate u primeni tog sporazuma s EU, što se vrednuje u dodeli statusa kandidata za članstvo. Srpska Vlada i predsednik Boris Tadić će tu ponudu razmotriti i Đelić je podvukao da je Renu rekao da je "važno da mi dobijemo i formalna jemstva da će naši koraci biti viđeni kao primena sporazuma".

Đelić je saopštio i da je potpredsedniku Evropske komisije Žaku Barou uručio izveštaj međuresorske vladine grupe koja se bavi pitanjem stavljanja Srbije na režim EU bez viza, tzv. "Beli šengen".

On je istakao da će danas popodne šire s Baroom razgovarati o ukidanju viza EU za srpske građane i da je cilj da se to postigne iduće godine.
XS
SM
MD
LG