Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uloga Nikolićeve stranke na političkoj sceni


Tomislav Nikolić

Na srpskoj političkoj sceni ne postoji partijski balans prisutan u stabilnim demokratijama, gde paraleleno egzistiraju profilisani centar, levica i desnica. Socijalistička partija Srbije ima šansu da se transformiše u modernu evropsku levicu, a cepanjem pretpolitičke, zastarele i autoritarne Srpske radikalne stranke, otvara se mogućnost da njen doskorašnji drugi čovek Tomislav Nikolić inicira novu desnu partiju koja bi odricanjem od ekstremnog nacionalizma dobila konture moderne evropske desne stranke. Šta bi to moglo značiti na političko-partijskoj sceni Srbije?

Opozicija koju bi ojačala najavljena nova partija doskorašnjeg Radikala Tomislava Nikolića svakako bi doprinela većoj političkoj konkurenciji među desnim političkim opcijama na srpskoj političkoj sceni, smatra Zijad Bećirović, predsednik ljubljanskog Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije:

"Biće vrlo interesantno pozicioniranje same političke scene, pre svega na političkoj desnici u Srbiji – dobićemo kvalitetnu konkurenciju među desnim političkim opcijama. Radikali neće imati istu moć posle odlaska Tomislava Nikolića iz Srpske radikalne stranke, moć koju su imali sa Tomislavom Nikolićem. On će povući za sobom znatan deo članstva, a pogotovo neke ugledne članove."

Postoji mogućnost da raskol u Srpskoj radikalnoj stranci bude početak normalizacije političke scene u Srbiji i normalizacije Srbije kao moderne države, kompatibilne sa standardima razvijenih evropskih država. Zato što se tim raskolom značajan politički potencijal Srpske radikalne stranke otvoreno usmerava ka artikulaciji takvih političkih interesa koji teže prevladavanju već viđenog obrasca vanrednog stanja i konflikata sa susedima i sa Evropom i stvaranja permanentnog unutrašnjeg političkog rata među različitim interesnim i političkim skupinama Srbije, ocenjuje sociolog politike Jovan Komšić i dodaje da se prethodno može ostvariti ukoliko budu snažili procesi evropskih integracija Srbije i slabile tenzije i osećaji gubitništva značajnog dela srpske populacije.

Nova partija koju će formirati Tomislav Nikolić mogla bi se profilisati u pravcu umerenije, modernije i, ako ne proevropske, ono bar ne antievropske stranke, smatra sagovornik Radija Slobodna Evropa:

"To je vrlo značajno zbog toga što su se pokazale presahlim sposobnosti političke evolucije i političkog učenja nekih drugih subjekata na polu desnog centra ili političke desnice u Srbiji uopšte. Da budem konkretniji, Demokratska stranka Srbije i njen koalicioni partner Nova Srbija nakon majskih izbora nisu pokazali sposobnost političkog suočavanja sa uzrocima svog političkog kraha i poraza. Pokušaj Tomislava Nikolića može značiti da se na tom desnom tradicionalističkom polu srpske politike može stvoriti jedna dinamičnija politička grupacija koja neće osporavati globalne i snažne trendove ekonomije, društva, mira, prosperiteta i boljeg života. Istovremeno, tragati za tom artikulacijom tema i ideja Srbije koju ovaj narodnjački politički pol u ovom momentu ne artikuliše na način novih i savremenijih ideja, to daje šansu Tomislavu Nikoliću da kao inicijator jedne nove političke priče dobro pripremi svoj nastup na sledećim republičkim izborima."


Najavljena Nikolićeva partija na srpskoj političkoj desnici svakako će doprineti ozbiljnijem profilisanju opozicije, koja tada može postati kredibilniji korektiv vladajućim partijama, ocenjuje Zijad Bećirović:

"Jednoumlje, bez obzira kakvo ono bilo, pa čak i u okviru jedne političke stranke, nije dobro. Moramo se rešiti tog stereotipa da jedan narod mora misliti kao što misle pojedine vođe tog naroda, država, stranaka itd. Ti demokratski procesi su u svakom slučaju, i kratkoročno i srednjoročno i dugoročno, dobitak za zemlju, pa tako i odlazak Tomislava Nikolića iz Srpske radikalne stranke."


Stranka Tomislava Nikolića ima šansu da se postavi između Koštuničine Demokratske stranke Srbije i Tadićeve Demokratske stranke, smatra analitičar Milan Nikolić. Ona, za razliku od Demokratske stranke Srbije, prihvata evrointegracije, tako da će biti levije od Demokratske stranke Srbije, a desnije od Demokratske stranke. Cepanjem Srpske radikalne stranke koja je do sada bila sud u koji su se slivali kako takozvani patrioti tako i gubitnici tranzicije, obrazovaniji i fleksibilniji sloj članstva otići će Nikoliću, a Šešelju će ostati manje obrazovani, tvrđi i zadrtiji. Šešelj će tako ostati sasvim na desnoj strani, a Nikolić će preskočiti Demokratsku stranku Srbije, koja je sada poput grogi boksera, u nokdaunu. Nikolić će, dodaje naš sagovornik, verovatno uzeti jedan deo birača Koštunici.

Ovakav razvoj događaja dobar je i po koaliciju na vlasti, ocenjuje sagovornik Radija Slobodna Evropa i dodaje da od nove Nikolićeve stranke, osim Radilaka, imaju razloga da strepe sve male partije vladajuće koalicije - i Socijalisti i Liberalni demokrati i G17 plus:

"Demokratska stranka i Tadić kao predsednik sada dobijaju još jednog potencijalnog partnera. Dakle, na neko uslovljavanje ili ucenjivanje G 17 plus, Liberalno demokratske partije ili Socijalističke partije Srbije u igru mogu ubaciti i Nikolića jer više nije ekstreman i jer se odrekao Velike Srbije i Šešelja. Nikolić bi tako postao prihvatljiv i mogao bi ući u igru čak i pre sledećih izbora, mogla bi se napraviti rekonstrukcija vladajuće većine u koju bi mogao ući Nikolić – to bi onda bila zaista vrlo jaka vladajuća većina u parlamentu."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG