Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Diskriminacija Bošnjaka na Policijskoj akademiji?


Policijska akademija u Danilovgradu

Bošnjačka stranka optužila je Policijsku akademiju u Danilovgradu za diskriminaciju po nacionalnoj osnovi. Ta partija tvrdi da prilikom posljednjeg konkursa za prijem pitomaca od 26 prijavljenih kandidata bošnjačko muslimanske nacionalnosti stroge testove je prošao samo jedan od njih. Zbog toga traže smjenu direktora Akademije i pozivaju čelnike policije Bošnjake da se oglase. Uprava Akademije odbacuje navode i izražava spremnost da se slučaj ispita.

Iako su u prvim reakcijama čelnici Policijske akademoje direktor Živko Šipčić i predsjednik Upravnog odbora Ćazim Fetahović demantovali da je na prijemnom ispitu bilo diskriminacije pripadnika bošnjačko muslimanske nacionalnosti ovim se povodom toj instituciji pismom obratio predsjednik Bošnjačkog savjeta, ugledni intelektualac Šerbo Rastoder, koji traži poništavanje rezultata prijemnog ispita jer nije obavljen u skladu sa navodima konkursa, sankcije za diskriminatorsko ponašanje, smjenu odgovornih za to i preispitivanje rezultata prijemnih ispita prethodnih godina jer su, kako navodi, ove pojave prisutne na Akademiji već duže. Šerbo Rastoder, predsjednik Bošnjačkog savjeta tako se pridružio zahtjevima koje je juče uputila Bošnjačka stranka koja traži smjenu direktora Policijske akademije, Živka Šipčića. Kako tvrde, na strogom prijemnom ispitu, isključivo za pripadnike bošnjačke nacionalnosti, od 26 prijavljenih kandidata prišao je samo jedan i to nakon uložene žalbe. Pojedincima je na ispitu čak otvoreno rečeno "da je sve dobro, ali da im ime ne valja". I sve to iako je na konkursu u bilo navedeno «da će prilikom prijema pri jednakim rezultatima prednost imati pripadnici nacionalnih manjina».

Kandidati su, prema saznanjima Bošnjačke stranke, eliminisani preko zdravstvenih pregleda, ali su oni, međutim, zdravstveno stanje potom provjerili kod neutralnih institucija gdje je utvrđeno da su potpuno zdravi. Portparol Bošnjačke stranke Suljo Mustafić kaže da je u reagovanju policijskih čelnika nije argumntovano demantovan nijedan njihov navod:

"Bošnjačka stranka je na osnovu svjedočenja velikog broja oštećenih na prijemnom ispitu i na osnovu precizne argumentacije reagovala i dalje ćemo insistirati, naravno, kod svih domaćih instanci, a onda ćemo se obratiti međunarodnim adresama ako bude bilo potrebno".


Mustafić je još jednom ponovio da očekuje reakciju policijskih čelnika iz redova manjinskih naroda, ministra policije Jusufa Kalamperovića, predsjednika Upravnog odbora Akademije Ćazima Fetahovića i utemeljivača i nekadašnjeg direktora Policijske akademije Husnije Redžepagića:

"Bošnjačka stranka konkretno očekuje i insistiraće na tome da Upravni odbor Policijske akademije, odnosno njegov predsjednik Ćazim Fetahović naloži da se preispitaju ove okolnosti, odnosno da se ponište prijemni ispiti i organizuje novi prijemni ispit. Smatramo da gospodin Fetahović ima dvostruku obavezu".


Direktor Akademije Živko Šipčić, međutim, tvrdi za naš program da je sve sprovedeno u skladu sa propisanim međunarodnim standardima:

"Proces selekcije je šifrovan i kandidati umjesto imena i prezimena u toku procesa selekcije koriste šifre koje su različite za svaki ispit.U ovu treću generaciju prijavilo se 160 kandidata, od njih 160, 149 je pristupilo polaganju prijemnog ispita, a među njima je bilo osamnaest Muslimana i osam Bošnjaka. Od njih je jedan kandidat muslimanske nacionalnosti prošao selekciju, 12 nije položilo test opšte informisanosti, pet nije prošlo opšti ljekarski predgled, dva provjeru vještine plivanja, četiri specijalističke preglede i dvojica nijesu prošla psiho test. Postavlja se pitanje da li želimo afirmisati profesionalnost i stručnost ili ćemo i dalje voditi računa o zadovoljavanju sujete pojedinaca i primati kandidate po ključu bez obzira na njihove sposobnosti i mogućnosti. Policijska akademija je naravno spremna da bilo koja kompetentna institucija izvrši reviziju ukupne selekcije i da da svoju ocjenu njegove validnosti".


Na drugoj strani Dema Ramović, otac mladića koji je konkurisao za upis u Policijsku akademiju, tvrdi da je većina Bošnjaka odbijena zbog loše ocjene njihovih fizičkih sposobnosti i zdravstvenog stanja. Ramović, međutim i dalje sumnja na pristrasnost policijske komisije:

"Sin mi je pričai da je od 164 kanidata, po fizičkoj spremnosti bio treći na listi. Međutim, ispostavilo se da su svi Rožajci, posebno mi pripadnici muslimanske i bošnjačke nacionalnosti nesposobni, da smo invalidi, da su neki gluvi, neki ne vide i tako su svi eliminisani i to ne samo ovu godinu nego i prethodnih godina je tako postupano sa momcima sa područja Rožaja. Vjerovatno su Rožajci i zaslužili da se tako ponašaju prema njima. Na testu znanja sve je prošao, sve. Našli su mu da ima sinuse i to je jedina prepreka bila. Uglavnom sve su prošli i tamo kada su došli kod nekog doktora ekperta on je izvršio selekciju najvjerovatnije prema jakim vezama ili prema nacionalnom ključu. Treba da zabrine našu sredinu zbog toga je toliko naše omladine nesposobno i vjerovatno bi trebalo neko iz Ministarstva zdravlja ili sa nekog većeg aspekta da se uključi, da pošalje neku komisiju da nas ispitaju kakvo je to naše zdravlje i neka se malo zabrinu".
XS
SM
MD
LG