Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prvi put Vijeće ministara NATO-a u Tbilisiju


Mikheil Saakashvili i Jaap de Hoop Scheffer u Tbilisiju

Prvi put u istoriji NATO saveza Vijeće ministara će održati svoj sastanak u Tbilisiju. Prema dobro obavještenim izvorima, taj je grad izabran kako bi se ublažio efekat vijesti koje ministri zemalja Sjeveroatlanske alijanse žele prenijeti Gruziji i Ukrajini i koja glasi – neće biti brzog prijema u članstvo NATO pakta.

Bez obzira kako se stvari budu dalje razvijale u odmjeravanju snaga izmedju Rusije i Evropske unije, Moskva je zabilježila još jedan bod. Nakon što je Brussels ustuknuo pred odlukom o uvodjenju sankcija Rusiji, danas je povučen još jedan korak natrag pred sve jačim Kremljom. Sve i dalje ostaje na snažnim kritikama, konkretnih poteza medjutim neće biti. Ruski su energenti očigledno jači adut za Evropsku uniju od potrebe da se zaštite jedna već napadnuta i druga ugrožena država u širem susjedstvu.

Najavu daljnjeg "crvenog svjetla" za pristup Akcionom planu NATO, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili prokomentirao je riječima da danas iskazana slabost ujedno najavljuje i kraj NATO pakta.

Ministarski sastanak u Tbilisiju zakazan je mnogo prije početka augostovskog rata u Gruziji. Unatoč tome, Moskva ovo okupljanje gleda kao provokaciju. Ruski ambasador pri NATO-u Dmitrij Rogozin:

"Tražimo od visoke delegacije da otkaže svoju posjetu Gruziji zato što tamošnje rukovodstvo to tumači kao punu podršku Saakašviliju osobno."

Stavovi oko pristupa Ukrajine i Gruzije NATO paktu, medju samim članicama Alijanse su oprečni. Dok SAD insistiraju na tome da se i u Kijevu i u Tbilisiju što prije zavijori zastava Sjeveroatlanske alijanse, Njemačka i Francuska se još uvijek snažno protive i insistiraju na "ispunjavanju još nekih kriterija". Zvanični Berlin medju najvažnijim navodi: političke i ekonomske reforme, unutrašnje etničke i vanjske teritorijale nejasnoće, te popravljanje ukupne sigurnosti.

Nekako u isto vrijeme kada u Tbilisi slijeće visoka delegacija NATO-a, u dvije separatiške gruzijske oblasti – Abhaziju i Južnu Osetiju u posjet je došao ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov. Nakon razgovora s liderom Južne Osetijr Eduardom Kokoitom, Lavrov je kazao:

"Najteže vrijeme, ono ratno kojeg je započela Gruzija, sada je iza nas. Naš naredni zadatak je mirovan - obnova i izgradnja. Razvoj koji je baziran na sigurnosti svih."


Paralelno u Brusselsu su ministri vanjskih poslova EU odobrili slanje 200 promatrača u Južnu Osetiju i Abhaziju. No njihovo rasporedjivanje će "ovisiti o razvoju situacije na terenu", izjavio je u predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG