Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Parkiranje - jedini problem saborskih zastupnika


Sabor

Saborski zastupnici u Hrvatskoj u mnogo čemu su povlaštena kasta. Osim visokih plaća, nikakvih normi za vrednovanje rada, odlaska u visoku mirovinu sa navršenih 50 godina, pa makar samo pola mandata sjedili u saborskim klupama, sada su odbili i plaćati 300 kuna (oko 40 eura) mjesečno za mjesto u garaži u centru grada. Sindikati prosvjeduju, a analitičari upozoravaju da će to dodatno smanjiti povjerenje u političare.

Kako su gradske vlasti zabranile parkiranje na zagrebačkom Gornjem gradu, gdje se nalazi zgrada Sabora, saborski zastupnici parkirat će svoje limene ljubimce u garaži u podnožju. Mjesečna cijena parkiranja je 1.000 kuna, a saborsko predsjedništvo odbilo je prijedlog da zastupnici, koji će parkirati svoja vozila, sudjeluju sa 300 kuna, pa će kompletan iznos plaćati Sabor, novcem od poreza hrvatskih građana. Zasad ih se 101 prijavio za parkiranje, a svega 20 pristaje participirati u troškovima. Kako je kazao predsjednik Sabora, Luka Bebić, zastupnicima je to – čini se – samo još jedna od stvari na koje imaju pravo:
"Neki zastupnici kažu, i u pravu su kad govore kako imamo pravo na mnoge stvari, a nemamo pravo parkirati kod Sabora. Sve drugo možemo, a samo je parking problem."
Zastupnici većih stranaka mudro su se suzdržali od komentara, ali čini se da zastupnik oporbenog Istarskog demokratskog sabora, Damir Kajin, ovoga puta iznosi mišljenje i manjine i većine u Saboru:
"Ovdje se ne brane privilegije, nego se zakonom zastupniku mora omogućiti pravo na rad. Ne samo nama, već i službenicima koji rade i djeluju ovdje u zgradi."
Ovi argumenti nadilaze sve dosadašnje primjere licemjerja i sebičnosti, komentirali su odmah u Savezu samostalnih sindikata, najjačoj hrvatskoj sindikalnoj središnjici. Promoviraju li to oni najnoviji sistem solidarnosti u kojem najsiromašniji plaćaju za njihove privilegije, pita se predsjednica "samostalaca", Ana Knežević:
"Ni jednom radniku poslodavac ne plaća parkiralište. Svi radnici u Hrvatskoj ga plaćaju i nitko ne pravi probleme oko toga. Saborski zastupnici imaju javni prijevoz besplatan i mogu ga koristiti u Zagrebu."
Plaća zastupnika je 15.000 do 20.000 kuna, u saborskom restoranu mogu jesti i piti za trećinu tržišne cijene, u Zagrebu stanuju uz minimalnu najamninu ili im stan plaća Sabor, imaju besplatan prijevoz avionom, vlakom ili autobusom, a ako pak na zasjedanja dolaze vlastitim kolima, plaćena im je kilometraža, što isto znaju biti fini novci. A najgora beneficija koju su si zastupnici sami osigurali je – pravo na povlaštenu mirovinu, kaže gospođa Knežević:
"Saborski zastupnici, nakon dvije godine i jednog dana mandata u Saboru, mogu ići u mirovinu kada završe 50 godina života i prosjek im je 75 posto od zadnje isplaćene plaće. Prosječne mirovine saborskih zastupnika su 9.200 kuna, a prosječne mirovine radnika su 2.060 kuna. U takvim uvjetima normalno da oni ne mogu razumjeti u kakvim uvjetima žive i rade hrvatski radnici i kada će radnici steći pravo na mirovinu i kako mogu živjeti sa takvim mirovinama i da li će ih uopće moći dočekati, ako se bude morao produžavati radni vijek da bi se ostvarilo pravo na mirovinu."
Osim sindikata, oštro je reagirala i javnost, a to je u situaciji, kada su građani sve osjetljiviji na troškove - sasvim normalna reakcija, kaže politički psiholog sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Ivan Rimac:
"U tom segmentu je nezadovoljstvo moglo biti očekivano, isto kao što je moglo biti očekivano da će zastupnici tražiti besplatno parkiranje jer su navikli na druge beneficije koje imaju u svom zastupničkom životu."
Vjerojatni rezultat ovog skandala je dodatno smanjivanje povjerenja u političare. S kojim rezultatom – govori Ivan Rimac:
"To može rezultirati smanjenim odazivom na izborima, što može biti i vrlo ružno, a da se u stvari ne dogodi ništa izvan političkog sustava, kao što je bila situacija dugo vremena sa Srbijom, gdje nikako nisu uspjeli sastaviti dovoljan odaziv da bi se uopće izabrali predstavnici političke vlasti."
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG