Dostupni linkovi

Završnica raskola u SRS


Sednica Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke na kojoj su jednoglasno iz stranke isključeni dosadašnji zamenik predsednika Tomislav Nikolić i članovi stranačkog tela koji su prešli u Nikolićev poslanički klub "Napred Srbijo" u Skupštini Srbije, označila je kraj otvorene borbe za prevlast u ovoj stranci.

Radikali su važili za izuzetno homogenu i jedinstvenu partiju, koju još od osnivanja 1991. godine ništa nije moglo da poljulja, pa čak ni brojni izborni porazi ili odlazak njihovog lidera Šešelja u Hag. Doskorašnji zamenik predsednika Tomislav Nikolić napustio je sednicu Centralne otadžbinske uprave i novinarima ispred sedišta SRS u Zemunu rekao da je napustio sednicu jer mu je bilo jasno da će biti isključen, kao i zbog toga što je želeo da prekine "beskrajnu svađu"
“Nama ovde više zaista nije mesto. To misle i oni koji su ostali u sali. Mi ćemo ići svojim političkim putem, SRS svojim. Izgovorene su teške reči za noć sam postao najgori na svetu - ja i to prihvatam. Postao sam i strani obaveštajni agent i sluga. Orkestrirano je sve, pripremljeno.”
Potpredsednica SRS Gordana Pop Lazić rekla je da su, nakon odlaska Nikolića i njegovih pristalica sa sednice, svi ostali članovi glasali za njihovo isključenje iz stranke. Aklamacijom su prihvatili pismo koje je lider SRS Vojislav Šešelj uputio iz Haga, kaže Pop Lazić:
“Glasanje se završilo tako što je Centralna otadžbinska uprava jednoglasno odlučila da iz stranke isključi Tomislva Nikolića i sve one članove Centralne otadžbinske uprave, koji su se priključili odmetničkoj grupi.”
Tomislav Nikolić je još rekao da će već od naredne nedelje početi sa formiranjem nove političke partije, moderne desnice. Istovremeno, potpredsednik SRS Dragan Todorović kaže da će ova partija u Parlamentu, nakon isključenja iz članstva, tražiti da joj se vrati 18 mandata onih poslanika koji su formirali poslanički klub “Napred Srbijo”:
“Mi smo ostali uz naš program, uz našu ideologiju, uz našeg Vojislava Šešelja i Srbija je dobila još jaču političku stranku - Srpsku radikalnu stranku.”

Nikolić je potvrdio da generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić nije došao na sednicu Centralne otadžbinske uprave:
“Očekujem da Aleksandar Vučić konačno progovori i da kaže šta je odlučio o svom daljem životu.”
Konačan otvoreni rascep Radikala desio se zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, za čije usvajanje je, uz poneki amnadman, predložio Tomislav Nikolić. Šešelj je iz Haga naredio da Radikali ni po koju cenu ne podrže Sporazum.
Raskol Radikala malo je koga iznenadio. Nekadašnja gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković je prva trasirala put ka reformisanju stranke, kada je odbila poslušnost Šešelju. Analitičari procenjuju da je, odmah nakon isključenja Tomislava Nikolića, u SRS pokrenut mehanizam unutrašnje kontrole opštinskih odbora, da bi se ublažila silina udara na jedinstvo stranke. Profesor na fakutetu politčkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković:
“Znači ovo je jedan predvidljiv scenario. Naravno da gopsodin Nikolić, prva varijanta mu je bila da pokuša da zadobije većinu u najvišim stranačkim organima, što, imajući u vidu partijsku disciplinu inače a pogotovu u Srpskoj radikalnoj stranci, bilo je nešto s čime je on računao da neće proći. Ovaj akt praktično znači da on može da ide na osnivanje nove stranke. Očito da će se raditi o jednoj vrlo uticajnoj političkoj formaciji. Ovo samo može da bude jedna epizoda koja neće govoriti o trajnim odnosima ove dve grupe, koje se bore za nasleđe Srpske radikalne stranke.”
XS
SM
MD
LG