Dostupni linkovi

Vanredna vijest

PIC: Odluka Vlade RS opasna


Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas izjavio je kako je duboko zabrinut zbog namjere Vlade RS da se povuče iz "Elektroprenosa BiH". I ambasadori zemalja koje čine Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC), smatraju da je odluka Vlade RS “opasna”.

Neki od stručnjaka za elektroenergetsku oblast upozoravaju da se možda radi o namjeri Milorada Dodika da pod vlastitu kontrolu stavi resurse koji tvore suverenitet.

Ambasadori Vijeća za implementaciju mira, izrazili su zabrinutost u pogledu prijedloga da bi bi određene reforme mogle biti jednostrano opozvane odlukama entiteta kojima bi se vratile nadležnosti prethodno prenesene na državu, kaže portparol Visokog predstavnika Ljiljana Radetić:

„Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira očekuju od Vlade Republike Srpske da poništi svoj zaključak i da nastavi raditi u okviru uspostavljenih institucija i zakona Bosne i Hercegovine, uovom slučaju kompanije za prenos električne energije u BiH, te da radi u duhu kompromisa kako bi se unaprijedila funkcionalnost ovih institucija. Svaki potez organa RS da provedu ovaj zaključak, rješavao bi se kako je to navedeno u deklaraciji Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira iz oktobra 2007. godine.“

Vlada Republike Srpske juče je donijela odluku o istupanju iz Elektroprenosa BiH, kao zajedničke kompanije entitetskih vlada. Vlada je zadužila Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS da u roku od 30 dana pripremi potrebna akta za formiranje Elektroprenosa RS. Pomoćnik resornog ministra Ljubo Glamočić izjavio je da je razlog za donošenje ove odluke nemogućnost da se iznađe rješenje za prevazilaženje problema u radu ove kompanije:

„Ovo zaista ne treba shvatiti kao naš pokušaj da se na neki način razjedini kompanija, nego jednostavno, kompanija u ovakvom obliku i na ovaj način jednostavno nije više u mogućnosti da više funkcioniše.“

Uz podsjećanje da je Republika Srpska prema Dejtonskom sporazumu obavezna da formira određene državne kompanije pa i ovu oko elektroprenosa, ekonomistica iz Banja Luke Svjetlana Cenić mišljenja je da iza svega stoji želja premijera RS Milorada Dodika da proda elektrosektor RS:

„Ovo meni jednostavno liči na nastavak jednog trenda koji je vidljiv javnosti, a to je da se rasprodaje sve i da gospodin Dodik nastavlja sa rasprodajom i elektroenergetskog sektora i da mu zbog toga treba odvojena kompanija elektroprenosa, jer je već najavio da ima dve mogućnosti, a jedna od njih je da stavi to na prodaju. Verujem da se već kupac zna, verujem da je i poznato kome je namenjeno.“

Uspostava "Elektroprenosa" bio je važan korak za primjenu Direktive EU o električnoj energiji, zbog toga je jedna ovakva odluka Vlade RS veoma čudna, ali ne i neočekivana, kaže predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirza Kušljugić:

„Ova odluka je najavljivana već godinu i po dana. Ona je najavljivana i na osnovu dogovora između Tadića i Dodika oko ujedinjavanja elektroenergetskih sistema. Ona je najavljivana i nakon posjeta Vlade RS Sankt Petersburgu oko značajnog učešća ruskog kapitala i energetskog sektora i Srbije u Republike Srpske. Dakle, ne bih rekao da je neočekivana.“

Osnivači "Elektroprenosa BiH" su dva entiteta s unesenim kapitalom u omjeru 59 naprema 41 odsto u korist FBiH. Vrijednost kapitala kompanije na kraju 2007. godine bila je oko 800 miliona konvertibilnih maraka. Način raspodjele novca izgleda da je bio najveći problem za funkcionisanje ove državne kompanije što potvrđuje i saopštenje za javnost kabineta ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće izdato povodom odluke Vlade Republike Srpske o povlačenju iz "Elektroprenosa BiH". Portparol Ministarstva Senad Pandžić:

„Ne može se prihvatiti princip po kojem bi se sredstva za investicije u sektoru prijenosa električne energije u entitetima trebala dijeliti srazmjerno udjelu u kapitalu ove kompanije, odnosno 59 posto Federaciji BiH, a 49 posto RS. Naime, 70 posto prihoda "Elektroprenosa BiH" dolazi iz FBiH koja ima znatno oprerećeniji sistem. Samim tim taj sistem iziskuje veće investicije u proširivanje i održavanje, dakle, investicije moraju biti dijeljene srazmjerno opterećenosti mreže, a tek novac preostao nakon investicija moguće je dijeliti prema procentu učešća u kapitalu "Elektroprenosa BiH".“

Na odluku Vlade RS reagovala je i Socijlademokratska partija BiH. Funkcioner SDP-a BiH Damir Mašić:

„Očigledno Dodikova prijeteća retorika iz retorike faktički prelazi u djelo. Budite sigurni da SDP neće dozvoliti da ovo prođe na ovaj način i od izlaženja ili istupanja RS iz "Elektroprenosa BiH", odmah da vam kažem, nema ništa.“

U Evropskoj komisiji u BiH smatraju da je uspješno funkcionisanje Elektroprenosa od izuzetne važnosti za integraciju Bosne i Hercegovine u Energetsku zajednicu jugoistočne Evrope, kao i integraciju u Evropsku uniju.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG