Dostupni linkovi

Kampanja "Društvo bez korupcije"


Roderik Mur
Roderik Mur

Kako se korupcija identifikuje kao jedan od ključnih problema crnogorskog društva i prepreka njenom napretku civilni sektor je uz podršku USAID-a, započeo kampanju "Društvo bez korupcije". Namjera je da se motivišu građani i mediji da daju veći doprinos borbi protiv ove pošasti koja, kako kaže američki ambasador Roderik Mur, može ugroziti put Crne Gore u evroatlantske integracije.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Roderik Mur, obrazlažući zašto se USAD ORT uključio u projekat borbe protiv korupcije koju zajednički u Crnoj Gori započinju MANS, Institut za medije i Kaolicija nevladinih organizacija "Saradnjom do cilja", naveo je da najviše posljedice rasprostranjene korupcije snose građani:
"Ne zaboravimo da su crnogorski građani oni koji plaćaju skupo ili će plaćati skupo zbog pohlepe nekih pojedinaca i da ne zaboravimo da ovi ljudi rizikuju budućnost ove države. Ako NATO i Evroska unija ne dođu do zaključka da je Crna Gora posvećena i da nije u mogućnosti da se efektivno bori protiv korupcije mali su izgledi da će Crna Gora biti primljena u te organizacije. Ja ne vjerujem da će doći do toga".
Mur je podsjetio da u tu svrhu u pomoć Crnoj Gori uskoro stiže iskusni američki tužilac, ali je ponovio da su za efikasnu borbu protiv korupcije na domaćem terenu najodgovorniji sami građani:
"Građani nijesu toliko nemoćni kao što misle. U mojoj državi, u Americi, moji sugrađani kroz monitoring, kroz njihova ispitivanja i čak ogorčenje, vrše ogroman pritisak na naše institucije".
Kako je strah građana od represije, budući da korupcija u Crnoj Gori duboko zahvata sve pore društva, glavna prepreka u efikasnijem suzbijanju , izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović poručila je da su oni, kao i do sada, spremni da pruže maksimalnu podršku i zaštitu za građane koji na njihove SOS telefone prijave korupciju:
"Mi naravno nijesmo ni policija, ni sudstvo, ni tužilaštvo, niti možemo nekoga uhapsiti i smjestiti u zatvor, ali ono što možemo da uradimo to je da pomognemo onim građanima koji se usuđuju da govore o tim pojavama, koji se usuđuju da pokažu prstom na one koji su korumpirani, pa makar to bili i pojedinci na višim nivoima".
SOS telefon MANS-a za anonimnu prijavu slučajeva korupcije koji postoji već četiri godine proširiće se i na pet drugih gradova u Crnoj Gori:
"Građani Budve, Kotora, Herceg Novog, Ulcinja i Bijelog Polja će takođe imati mogućnost da u svojim lokalnim samoupravama, na teritoriji svojih opština kontaktiraju predstavnike MANS-a ili dođu u našu lokalnu kancelariju i upoznaju nas sa konkretnim slučajevima korupcije. Naravno, mi građanima, ukoliko to oni žele, garantujemo anonimnost i na sebe preuzimamo svu odgovornost i sav rizik procesuiranja tih slučajeva".
Goran Đurović ispred Koalicje nevladinih organizacija "Saradnjom do cilja" naveo je da će se oni takođe u nekoliko crnogorskih opština fokusirati na probleme korupcije na lokalnom novou, gdje očekuju podršku od građana, ali i samih službenika u lokalnim vlastima:
"Sa druge strane, potpuno smo svjesni činjenice da treba dati priliku i animirati one lokalne službenike koji pošteno i korektno rade svoj posao i koji žele da tako i nastave. Samo zajedničkom akcijom i građana i lokalnih službenika, lokalnih odbornika u parlamentima lokalnih samouprava možemo doći do nečega što jeste zdrava zajednica".
Institut za medije Crne Gore takođe se uključio u ovu akciju podsjećajući da je uloga medija kao podrške civilnom sektoru u ovom poslu od neprocijenjivog značaja. Direktor Radoica Bulatović kaže da se istraživanjem korupcije treba mnogo temeljnije baviti nego što su to do sada činili crnogorski mediji.A izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović je još jednom poručila:
"Kada budemo imali prvog visokog javnog funkcionera koji završi u zatvoru "sitnije ribe" će mnogo drugačije da se ponašaju jer će se plašiti da će možda oni jednoga dana da budu ti, a to je nešto što će građanima na najbolji mogući način poslati poruku da je država uz nas, sistem je uz nas i politička volja, i poruka dođite i pomozite da se procesuiraju slučajevi korupcije".
XS
SM
MD
LG