Dostupni linkovi

Još ništa od makedonsko-grčkog dogovora


Skopje
Skopje

Na novi krug pregovora o imenu Makedonije za sada nema nikakve zvanične reakcije u Skoplju. Makedonski državni vrh će čekati da se pregovarač u sporu o imenu Nikola Dimitrov vrati iz Njujorka, gde je juče održan susret sa grčkim pretstavnikom Adamantijosom Vasilakisom i sa medijatorom Ujedinjenih Nacija Metjuom Nimicem.

Radi se o revidiranim idejama koje su bile predložene i ranije i koje mogu biti struktura rešenja, izjavio je Nimic posle sinoćnog susreta sa makedonskim i grčkim pregovaračem. Nimic nije hteo da odgovori o kojim se konkretnim predlozima razgovaralo. Prema nezvaničnim informacijama, na pregovarački sto je stavljeno osam naziva sa varijacijama Gornja ili Severna Makedonija.
Univerzitetski profesor Ljubomir Frčkoski, raniji ministar spoljnih poslova, kaže da ove ideje nisu nove, već da se radi o istima koje se komentarišu u javnosti već četiri meseca. Njegov stav je da su Gornja i Severna prihvatljivi za Makedoniju, ali da treba paziti šta će sadržati preostali deo paketa u delu korištenja termina “makedonski”. Stav Atine, koji je nezvanično preneo pregovarač Vasilakis, je da se u delu nacije koristi termin Slavomakedonska, a u delu jezika “makedonski” ispisano na latinici.
“Bilo bi spekulacija koja odgovara makedonskim, ja bih rekao iracionalnim nacionalistima, da se sada komentarišu stavovi grčke strane kao da su oni o kojima se raspravlja. To ostavljamo sa strane. Njihove stavove znamo već 17 godina i za nas su oni u najvećem delu neprihvatljivi.”
Frčkoski kaže da očekuje pozitivni sadržaj paketa, odnosno ime za spoljnu upotrebu Severna ili Gornja Makedonija i garancije za nacionalni identitet. On misli da je sada samo pitanje na koji će se način vršiti pritisak na obe strane o prihvatanju predloga:
“To je ono što je bitno i o tome se raspravlja i u septembru i u oktobru. Više nije u prvom planu suština predloga, on je manje više-gore definisan.”
Suprotno od Frčkoskog, analitičar Mahi Nesimi smatra da je rešenje daleko, sudeći prema poslednjim događajima:
“Jučerašnji susret ostavlja utisak da su i obe strane zainteresovane da se stvar olabavi, odnosno da nema rešenja problema u bliskoj budućnosti.”
Grčki mediji danas pišu da je Nimic prvi put postavio pitanje o makedonskom jeziku i narodu, čime je narušio njegov mandat koji je dobio od Saveta bezbednosti i u kome se jasno kaže da on ima mandat samo za rešavanje spora sa nazivom.
XS
SM
MD
LG