Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruska kazna zbog prozapadne politike


David Kakabadže

Suština problema oko Južne Osetije i Abhazije nisu te regije, ocjenjuje šef gruzijskog servisa Radija Slobodna Evropa David Kakabadže. Rusi su, navodi, nezadovoljni gruzijskom prozapadnjačkom politikom i odlučili su da kazne one koji gledaju ka Zapadu.

RSE: Namjera Rusije da osnuje vojne baze u Južnoj Osetiji i Abhaziji znači da ne misli u skorije vrijeme da sa povuče sa teritorije Gruzije. Kako objašnjavate te poteze Moskve?
Kakabadže: To nije teško objasniti. Rusija više ne krije da želi da pripoji te teritorije. Proglašavanjem nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, Rusija prvi put u istoriji otvoreno priznaje da joj je upravo to bio cilj. U novijoj istoriji mi smo znali da je to skriveni cilj Rusa, iako su oni tvrdili da poštuju gruzijsku samostalnost i suverenost. Oni sada prvi put javno govore o svojim ciljevima – što je također ozbiljno kršenje ugovora koji su potpisali. Ruski predsjednik je 12. avgusta, a onda i sada, u septembru, potpisao da će ruske trupe biti povučene iz Južne Osetije i Abhazije, na pozicije prije početka sukoba.
RSE: Odgovor Evrope nije bio baš adekvatan onome što je učinjeno. Što mislite da treba uraditi kako bi se popravio taj prvi loš rezultat? Rusi se ponašaju kao da se ništa nije desilo.
Kakabadže: Slažem se sa vama, iako se sada Evropska unija više trudi da se uključi u rješavanje ovog problema. Mislim da to ipak nije dovoljno. Rusija, takva kakva je sada, i njene vođe, ne razumiju jezik pregovora i diplomatije. Ubijeđen sam da oni razumiju jedino jezik rata i sile u crnomorskom regionu. Mislim da bi kombinacija diplomatije i neka vrste sankcija mogla staviti Rusima do znanja da se mora platiti neka cijena za učinjeno.
RSE: Dio analitičara tvrdi da je Sakašvili imao mogućnost da riješi problem, ali da je ispustio tu priliku. Slažete li se sa tim stavovima?
Kakabadže: Mislim da je Sakašvili, iako nisam njegov pristalica, pokušao da internacionalizuje gruzijski problem, zapravo oba konfliktna područja, ukazujući da suština problema nije u Južnoj Osetiji, niti u Abhaziji, već da je po srijedi problem na direktnoj relaciji Rusija - Gruzija. To je tako od raspada bivšeg SSSR-a. Rusija je jasno stavila do znanja da neće odustati od tih teritorija, koje je koristila kao oruđe protiv Gruzije. Rusi su nezadovoljni gruzijskom prozapadnjačkom politikom i odlučili su da kazne one koji gledaju ka Zapadu. Iz ruskog ugla, Gruzija je primjer ostalim centralnoazijskim državama i Ukrajini da moraju biti pažljivi kada biraju partnerstvo sa Zapadom.
RSE: Da li će, sve što se dogodilo usporiti, ili možda ubrzati, proces ulaska Gruzije u NATO?
Kakabadže: Postoje dva suprotstavljena scenarija, dvije struje po tom pitanju. Jedno mišljenje je da će sve što se dogodilo usporiti evro-integracije Gruzije. Sa druge strane, političari i dio analitičara kažu da će se dogoditi suprotno, da će najnoviji događaji ubrzati težnju Gruzije i Ukrajine, te da će već u decembru biti primljene u punopravno članstvo u NATO. Vidjećemo koja će opcija prevagnuti. To je, u ovom trenutku, veoma važno. Ukoliko Gruzija sada ne dobije znak da je NATO želi u svom članstvu – to će još više ohrabriti Rusiju da nastavi putem koji je krenula. U tom slučaju sve bi bilo izgubljeno, i to ne samo po pitanju Gruzije, već i za čitav region.
RSE: Kako će se, po vašem mišljenju, dalje razvijati situacija u i oko Gruzije?
Kakabadže: Sve zavisi od zapadnih saveznika, od toga kako će Evropska unija, zemlje Zapadne Evrope i Sjedinjene Američke Države postupati narednih dana i mjeseci. To će biti odlučujuće. Trenutno, od Gruzije malo toga zavisi. Gruzija će se ponašati mirotvorno, kao što je činila i ranije. Tvrdim da će odlučujuće biti odluke Zapada.
RSE: Kako komentarišete upravo objavljeni nalaz OEBS-a da su tokom izbora, 21. maja ove godine, vršeni pritisci od strane pristalica Sakašvilija?
Kakabadže: I prije tih izbora imali smo predsjedničke izbore u januaru, na kojima je bilo nepravilnosti, ali mislim da je Sakašvili ipak izabran na izborima. Ne bih se složio sa liderima opozicije koji kažu da su nepravilnosti bile takve i tolike da Sakašvili ne može proglasiti pobjedu. Dakle, unatoč svemu, vjerujem da je Sakašvili izabran voljom većine i da još uvijek ima podršku većine.
RSE: Da li mislite da poslije svega Sakašvili treba da podnese ostavku?
Kakabadže: Ne! To bi u ovom trenutku bilo jako loše i kontraproduktivno za Gruziju. Pogotovo ako se uzme u obzir ruski poziv Sakašviliju da podnese ostavku. Ruski političari ga nazivaju takvim imenima koja je nemoguće izgovoriti putem medija. To nema veze sa politikom ili diplomatijom – to je jezik mržnje, koji ne bi smio biti upotrijebljen na tako visokom nivou. Ukoliko bi Sakašvili sada dao ostavku – to bi značilo da je Rusija postigla jedan od svojih ciljeva. To im je zasigurno i bio jedan od ciljeva - svrgnuti Sakašvilija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG