Dostupni linkovi

Brisel treba ukinuti šengenski zid Balkanu


Brisel bi u narednih nekoliko meseci trebalo da ubrza proces evropskih integracija balkanskih zemalja, a pre svega, treba da ukine šengenski zid, poruka je autora knjige "Regionalna saradnja u Jugoistočnoj Evropi i šire", Centra za evropske integracione strategije. Upozoreno je i da nespremnost da se pomogne Balkanu može biti opasna.

Koliko ima suštinskih promena u kvalitetu regionalne saradnje na Balkanu govori priznanje autora knjige "Regionalna saradnja u Jugoistočnoj Evropi" da bi ona izgledala sasvim drugačije da je pisana ovih dana kada se predstavlja. Za jednog od njih, Gorana Svilanovića, konsultanta za Jugoistočnu Evropu pri Ujedinjenim nacijama, sukobi na Kavkazu su vrlo bitni i morali bi da budu shvaćeni kao dramatičan signal koliko je važno da Evropska unija pokaže veću odlučnost u zaokruživanju evropskih integracija na Balkanu:
"Sada je trenutak, i to možda svega u narednih nekoliko meseci, da se preskoči jedna stepenica, a to je proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, imam u vidu i Albaniju i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, i da sve te zemlje ne samo dobiju status kandidata nego da se sa njima započnu i pregovori. Ako premijeri i predsednici nisu angažovani u takvom procesu, oni će biti angažovani u nekom drugom procesu. Snovi o daljim podelama, pogotovo posle priznanja nezavisnosti Kosova i ovoga što se dogodilo na Kavkazu, su svuda oko nas, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Srbiji i Makedoniji. Nespremnost da se prihvati balkanska realnost i nespremnost da se pomogne liderima ovih zemalja može dovesti do daljih potresa na ovom prostoru."
I dok Makedonija i Hrvatska imaju status zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, Srbija i Bosna i Hercegovina su tek potpisale Sporazum o pridruživanju koji zemlje Evropske unije treba da ratifikuju. S obzirom da ti procesi traju jako dugo i Volfgang Petrič, austrijski diplomata i nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, smatra da bi Brisel trebalo da ubrza svoj angažman i da sve zemlje Balkana dobiju svoju perspektivu:

Wolfgang Petritsch
"Moja želja bila bi da što je pre moguće Srbiji bude obezbeđen pristup. Mi znamo da bi 2009. trebalo da bude taj datum. Znamo da je problem saradnja sa Hagom, to je nešto što je nama neophodno i tada bi zaista trebalo da krenemo ka početku pregovara. Mislim da smo videli na primeru Hrvatske da su, kada je isporučen Gotovina, stvari krenule brže. To je zaista bio početak kada su ljudi osetili da se radi ozbiljno. To je situacija koju bih i ovde voleo da vidim."
Prvi korak pre otpočinjanja pregovora o članstvu trebalo bi da bude ukidanje viza za zemlje Balkana. To bi bila prva odgovorna politika Evropske unije, slažu se i Petrič i Svilanović:
"Za koje više ne postoji ni malo razumevanja, u nijednoj od balkanskih zemalja, za ovakav šengenski zid više apsolutno ne postoji razumevanje. Zapravo više nema argumenata i to znaju i u Briselu i u svakoj od zemalja članica Evropske unije."
Volgang Petrič, nekadašnji visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini, predlaže i model za Balkan:
"Što je više integracije to će biti manje starih i novih problema na granicama. To mora biti vizija, to mora biti konkretna vizija, ovog regiona."
No, i pored toga što smatraju da budućnost Balkana u mnogome zavisi i od poteza Brisela, koji bi morao brže da reaguje, autori knjige o regionalnoj saradnji na ovom prostoru ipak vide pomake u odnosima balkanskih zemalja. Generalni sekretar Centra za evropske integracione strategije Kristof Solioz:
"Regionalna saradnja na Balkanu je do nedavno bila opisivana kao nešto što je bilo nametnuto spolja, iz Brisela, kao uslov za evropske integracije. To je sada prevaziđeno. Danas u ovim zemljama postoji jasna potreba da se redefiniše saradnja kao otvoreni regionalizam, kao vrednost po sebi, ne kao nekakav uslov."

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG