Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema razloga za strah od "Velikog praska"


Ilija Vukotić

Najveći eksperiment u istoriji čovječanstva, koji je juče započeo u tunelu dugom 27 kilometara na granici između Švajcarske i Francuske, u centru je pažnje i medija kako zbog grandioznosti projekta tako i zbog straha da bi akcelerator koji treba da proizvede efekat «Velikog praska» mogao uništiti čovječanstvo. Naučnici ponavljaju da nema razloga za stah. Tim povodom razgovarali smo sa fizičarom doktorom Ilijom Vukotićem iz kontrolne sobe Atlas ekspermienta u Cernu, odakle sa kolegama prati rad velikog akcelaratora.

RSE: Gospodine Vukotiću, u 9 i 32 minuta po srednjoevroskom vremenu juče je u tunelu na francusko -švajcarskoj granici pušten u rad "veliki hadronski sudarač". Kakvi su prvi utisci?
Vukotić: Prvi utisci su vrlo dobri. Poslije čitave noći i uspostavljanja sistema uspjeli smo u 9 i 32 minuta da dobijemo bim. To je jedan ogroman korak, jedan veliki uspjeh za sve nas ovdje. Ovdje ima preko 2.000 fizičara i ineženjera. Dobili smo prvi bim, prvi događaji su ugledani u svim eksperimentima koji se nalaze na samom akcelaratoru, na njemu ima šest velikih eksperimenata.
RSE: Što slijedi i koliko dugo će trajati?
Vukotić: Slijed događaja će biti sljedeći. Drugi dan će biti povećan intenzitet oba snopa, samo intenzitet, ne energija i sljedećih dana će biti povećavan i intenzitet i energija. Očekujemo za otprilike dvedesetak dana da će se vidjeti prvi sudar u Velikom hadronskom sudaraču (HLC) i tada će stvarno početi da se dobijaju podaci koji će biti bitni za nauku. To energija eksperimenta neće biti postignuta ove godine. Ove godine će se ići do energije od 10 peraelektron volti i to će donijeti značajne rezultate, ali maksimalna energija akceleratora će biti tek sljedeće godine koja će biti 14 peraelektron volti.
RSE: Ono što se ovih dana najčešće spominje kada se govori o ovom najvećem eksperimentu u istoriji čovječanstva je da je nedovoljno jasan cilj koji će želi postići, a sa druge strane strah od posljedica koje bi mogao izazvati. Što je cilj i ima li mjesta strahu?
Vukotić: Ima četiri glavna cilja. Glavni cilj je pronaći što je porijeklo mase. Iako pitanje djeluje vrlo jednostavno, čak i teorijski je vrlo komplikovano objasniti porijeklo mase i važeća trenutna teorija kaže da bi masa mogla da se dobije kao posljedica higs čestice, interakcije svih čestica koje znamo sa higs česticom i ovaj eksperiment će, ako ta čestica stvarno postoji, je dokazati. To je glavni, glavni cilj. Naravno, pošto ovaj eksperiment prelazi granice koje su do sada viđene možemo samo da nagađamo što ćemo vidjeti osim njega. Postoji mnogo različitih teorija što možemo vidjeti, ali neke bitne stvari su tamna materija, ako vidimo neke čestice nove, one mogu možda da objasne samu materiju u svemiru ili bar dio te tamne materije. Dalje možemo očekivati po nekim teorijama otkrivanje malih crnih rupa, takozvanih mini crnih rupa, a postoje indikacije o nekim ekstradimenzijama, nekim kompletno novim procesima, te LSB eksperiment će pokušati da da odgovor na postojanje asimetrije između materije i antimaterije.
RSE: Mogu li te crne rupe usisati čovječanstvo, kako se mnogi ljudi pribojavaju, mnogi čak i upozoravaju ili se dogoditi smak svijeta. Ovdje smo imali i reagovanje predstavnika crkve?
Vukotić: Stvarno, neobično za crkvu. U fizici nikada ništa nije O i nikada ništa nije beskonačno. Zbog tog razloga vam ne mogu reći da nikada nije moguće da se dobije mala crna rupa. Ono što mogu da kažem sa sigurnošću je da vjerovatnoća da se tako nešto desi apsolutno je zanemarljiva. Znači narod nema potrebe da se boji da ćemo uništiti zemaljsku kuglu ili čitav svemir.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG