Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić: Nova vlast opredeljena za završetak saradnje


Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je tokom susreta u Beogradu sa glavnim tužiocem haškog Tribunala Seržom Bramercom da je nova vlast u Srbiji pokazala da je čvrsto opredeljena da se saradnja sa Međunarodnim sudom uspešno završi.
U saopštenju Press-službe Predsednika se navodi da je Tadić podsetio da je Srbija izručila Tribunalu 44 optužena za ratne zločine i da je potpuno svesna svoje međunarodne i domaće zakonske obaveze da preostali optuženi moraju biti u Hagu.
On je rekao da bi obnavljanje procesa protiv bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja bilo u interesu pravde i istine.
Bramerc je nakon jučerašnjih susreta sa zvaničnicima u Beogradu izrazio "oprezan optimizam" da će biti uspešna potraga za preostalim beguncima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem. Istakao je i da "hapšenje preostala dva begunca i dalje ostaje ključni cilj za saradnju" Srbije sa Tribunalom. Bramerc je najavio da će početkom decembra podneti Savetu bezbednosti izveštaj o ostvarenim rezultatima i napretku Srbije u saradnji sa Tribunalom. Bramerc će obavestiti i Brisel o poseti Beogradu nakon čega će Savet ministara EU, možda već u ponedeljak, razmotriti deblokiranje Privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.
XS
SM
MD
LG