Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov u Poljskoj


Ministar vanjskih poslova Poljske Radoslaw Sikorski i ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je u posjetu Warshawi. To je njegov prvi posjet jednoj od članica EU nakon što je Bruxelles uputio oštre kritike Moskvi zbog invazije na Gruziju i priznanja seperatističkih regija Abhkazije i Južne Osetije. Lavrov i državni vrh Poljske razgovarat će o američkom raketnom štitu, koji je trn u oku Moskvi. Jučer je general Nikoali Solovtsov izjavio da bi Češka i Poljska mogle biti mete ruskih balističkih raketa.

Posjetom Poljskoj Lavrov želi natjerati Zapad da prizna novu realnost na Kavkazu, koja je nastala nakon ruskog priznanja separatističkih gruzijskih regija.

"Želimo otvoriti ozbiljne pregovore o proturaketnom štitu. Ukoliko su Sjedinjene države i Poljska spremne garantirati da štit nije uperen protiv Rusije, onda smo mi spremni razmotriti prijedloge, rekao je u interviewu "Gazeti Wyborcza". No, trebali bi goroviti o garancijama, ali ne kozmetičkim političkim gestama, upozorio je šef ruske diplomacije.

Moskva se naime oštro protivi američkim planovima da postavi antiraketni štit u članicama NATO saveza, Poljskoj i Češkoj, a koje su nekada bile dio sovjetske interesne zone, jer će to, po tvrdnjama Rusije, narušiti ravnotežu snaga u Istočnoj Evropi. Washington ponavlja da je štit obrana od mogućih terorističkih napada iz zemalja poput Irana.

Iako će proturaketni štit svakako biti važan dio rusko poljskih razgovora, ali vrlo visoko biti će postavljena i energetska pitanja. Poljska je, kako je i sam Lavrov rekao, jedna od važnijih tranzitnih ruta za rusku energiju prema Zapadu. To je mnogima u Poljskoj bio dovoljan razlog za spekulaciju kakvu vrstu nagodbe nudi Moskva Warshawi u zamjenu za mekšu politiku prema Rusiji koji bi Poljska vodila unutar članica EU.
I dok Lavrov u Evropi pokušava igrati već vidjenim kartama, na drugoj strani svijeta, u Venezeulu su stigla dva ruska bombardera koji trebaju sudjelovati u vojnim vježbama. Riječ je o prvim vojnim manevrima od Hladnog rata koji se održavaju, gotovo, u američkom dvorištu. Hugu Chavezu to je dovoljno za još antiamerički poklič " Ovo će svakako pogoditi Yankeeje!"
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG