Dostupni linkovi

Ta Dinova splitska noć


Dino Dvornik
Dino Dvornik

Danas poslijepodne na zagrebačkom groblju Mirogoj kremirano je tijelo Dina Dvornika, pjevača i glazbenika, ponekad i glumca, poput oca mu Borisa, rodonačelnika funka u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Dvornik je umro u svom stanu prošle nedjelje. Oni koji su voljeli njega i njegovu glazbu odaju mu počast, a na splitskom Peristilu sinoć je održan "Splitski memento", kako je nazvan skup njemu u čast.

U Vestibulu i na Peristilu tisuće ljudi slušali su o Dinu i slušali su Dina s video-spotova, pljeskali su mu, pjevali i plesali na toj raspjevanoj komemoraciji. Dino Dvornik je zaželio veselje, pjesmu i šarene odore na rastanku s njim. Tako je i bilo, unatoč tuzi, na mjestu na kojem je uspješno glumio u filmu "Ta divna splitska noć". Bila je to "Ta Dinova splitska noć".
Svirao je saksofonist Mladen Baučić Dinovu baladu "Jer ljubav se zove imenom tvojim", a o Dinu su, između ostalih, govorili novinar Milorad Bibić Mosor, skladatelj Nenad Vilović i predsjednik splitskog ogranka Hrvatske glazbene unije, Edo Botrić:
"Mi smo se odavno dogovorili. Dogovorili smo se već prije ne znam koliko godina – Dino će biti kriv dok bude živ. Od sada za mene Dino više nije kriv."
"Nije li dosta više da jedna za drugom odlaze splitske lanterne, njegovi kanpaneli. Nabrajati sve, ne bi bilo dobro jer bi bia grih preskočit bilo koga, ali sada mi padaju na pamet, u zadnje vrijeme: Zdenko Runić, Josip Genda, Toljak, otac i sin - Boris i Dino Dvornik. Sve odreda lanterne najsvitlije, sve odreda najviši splitski kanpaneli."
"Naprosto si bia poseban, drugačiji, neponovljiv, jedan jedinstven Dino, kralj funka. Zato, tebi u čast, večeras smo došli na tvoj zadnji koncert, veselo i šareno, kako bi ti htia jer ljubav se zove imenom tvojim."
Split je svom ditetu Dinu sve opraštao - i to što je živio u Zagrebu - i to što je živio nepreporučljivim načinom života. Nakon svih opraštanja, sinoć se dogodio i oproštaj.
XS
SM
MD
LG